Prehľad udalostí: Briti nechcú financovať potraty zo svojich daní, Bulharsko útočí na rodičovské práva

1,883
Neutral

Litva zvažuje dodatok k ústave, ktorý by podporoval prirodzenú rodinu                   

VILNIUS – Litovský parlament zvažuje dodatok k ústave, ktorý potvrdí definíciu, že rodina je založená na manželstve alebo rodičovstve. Po aprílovej rozprave hlasovalo 62 poslancov za, 13 proti a 13 sa zdržalo.  Ďalšie hlasovanie je naplánované na tento mesiac, po ktorom je potrebná trojmesačná pauza nariaďovaná pri ústavných zmenách.

Hlasovanie prišlo krátko potom, ako parlament zamietol návrh Sociálnych demokratov rozoznávať viac ako jeden typ rodiny.

Litva bola pod neustálou paľbou zo strany európskych homosexuálnych skupín od roku 2009, keď parlament prijal zákon, podľa ktorého je podpora homosexuality ako spoločenskej normy nezákonná. Európska únia pod tlakom organizácií ako International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA-Europe - Medzinárodná asociácia pre lesbičky, gayov, bisexuálov, transsexuálov) požadovala, aby Litovčania prijali homosexualitu, a to vrátane gay pride demonštrácií.

 Krajinu znepokojovali homosexuálni aktivisti aj v roku 2011, keď vláda zvažovala zákon zakazujúci operáciu zmeny pohlavia.

~ * ~

Bulharsko: rodičia majú zodpovednosť, ale žiadne práva

SOFIA – Christian Post oznámili, že bulharská vláda prijme nový zákon o rodine, ktorý určuje, že rodičia majú voči svojim deťom zodpovednosť, ale nemajú žiadne práva rozhodovať o ich vzdelávaní.

Viktor Kostov, bulharský právnik a aktivista pre ľudské práva oznámil, že podľa bulharských poslancov „rodičia majú len povinnosti, žiadne práva” a „neskrývajú svoj negatívny prístup k patriarchálnej rodine”. Kostov nazval zákon nebezpečným, zbytočným a prežitkom z bulharskej komunistickej totalitnej minulosti.

„Pod zámienkou práv detí zákon obsahuje radikálny pohľad štátu, ktorý má viac práv voči dieťaťu ako jeho rodičia,” napísal Kostov. 

Medzi opatreniami zákona je dokonca jedno, ktoré dovoľuje štátu „chrániť” dieťa pred tým, aby bolo zahrnuté do náboženských aktivít. Rodičia, ktorí neprihlásia svoje deti do štátnych škôl, môžu dostať veľké pokuty. Povinná sexuálna výchova bez práv rodičov odhlásiť z nej svoje dieťa začína vo veku piatich rokov. O programoch sexuálnej výchovy rozhoduje štát v spojení s európskymi mimovládnymi organizáciami. 

Podľa zákona je nahlasovanie úradom akékoľvek „násilie” voči deťom povinné. Priestupok je široko definovaný ako spôsobovanie akejkoľvek bolesti alebo trápenia. Môže vyústiť až do trestu väzenia pre rodičov. Zákon tiež dovoľuje anynomné informovanie o násilí, čím necháva priestor, aby ktokoľvek nahlásil rodičov štátu.

Kostov napísal, že vyhlásenie bulharského delegáta pri Unicefe zhŕňa filozofiu, ktorá viedla k napísaniu zákona: „Nie sme proti rodine; jednoducho len chcem dať deti tým, ktorí ich môžu vychovať.”

Kostov pracoval v Bulharsku na propagácii slobody viery a svedomia ako advokát a kresťanský misionár. Založil internetový časopis Sloboda pre všetkých ako dialóg o veciach cirkvi, štátu a slobody v bulharskom kontexte.

Varuje, že ak bude zákon prijatý, štátni ideológovia ho môžu použiť na potlačenie náboženských a politických práv občanov, na ohrozenie ich poručníctva nad vlastnými deťmi. Advokáti Slobody pre všetkých, Alliance Defense Fund a Home School Legal Defense Association sa zúčastnili rozpravy o zákone a varovali, že podobné nariadenia v iných krajinách Európskej únie viedli k skoro úplnej kontrole rodín a detí štátom.

Rodiny, ktoré doma vzdelávajú svoje deti, rodičia, ktorí sú proti štátom nariadeným programom sexuálnej výchovy a rodiny so silným náboženským presvedčením boli nútené utiecť do USA a iných krajín z Nemecka a Švédska.

~ * ~

Väčšina Britov nechce, aby bola interrupcia platená z verejných peňazí    

LONDÝN – Nedávno publikovaný prieskum  Angusa Reida ukázal, že 57 % opýtaných verí, že Národný ústav zdravotníctva má financovať potraty iba v prípade zdravotnej komplikácie. 48% opýtaných podporilo zníženie obmedzenia na legálne potraty na menej ako 24 týždňov tehotenstva. Iba 33% verí, že by nemali byť žiadne obmedzenia.

42% z 2 018 náhodne vybraných Britov povedalo, že nemá zmysel znova otvárať diskusiu o potrate; 40% si myslí, že verejná diskusia vo Veľkej Británii je veľmi oneskorená.

Pri otázke na osobný názor na potraty, by 35% opýtaných chcelo viac obmedzení, 21 % by dovolilo potrat len v prípade znásilnenia, incestu a na zachránenie života ženy a 5% by ho dovolilo, len ak by to zachránilo život ženy.

Vládne štatistiky ukazujú, že skoro všetky potraty vykonané v Británii sú zo „spoločenských a finančných” dôvodov s použitím tzv. lekárskej interrupcie, čiže potraty využívajúce smrtiace lieky na zabitie dieťaťa a vzbudenie predčasného pôrodu sú čoraz populárnejšie. Väčšina potratov sa vykonáva na súkromných klinikách, ktoré spravujú organizácie ako British Pregnancy Advisory Service (Britská služba poradenstva pre tehotné) and Marie Stopes, ktoré majú zmluvu s Národným ústavom zdravia. Ak by Národné ústavy zdravia pozastavili financovanie všetkých „spoločenských” potratov, tieto organizácie by stratili milióny ročných príjmov.

V roku 1991 bola snaha znížiť limit pre potraty z 28 na 24 týždňov tehotenstva úspešná, ale hlasy boli kúpené za cenu povolenia všetkých eugenických potratov bez akéhokoľvek časového obmedzenia. Ak je podľa súčasného zákona podozrenie na postihnutie dieťaťa vrátane ľahkých liečiteľných problémov ako rázštep pery alebo konská noha, môže byť vykonaný potrat počas celého tehotenstva.

~ * ~

Homosexuálna policajná asociácia nariadila škótskej polícii, aby odmietla biblie hnutia Gideons International

EDINBURGH – Po požiadavke Gay Police Association (GPA Homosexuálna policajná  asociácia) bolo škótskej polícii nariadené, aby odmietla ponúknuté biblie s odznakom moci zadarmo od spoločnosti Gideons International. Homosexuálna policajná asociácia vydala vyjadrenie, že biblia je „homofobická” a požaduje, aby sa polícia do programu nezapojila.

Spoločnosť Gideons International chcela ponúknuť Biblie ako „cenný dar pre život”  s odôvodnením, že môžu byť ponúknuté všetkým členom, slúžiacim policajným úradníkom aj občianskemu personálu, ako uvádza kresťanský inštitút.

Homosexuálna policajná  asociácia sa vyjadrila, že jej členovia ich kontaktovali a vyjadrili obavy, že štátna moc oficiálne schvaľuje náboženskú knihu obsahujúcu text, ktorý odsudzuje homosexualitu.

„Homosexuálna policajná  asociácia si nemyslí, že verejná služba, ako je polícia, by mala byť vnímaná ako tá, čo schvaľuje a aktívne sa angažuje v akomkoľvek zvláštnom náboženstve nad rámec akéhokoľvek náboženstva a nenáboženstva.”

Poskytnutie biblií podľa nich možno vykonať aj bez aktuálnej angažovanosti policajnej zložky, ktorej sa to týka.

Edinburg City Photos