Britský kardinál: "Noste krížiky ako súčasť oblečenia."

1,997
Kultúra života

EDINBURG, Škótsko, 12. Apríl 2012 (LifeSiteNews.com) – Noste krížik každý deň počas svojho života - vyzýva britský najvyšší prelát všetkých veriacich. Reaguje tak na snahu britskej vlády obmedzovať nosenie krížov v práci.

Vo svojej homílii na Veľkonočnú nedeľu edinburgský kardinál Keith Patrick O’Brien povedal, že pravidelné nosenie kríža je znakom túžby kresťanov nasledovať Krista a „nemal by byť pre ostatných problémom.“

„Skôr by v tomto znaku mali vidieť obraz našej túžby milovať a slúžiť všetkým ľuďom tak, ako ich miloval a slúžil Ježiš Kristus,“ povedal zhromaždeným v Katedrále sv. Márie.

Prelátove vyjadrenia prichádzajú po tom, ako sa konzervatívna vláda Davida Camerona postavila proti prípadu dvoch žien – Nadia Eweida a Shirley Chaplin - ktoré išli pred Európsky súd pre ľudské práva žiadajúc právo nosiť kríž na pracovisku.

Aj keď sa Cameron vyjadril, že podľa jeho názoru by občania mali mať právo slobodne nosiť kríže, právnici z Ministerstva zahraničných vecí tvrdia, že nosenie kríža nie je „nevyhnutnou“ súčasťou kresťanskej viery a preto by zamestnávatelia mali byť oprávnení prepustiť zamestnancov, ktorí sa odmietajú vzdať nosenia toto starovekého symbolu.

„V žiadnom prípade nie je možné tvrdiť, že nosenie kríža na viditeľnom mieste je všeobecne uznaná forma praktizovania katolíckej viery, o to menej je to možné považovať za požiadavku viery,“ napísalo Ministerstva zahraničných vecí vo svojej správe pre Európsky súd.

Kardinál O’Brien s tým však nesúhlasí a opisuje vzrastajúcu „marginalizáciu náboženstva“.

Citoval výrok, ktorý povedal pápež Benedikt XVI. vo Westiminster Hall počas svojej návštevy Veľkej Británie v septembri 2010.

„Náboženstvo nie je problém, ktorý by mali riešiť zákonodárcovia, ale faktor, ktorý významne prispieva k verejnej diskusii,“ povedal pápež. „V tomto zmysle nemôžem spraviť nič iné iba vyjadriť svoje znepokojenie zo vzrastajúcej marginalizácie náboženstva, obzvlášť kresťanstva, ku ktorej dochádza v niektorých oblastiach, dokonca v národoch, ktoré kladú veľký dôraz na toleranciu.“

Kardinál pripomenul, že „keď pápež hovoril k predstaviteľom politického života vo Westiminster Hall, jeho kríž bol jasne viditeľný na jeho rúchu – tak ako je viditeľný aj na rúchu každého kardinála a biskupa.“

„Prečo by ho teda na svojom oblečení nemal nosiť aj každý kresťan?“ spýtal sa prelát.

„Viem, že mnohí z vás nosia Kristov kríž nenápadným spôsobom. Teda nie spôsobom, ktorý by vám mohol zavadzať v práci alebo pri oddychu, ale ako jednoduchý znak toho, že si ceníte poslanie Ježiša Krista v histórii ľudstva, že sa snažíte žiť podľa Kristových požiadaviek vo vašom každodennom živote, a že ste takisto ochotní poskytnúť pomocnú ruku ostatným, ako to robil Ježiš Kristus počas svojho života na zemi,“ pokračoval.

„Či už na jednoduchej retiazke alebo pripnutý na kabáte, kríž nás označuje ako nasledovníkov Krista a mali by sme ho nosiť s hrdosťou,“ dodal.

V reakcii na kardinálove vyjadrenia povedala pre BBC riaditeľka Kresťanského právneho centra (Christian Legal Centre) Andrea Williams, ktorá zastupuje Chaplin pred Európskym súdom, že je „čas na to, aby všetci kresťania ukázali svoju vernosť krížu.“