Moskva potvrdila zákaz „gay pride“ pochodov na najbližších 100 rokov

2,035
Kultúra života

12. jún 2012 (LifeSiteNews.com) - Podľa informácií ruských a medzinárodných mediálnych zdrojov potvrdil moskovský mestský súd rozhodnutie nižšieho súdu o zákaze „gay pride“ pochodov na najbližších 100 rokov.

Toto rozhodnutie je výsledkom právnej taktiky ruských aktivistov za práva homosexuálov. Tí žiadali povolenie organizovať pochody najbližších 100 rokov, pričom využili medzeru v zákone, ktorý časovo neohraničuje takéto žiadosti. Aktivisti tvrdia, že tým chceli vyprovokovať zamietnutie, aby mohli na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) podať sťažnosť ohľadom „diskriminácie.“ Žiadali povolenie pochodov od marca 2012 po máj 2112, t. j. 102 rokov.

Moskovské autority nevydali rozhodnutie, ale jednoducho poslali aktivistom list, v ktorom poskytujú návod na správny postup pri takýchto žiadostiach. Aktivisti na čele s Nikolayom Alexeyevom chceli presadiť svoju kauzu na základe lehoty 15 dní, do ktorých podľa zákona musia obdržať odpoveď. Obvodný súd však nariadil, že to, že vedenie mesta povolenie nevydalo, bolo legálne. Teraz toto rozhodnutie potvrdilo i odvolacie konanie.

Aktivisti možno veria, že 102 zamietnutí bude mať za následok vyššie pokuty ako 32 789 eur. Pokutu v takej výške totiž  Moskve uložil ESĽP v roku 2010 za predošlé zamietnutia žiadostí o pochody. Vláda mesta Moskvy neuposlúchla nariadenie, pričom pokračovala v zákaze pochodov rok čo rok, zadržiavajúc tých, ktorí sa pokúšali demonštrovať.

„Naše žiadosti sú znovu a znovu zamietané a Štrasburg označuje tieto rozhodnutia za nezákonné,“ povedal Alexeyev. „Uplynie nejaký čas, požiadame o ďalší pochod a znova nás odmietnu. Tentokrát sa chceme obrátiť s protestom voči zákazu budúcich „gay pride“ pochodov na Štrasburg.“

Odpor voči propagácii homosexuálneho spôsobu života v Rusku zdieľajú podľa prieskumov verejnej mienky nielen veľké náboženské skupiny, ale aj drvivá väčšina obyvateľov.

Tohoročný prieskum štátnej agentúry VTsIOM ukázal, že 86 percent z 1600 respondentov z celej krajiny by podporilo zákaz propagácie homosexuálnych vzťahov. Prieskumom verejnej mienky z roku 2010 sa zistilo, že 74 percent Rusov tvrdí, že homosexuáli majú  „nedostatočnú alebo nezriadenú morálku.“ Rusi tiež veria, že homosexualita je „nemorálna mentálna odchýlka.“