Britskí lekári podporujú eutanáziu

1,158
Kultúra smrti

Londýn, 18. jún 2012 (LifeSiteNews.com) – Jeden z najlepšie hodnotených časopisov v oblasti zdravotníctva sa stotožnil s postojom za legalizáciu eutanázie. Presviedča asociácie britských lekárov o nutnosti prijatia neutrálneho postoja v tejto otázke a apeluje na nich, aby neodporovali snahám o liberalizáciu zákona.

V poslednom vydaní Britského lekárskeho časopisu (ďalej ako BMJ z British Medical Journal) sa autori editoriálu a ďalších dvoch článkov oborili proti odporcom eutanázie alebo asistovanej samovraždy z radov lekárskych profesionálnych organizácií. Zastávajú názor, že ide o otázku, o ktorej by mala rozhodnúť verejnosť.

V kampani za legalizáciu eutanázie mali dve vedúce osobnosti poskytnutý priestor na emocionálne prejavy. V prvom článku Tess McPhersonová, dermatologička v Churchillovej nemocnici, zoširoka opisuje zomieranie svojej matky na rakovinu. „Je to jednoduché,“ uzatvára svoje vyjadrenie. „Zákon je potrebné zmeniť, aby sa smrteľne chorým, ale mentálne schopným ľuďom, dalo právo na dôstojnejšiu smrť, než akú mala moja matka.“

Autorom druhého článku je Dr. Raymond Tallis, emeritný profesor geriatrickej medicíny na Univerzite v Manchestri a predseda Zdravotníckych profesionálov za asistované zomieranie (ďalej ako HPAD). Vo svojom vyjadrení tvrdí, že je potrebné zastaviť každú principiálnu opozíciu „asistovaného zomierania“ zo strany profesionálnych lekárskych skupín, akou je  napríklad The Royal College of Physicians.

„Podstatou postoja za neutralitu je to, že o dekriminalizácii asistovaného zomierania by mala rozhodnúťspoločnosť ako celok. Žiadna skupina by nemala mať neprimeraný vplyv na toto rozhodnutie,“ vyjadril sa Tallis. Verí, že bez formálnej opozície zo strany zdravotníkov by zákon mohol byť zmenený na základe verejnej mienky, ktorá je, podľa jeho názoru, silne za legalizáciu eutanázie.

„Naše profesionálne organizácie, ktoré sa musia vymaniť z paternalizmu minulosti, by nemali ovplyvňovať presvedčenia svojich pacientov.“

Tallis obvinil „náboženské inštitúcie“ z podporovania lekárov bojovať proti legalizácii eutanázie a asistovanej samovraždy. Rovnako na nich zvaľuje vinu za snahu vytvárať dojem, že všetci lekári sú proti eutanázii. Aj keď Britská lekárska asociácia (ďalej ako BMA z British Medical Association), The Royal Collage of Physicians a Asociácia lekárov sú oficiálne proti liberalizácii spomenutého práva, Tallis citoval štúdiu dokazujúcu, že 30 – 40 % lekárov uprednostňuje dekriminalizáciu. 520 členov HPAD reprezentuje približne 0,25 % z odhadovaných 200 000 lekárov v Británii.

V súčasnosti  vykonanie asistovanej samovraždy zostáva obsahom trestných zákonníkov, za čo páchateľovi hrozí až 14 rokov väzenia. Riaditeľ prokurátorov však zmenil pravidlá, takže trestné stíhanie za tento čin je takmer nemožné.

Udržiavanie oficiálneho postoja proti „asistovanému zomieraniu“ je formou „monštruóznej krutosti“, kedy lekári „opúšťajú“ svojich pacientov, ktorí „neznesiteľne trpia,“ uvádza Tallis.

Medzinárodná skúsenosť je taká, že ak sa asistované zomieranie upraví v rámci zákona, bezpečnosť pacienta sa zvýši, nie ohrozí. Celkovým prínosom bude aj dôvera v lekárov,“ dodáva Tallis.  

Tretím článkom bol editoriál v spomínanom časopise (BMJ). Šéfredaktorka Fiona Godleeová uviedla, že časopis formálne „podporuje“ výzvu HPAD. Nie je to prvýkrát, keď BMJ ukázal svoju zaujatosť v prospech legalizovania eutanázie; zástupca šéfredaktorky Tony Delamothe sa v minulosti už vyjadril v prospech zmeny zákona a je verejným podporovateľom HPAD.

Články BMJ predstavujú podiel na širšej kampani organizovanej HPAD, za podpory britskej poprednej pro-eutanáznej nátlakovej skupiny Dignity in Dying (Dôstojnosť v zomieraní). Jej súčasťou  je aj snaha o zahrnutie kontroverznej otázky do programu nadchádzajúcej schôdze lekárskych odborárov BMA. Lobisti za eutanáziu sa snažia schôdzu, ktorá je na programe 27. júna, využiť na predloženie 14 samostatných návrhov, podľa ktorých by BMA mala prijať oficiálnu „neutralitu“ v otázkach eutanázie aj asistovanej samovraždy.

Deväť podobných návrhov o „neutrálnom“ postavení už bolo prednesených na minuloročnej schôdzi. A snahy priniesli ovocie. Bodom číslo 332 tohtoročného programu schôdze je diskusia, či by BMA mala upustiť od svojho negatívneho postoja voči eutanázii a asistovanej samovražde.

Práca HPAD medzi lekárskou komunitou je súčasťou širšieho úsilia zo strany Dignity in Dying. Spolu plánujú masový lobing v júli v parlamente za odstránenie asistovanej samovraždy z trestného zákonníka.

Dr. Peter Saunders z Kresťanskej lekárskej spoločnosti kritizoval časopis za podporovanie eutanázie. „Godleeová a Delamothe majú, samozrejme, právo na vlastný názor, za predpokladu, že zostanú transparentní, ak pôjde o ich ideologické záujmy,“ povedal.

„Avšak, očakávame najvyšší tlačený náklad BMJ. Mnohí ho považujú za hovorcu zdravotníckeho povolania v Británii. Mnohí veria, že práve on vyrieši kontroverzné témy nestranným a na dôkazoch podloženým spôsobom.“

Aj keď je BMJ oficiálne nezávisly od BMA, zadarmo sa distribuuje všetkým jej členom. Zároveň sa neformálne považuje za hlas medicínskej profesie.

Saunders poznamenal, že Tallis bol predsedom etickej komisie v The Royal College of Physicians. Keď táto organizácia v roku 2005 prijala neutrálny postoj k eutanázii, okamžite sa tejto pozície vzdal. RCP sa opäť postavila proti zmenám zákona a z Tallisa sa stal „horlivý obhajca“ asistovanej samovraždy.

„Títo lekári predstavujú menšinu medzi britskými lekármi,“ povedal Saunders. „Avšak sú rozhodnutí, presvedčiví a dobre zorganizovaní. Odmietli zákaz zabíjania pacientov zakotvený v Hippokratovej prísahe, Ženevskej deklarácii a Medzinárodnom kódexe lekárskej etiky.“