Interview: Hrôzy nacizmu naučili pápeža úcte k živote

2,007
Kultúra života

REGENSBURG, Nemecko, 16. apríl 2012 (LifeSiteNews.com) - Na 85. narodeniny Josepha Ratzingera, súčasného pápeža Benedikta XVI., urobili LifeSiteNews (LSN) rozhovor s Michaelom Hesemannom, ktorý spolupracuje s pápežovým bratom Mons. Georgom Ratzingerom na novej fascinujúcej knihe  My Brother, the Pope (Môj brat pápež).

Hasemann pre LSN prezradil, že dospievanie v rodine Ratzingerovcov viedlo pápeža a jeho brata k vytrvalosti a oddanosti katolíckemu učeniu o živote a rodine a to aj napriek vtedajšej "nepopulárnosti".

"V mladosti obaja zakúsili silu zdravej, hlboko zakorenenej kresťanskej rodiny. Naučili sa vážiť si rodinné hodnoty zvlášť vtedy, keď sa ich rodina stala pevnosťou čeliacou pokušeniam a omylom vtedajšej doby - nacistickej ideológii," povedal Hesemann. "V tom čase sa model silnej katolíckej rodiny, ktorá drží pokope, modlí sa spolu, navzájom sa podporuje, stala kontrastom ideológie diabla, ktorý sa pokúšal rodiny zničiť a rozoštvať."

Bratia Ratzingerovci vyrastali v dobe, keď všetko naokolo odporovalo tomu, čomu ich učila viera a čo praktizovala ich rodina.

"Počas nacistickej diktatúry bolo úlohou detí žalovať v školách na svojich rodičov pokiaľ nenasledovali nacistickú ideológiu, počúvali zahraničné rádio a pod."

"Nacisti sa zo začiatku pokúšali prevziať kontrolu nad deťmi. Dôsledkom toho boli organizácie ako Hitler Jugend (Hitlerova mládež) pre chlapcov alebo Bund deutscher Mädchen (Zväz nemeckých dievčat). Tento systém Ratzingerovcov veľmi desil."

Na upresnenie Hesemann dodáva, že Ratzingerovci boli osobne konfrontovaní spôsobom myslenia, ktorý hovoril v neprospech života. "Boli konfrontovaní nacistickou eutanáziou aj vtedy, keď bol  ich mentálne hendikepovaný bratranec, ako sa neskôr dozvedeli, odvezený do nacistického ústavu, kde ho zavraždili."

Bratia Ratzingerovci verili "v dôstojnosť ľudského života, pretože zažili hrôzy ´kultúry smrti´ vo veľmi skorom veku."

V knihe My Brother the Pope (Môj brat pápež) Mons. George Ratzinger poskytuje Hesemannovi jediné živé svedectvo z obdobia života bratov, ktorí boli vysvätení za kňazov v rovnaký deň v roku 1951.

Na otázku, odkiaľ bratia Ratzingerovci dostali silu viery potrebnú pre kňazstvo Hesemann bez váhania odpovedá: "Z hlbokej viery ich rodičov! Náboženský život, spoločná každodenná modlitba, keď celá rodina kľačala na kuchynskej podlahe a modlila sa spolu ruženec, pravidelne chodievala do kostola, slávila prikázané sviatky."

"Keď sa dnes niekoho spýtate, ako je možné, že z jednoduchej rodiny mestského policajta a hotelovej kuchárky vzišli dvaja chlapci, obaja géniovia vo svojej oblasti - Georg Ratzinger ako svetoznámy dirigent a skladateľ, Joseph Ratzinger ako veľký nemecký teológ a nástupca Petrovho stolca, odpoveď na tieto tajomstvá je jednoduchá: bola to práve katolícka viera, ktorá ich inšpirovala v celej svojej kráse a hĺbke."

Nikdy medzi nimi nepanovala žiarlivosť? Čo si myslí George o tom, že sa jeho brat stal pápežom?

Hesemann: "Boli časy, keď bol teológ Joseph Ratzinger iba ´malým bratom slávneho dirigenta´. Vo vnútornom vzťahu Mons. Georga Ratzingera k svojmu bratovi sa nič nezmenilo, ani keď sa stal pápežom. Snáď iba to, že Benedikt XVI. sa stal menej dostupnejším a nemôže toľko cestovať."

Postupne si zvykol na novú situáciu. Dostal druhý telefón s číslom, ktoré vie len jeho brat. Volá mu každý druhý deň, pretože nechce rušiť pápeža v jeho nabitom programe. Navštevuje ho štyrikrát do roka, vždy na osem až desať dní.