Minister sa postavil proti katolíckemu učeniu o homosexualite

1,685
Kultúra smrti

TORONTO, Ontário, 4. apríl 2012 (LifeSiteNews.com) - Na katolíckych školách sa nebude viac vyučovať náuku katechizmu, že homosexuálne správanie je duševná choroba. Vyjadril sa tak kabinetný minister ontárijskej vlády, ktorú vedie premiér Dalton McGuinty.

29. marca diskutovali politici o zákone, ktorý by donútil katolícke školy zakladať gay krúžky. Glen Murray, člen provinčného parlamentu spadajúceho pod Toronto, ostro vystúpil proti ontárijským biskupom kvôli katolíckemu učeniu ohľadom homosexuality.

„Biskupom som musel povedať: „Už sa tak nemôžete viac správať!”,“ povedal podľa zápisu z parlamentnej debaty Murray, minister vysokoškolského vzdelávania. Sám sa otvorene prihlásil k homosexualite.

„Nesmiem, a ani by som nemal povedať katolíkom, ako ani iným kresťanom, moslimom či Židom, že kvôli svojej viere sú duševne chorí,“ pokračoval.

„Nikdy by som sa tak nevyjadril o čomkoľvek, čo sa deje vo vašej rodine s osobou, ktorú milujete - viete si predstaviť, že opíšem vzťah manželky a manžela ako vnútorne zvrátený?“ dodal.

Suresh Dominic z organizácie Campaign Life Catholics konštatoval, že Murrayho komentáre sa rovnajú vyhláseniu vojny proti katolíckej cirkvi a všetkým ľuďom, ktorí podporujú tradičné morálne hodnoty.

„Celý čas tvrdíme, že McGuinty chce Cirkvi diktovať, čo môže učiť na svojich školách, a tu máme vyjadrenie priamo od vlády,“ dodal Dominic.

Murray sa takto vyslovil pri debate o zákone číslo 13 (Accepting Schools Act). Ten sa snaží vyvodiť tvrdšie dôsledky, vrátane vylúčenia, za šikanovanie a činy z nenávisti. Pritom sa vo veľkej miere dotýka problematiky homosexuality.

Zákon od všetkých škôl vyžaduje, aby zakladali krúžky pre homosexuálne orientovaných študentov, ktoré by mali byť pomenované gay-heterosexuálny spolok, a podobne. Zákon sa má týkať i verejne financovaných katolíckych škôl.

Vyše 2000 rodičov a znepokojených obyvateľov usporiadalo v apríli pochod v Queen’s parku. Žiadali, aby bol tento zákon zrušený.

Podľa názoru zástancov rodiny by takéto spolky podporovali normalizáciu homosexuálneho životného štýlu a utvrdzovanie o jeho správnosti. Takisto by propagovali homosexuálnych aktivistov tým, že by nútili mladých zapojiť sa do ich medzikontinentálnej siete.

Ontárijskí katolícki biskupi sa postavili proti týmto kontroverzným krúžkom. Tvrdia pritom, že podporujú skorú sebaidentifikáciu mladých ako homosexuálov. Namiesto toho začali zakladať sieť spolkov pod názvom Rešpektujeme odlišnosti.

Spomínaný zákon zameraný proti šikane nasledoval po ročnej kampani, ktorá sa snažila nanútiť katolíckym školám gay-heterosexuálne spolky. Aktivisti však boli napriek tomu nespokojní kvôli obavám, že zákonom sa nepretlačí želaný názov.

Výsledkom bolo, že ontárijská Nová demokratická strana prisľúbila dodatok, ktorý bude od škôl vyžadovať, aby použila názov gay-heterosexuálny spolok.

Napriek Murrayho vyhláseniu, že biskupi nesmú učiť katolícku náuku o homosexualite, na konci preslovu na zákonodarnom zhromaždení povedal: „Nikto tu nenaznačuje, že by sme na našich školách nemali učiť katolícky pohľad na vec,“

„Je to o oslave rôznorodosti. Nie je to o odňatí katolíckeho učenia z katolíckych škôl,“ pokračoval. „Ide o to, aby sa dostalo uistenie, pozitívne obrazy a príbehy medzi homosexuálne orientované deti, moslimské deti, či ženy a deti akejkoľvek rasy.“

Murrayho komentáre sú doteraz najotvorenejšími vyjadreniami vlády, ktorá siaha až tak ďaleko, že vláda má v úmysle zakázať katolícke učenie ohľadom homosexuality na katolíckych školách. Právo ontárijských katolíckych škôl na verejné financovanie popri odovzdávaní katolíckej viery je pritom zaručené Kanadskou ústavou.

V januári 2010 hovorkyňa ministerstva školstva odmietla odpovedať na priamu otázku LifeSiteNews, či sa vládny majetok a v ňom zahrnutá stratégia vzdelávania použije na to, aby bolo zakázané kontroverzné katolícke učenie.

V apríli 2011 iný hovorca ministerstva povedal, že povinné homosexuálne spolky nemôžu študentom pomôcť napraviť ich sexualitu.

Na jeseň konštatovala bývalá ministerka školstva Kathleen Wynneová, že školský systém je pre vládu najdôležitejšou cestou, ako riešiť homofóbiu. Tiež sa vyjadrila, že je veľmi sklamaná z toho, že rady katolíckych škôl odmietli povoliť gay-heterosexuálne spolky. Očakáva však, že rady škôl začnú spolupracovať.

Terajšia ministerka školstva Laurel Brotenová vyhlásila, že pro-rodinne orientovaní oponenti zákona číslo 13 sú homofóbni.

V decembri minulého roka sa Murray vyjadril, že do roku 2013 sa budú musieť všetci budúci učitelia v provincii podrobiť školeniu zameranému na sexuálnu orientáciu a genderovú rozmanitosť. Týkať sa to má učiteľov v radoch štátnych i katolíckych škôl.

Premiér Dalton McGuity, ktorý sa považuje za katolíka, povedal, že mieni zmeniť postoje provincie ohľadom homosexuality. Poznamenal, že tento proces by sa mal začínať už v rodine.

LifeSiteNews.com nedostalo od Glena Murraya do dnešného dňa vyjadrenie.