Vedecky dokázané: Ženy s viacerými deťmi žijú dlhšie

2,075
Kultúra života

SYDNEY, 13. apríla 2012 (LifeSiteNews.com) – Čím viac má žena detí, o toľko dlhšie bude žiť. K tomuto záveru dospeli austrálski vedci, ktorí okrem iného tvrdia aj to, že ženy by nemali mať veľa detí, pretože veľké rodiny majú negatívny dopad na životné prostredie.

The Sydney Morning Herald v piatok priniesol správu o výsledkoch vedcov z univerzity v New South Wales, ktorí od roku 1988 analyzovali 1 200 žien vo veku nad 60 rokov.

Počas 16-ročného skúmaného obdobia zistili, že ženy so šiestimi a viac deťmi majú o 40 %  menšiu pravdepodobnosť skorého úmrtia ako ženy bez detí. Toto percento sa zvyšovalo každým dieťaťom, ktoré porodili. Vedci povedali, že hoci nie je úplne jasné, prečo deti predlžujú dĺžku života, výsledky korešpondujú s výsledkami štúdií z iných krajín.

Avšak docent Leon Simmons odhováral páry od toho, aby mali na základe výsledkov viac detí, pretože veľké rodiny majú zlý účinok na životné prostredie.

„Nie som zástancom toho, aby ste mali 6 či 14 detí, ale zdá sa, že vyšší počet detí pozitívne vplýva na vaše prežitie,” povedal.

Štúdia tiež zistila, že aj muži s viacerými deťmi umierajú neskôr, hoci toto spojenie nie je také zrejmé ako pri ženách.

Vedci prednedávnom objasnili liečivé prínosy tehotenstva, zvlášť na mikrochérizmus plodových buniek, fenomén, ktorý sa ukázal ako jedinečný zdravotný prínos pre matky vďaka jej nenarodenému dieťaťu.

V knihe o tehotenstve vydanej minulý rok vedecká autorka Jena Pincott popísala, ako plodové bunky prechádzajú do matkinho tela, vrátane kmeňových buniek, ktoré migrujú do matkiných zranení, aby podnietili hojenie. Tento mechanizmus naznačuje, že vlastné bunky dieťaťa „opravujú a omladzujú matky.” Verí sa, že mladé bunky ostávajú s matkou po zvyšok jej života.

Podľa čísel, ktoré Pincott citovala, sa napríklad plodové bunky dieťaťa častejšie nachádzali v matkinom zdravom prsnom tkanine a zriedkavejšie u ženy, ktorá má rakovinu prsníka.

V rozhovore z roku 2006 špecialista na genetiku Dr. Kirby Johnson z Tufts Medical Center v Bostone spomenul ženu s chorou pečeňou, ktorej biopsia odhalila „pásy buniek” detí z jej piatich tehotenstiev – dve z nich skončili potratom – ktoré sa nazhromaždili vedľa poškodeného pečeňového tkaniva.