Kontrola populácie už aj v Uruguaji

1,485
Kultúra smrti

6. jún 2012 (LifeSiteNews.com) - Návrh zákona na legalizáciu potratov v Uruguaji bude údajne onedlho schválený. Predchádzal tomu  kompromis medzi členmi ľavicových strán, ktorý sa týka určitých obmedzení. 

Návrh bol senátu predložený v decembri minulého roka, v súčasnosti sa ním zaoberá nižšia poslanecká snemovňa. Poslanec Ivan Posada z Nezávislej strany ponúkol kompromis umožňujúci vykonať potrat, ktorý musí ale posúdiť a schváliť výbor odborníkov.

Pôvodne mal tento výbor zahŕňať "odporcov", ktorých Posada definoval ako odborníkov v oblasti zdravotnej starostlivosti, ktorí sa odmietajú podieľať na vykonávaní potratov. Túto požiadavku však neakceptovala ľavicová koalícia, ktorá má väčšinu kresiel v snemovni a ktorej členom je aj uruguajský prezident José Mujica.

Posada sa údajne v súčasnosti pokúša odstrániť požiadavku odporcov, aby tak upokojil ľavicovú koalíciu. Jeho nový návrh zákona bude požadovať preskúmanie "interdisciplinárnym tímom, ktorého súčasťou musia byť najmenej traja odborníci, z ktorých jeden musí byť lekár - konzultant prípadu, ďalší musia byť špecialisti v psychológii a sociálnej oblasti."

Preskúmanie prípadu musí byť vykonané do 48 hodín od žiadosti o potrat a ak bude schválený, matka musí pred definitívnym potvrdením svojho rozhodnutia počkať 5 dní.

Podľa informačnej služby Infobae sa biskup Carlos Collazzi, prezident Biskupskej konferencie v Uruguaji, a Marcelo Coppetti, vicerektor Katolíckej univerzity, pokúšali Posadu od jeho "kompromisu" odhovoriť, no neúspešne.

Prieskum verejnej mienky ukázal nezáujem ľudí vo vzťahu k potratom v tých častiach Uruguaja, kde sú obyvatelia v porovnaní s ostatnými časťami Latinskej Ameriky známi svojou liberálnosťou a náboženskou ľahostajnosťou. Predstavitelia katolíckej cirkvi tvrdia, že podnet na legalizáciu potratov v Uruguaji prichádza zo strany medzinárodných organizácií s agendou na kontrolu populácie.

"Za týmto tlakom stoja medzinárodné nadácie ako Rockefellerova nadácia, Fordova nadácia, MacArthurova nadácia a mnoho ďalších, ktoré vidia nárast svetovej populácie ako bezpečnostný problém," vyhlásila v novembri minulého roka Gabriela Lopézová, tajomníčka Uruguajskej episkopálnej konferencie.

"Je smutné, že tento typ návrhu zákona nie je miestnou iniciatívou niektorých zákonodarcov, ale stratégia propagovaná medzinárodnými inštitúciami, ktoré chcú podviesť ľudí a zákonodarcov, a prinútiť ich súhlasiť s kontrolou populácie v domnienke, že schvaľujú iba právo na potraty," dodala Lopézová.