Kresťania, moslimovia a budhisti sa zjednocujú proti legalizácii potratov na Mauríciu

2,068
Kultúra života

25. máj 2012 (LifeSiteNews.com) - Katolíci a anglikáni na ostrovnom štáte Maurícius sa v rámci diskusie o legalizácii potratov spojili proti navrhovanej legislatíve. Na druhej strane, úradníci OSN a skupina za “ľudské práva“ Amnesty International vyzývajú vládu, aby návrh schválila.

Obe náboženské skupiny sa tiež spojili so zástupcami iných náboženstiev, vrátane moslimov a budhistov, aby spolu vytvorili „Platformu za život“. Jedná sa o zastrešujúcu skupinu, ktorá uznáva základné hodnoty ľudského života. Zjazd, ktorý Platforma zorganizovala 20. mája – v deň, keď bol návrh prerokovávaný v parlamente, údajne pritiahol 400 ľudí, vrátane náboženských vodcov, lekárov, politikov a pro-life aktivistov.

Katolícky biskup v hlavnom meste Port-Louis Maurice Piat vraj uviedol, že právo “voľby“ nie je možné aplikovať vo vzťahu k potratu. Ak by tomu tak bolo, „môžete rovnako dať ľuďom právo voľby na predaj drog alebo praktizovanie pedofílie.“

„Nemôžeme predložiť zákon, ktorého jediným dôvodom je potešiť určité organizácie alebo skupinu ľudí. Hovoríme tu o ľudskom živote,“ vyhlásil anglikánsky biskup Ian Ernest.

Ernest tiež oznámil, že ostrovní anglikáni pripravujú publikáciu s názvom “Posvätnosť života“, ktorá ponúka rôzne argumenty proti legalizácii potratov. „Prosím o pomoc všetkých zainteresovaných, pretože ak naozaj chceme zvíťaziť, teraz je čas niečo preto aj urobiť,“ povedal.

Návrh, ktorý už 4. mája schválila vládna Rada ministrov, legalizuje potraty v prípadoch ohrozenia “psychického zdravia“ ženy. Ide o vágny pojem, ktorý môže byť použitý na ospravedlnenie prakticky akéhokoľvek potratu. Návrh tiež umožňuje vykonať potrat v prípadoch znásilnenia alebo pohlavného zneužitia osoby maloletej, mladšej ako 16 rokov, rovnako aj eugenický potrat v prípadoch deformity plodu.

Na Mauríciu je v súčasnosti nelegálne zabiť nenarodené dieťa za akýchkoľvek okolností. Konečné rozhodnutie ohľadom návrhu zákona ešte nebolo prijaté.

Hrozba zrušenia súčasného zákona prichádza po dlhotrvajúcom tlaku zo strany výboru OSN, ktorý monitoruje dodržiavanie Dohovoru o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien (CEDAW). Na jeho základe sa v posledných rokoch začal stupňovať tlak, aby Maurícius a ďalšie krajiny potrat legalizovali.

Počas stredajšej diskusie na University of Mauritius, zástupkyňa výboru CEDAW Pramila Patten zdôraznila postoj výboru: „Maurícius je povinný legalizovať potrat zmenou trestného zákonníka,“ citovali mauritánske noviny L’express.

Amnesty International tiež vydali stanovisko k návrhu opakujúc svoj postoj, že pre obete znásilnenia a incestu sa zákaz potratu rovná “mučeniu“.

„Nútiť ženu donosiť dieťa do pôrodu predstavuje vážne riziko pre jej psychické a fyzické zdravie. Je to trápenie spôsobujúce psychické a fyzické mučenie,“ napísal Michel Ahnee z oddelenia Amnesty International pre Maurícius. Tiež uviedol, že tí, čo nepodporia návrh zákona „sa snažia o zachovanie tohto nedôstojného zaobchádzania s maurícijskými ženami pod zámienkou morálky.“