Extrémne liberálna katolícka univerzita a Vatikán v slepej uličke

1,705
Kultúra smrti

5. apríl 2012 (LifeSiteNews.com) - Administratíva Pápežskej katolíckej univerzity v Peru (PUCP) vyhlásila, že sa v rokovaní s Vatikánom ohľadom záležitostí budúcnosti univerzity, ktorá sa výrazne odkláňa od svojej katolíckej identity, ocitla v slepej uličke. 

Vatikán stanovil univerzite dátum 8. apríl, aby dovtedy vyhovela stanoveným podmienkam.

Administratíva PUCP zverejnila informáciu, že celá táto situácia začala v zmluve so Svätou stolicou. Predstavitelia univerzity tvrdia, že dve inštitúcie sa v otázke dedičstva José de la Riva-Agüera, cenného pozemku, na ktorom stojí budova univerzity, nemôžu zhodnúť.

„Za posledné hodiny sa záležitosti ohľadom Agüerovho dedičstva dostali do slepej uličky. Nemôžeme tak zhromaždeniu predložiť návrh na dosiahnutie konečnej dohody,“ stálo na stránke univerzity. 

LifeSiteNews priniesli vo februári správu, že univerzita je už dlhší čas „na nože“ s arcidiecézou v Lime a Vatikánom. Obrňuje sa svojou samovyhlásenou „nezávislosťou“ z dohľadu cirkvi, veľký počet profesorov a inštitúcií, ktoré spolupracujú s univerzitou, zastávajú propotratové či homosexuálne ideológie. 

Boj nad vedením univerzity sa dostal až na peruánsky súd, kde je hlavnou záležitosťou dedičstvo Riva-Agüera, ktorý v najmenej jednom písomnom vyhlásení odkázal svoje pozemky katolíckej inštitúcie. Vznikom konfliktu medzi univerzitou a katolíckou cirkvou však práva PUCP spojené s pozemkom nie sú jasné.

„Slepá ulička“ v tomto prípade znamená, že univerzita termín určený Svätou stolicou nedodrží a nereformuje svoje stanovy tak, aby korešpondovali s právnymi predpismi cirkvi, ako je naznačené aj v apoštolskej konštitúcii Ex Corde Ecclesiae od Jána Pavla II. z roku 1990. 

Dokument uvádza, že na katolíckych univerzitách „musia byť všetci učitelia verní, musia rešpektovať katolícku doktrínu a morálku vo svojej práci a vyučovaní. Najmä katolícki teológovia si musia byť vedomí, že plnia poverenie cirkvi, a preto by mali ostať verní Magistériu cirkvi ako autentickí interpréti Svätého písma a posvätného učenia.“

Konštitúcia tiež vyžaduje, aby väčšinu študentov univerzít tvorili oddaní katolíci a prikazuje, aby univerzity poskytovali študentom „rozvoj v súlade s morálnymi a náboženskými zásadami a sociálnym učením cirkvi.“

Takéto požiadavky sú však ťažko stráviteľné pre univerzitu, ktorá dlhodobo podporovala socialistické ideológie a ktorej pohľad je protichodný s katolíckym učením. 

„Univerzita podporuje cirkev, ale rešpektuje rozmanitosť. Existujú rôzne spôsoby prežívania katolíckej viery. Máme sociálnejší pohľad na teológiu, a to sa väčšine konzervatívnych sektorov nepáči,“ vyhlásil rektor univerzity, Marcial Rubio.

„Chceli by zasahovať v prípade, kedy predstava morálky profesorov nie je v súlade s tou ich,“ komentoval univerzitný vicerektor pre výskum, Pepi Patron Costa. „Ide o priamy zásah. Pre určité sektory katolíckej cirkvi nie sme dostatočne katolícki.“

Študenti si volili zo svojich radov zástupcov, ktorí v boji proti peruánskemu arcibiskupovi a Svätej stolici držali stranu vedeniu univerzity. Vyjadrili tiež svoj nesúhlas s navrhovanou dohodou. 

Alonso Marañón spomedzi zvolených študentov v jednom rozhovore v rádiu priznal, že nariadenia, ktoré povoľujú predstaviteľom cirkvi zamietnuť zmeny stanov týkajúcich sa spojenia univerzity s cirkvou boli preňho neakceptovateľné. „V tomto prípade ide o jasné porušenie autonómie univerzity.“

Odmietol tiež, aby cirkev prevzala kontrolu nad prostriedkami univerzity. „Porozprávame sa o tom s profesormi a študentmi, a tak vo svetle novej pozície znovu zdôrazníme obranu našej autonómie, ktorú sme vyslovili už niekoľkokrát. Je nevyhnutné ostať v tejto obrane pevný,“ vyhlásil Marañón.