Kenskí biskupi sú aj pred voľbami prolife

1,111
Kultúra života


 

NAIROBI, 16. mája 2012 (LifeSiteNews.com) – Očakávajúc prvé voľby po prijatí novej ústavy, ktorá otvára možnosť potratu na požiadanie, kenskí katolícki biskupi jasne vyzvali voličov, „aby volili osoby, ktoré si ctia život, sú ochotné sa zaň postaviť a je možné s nimi počítať, keď sa jedná o ochranu nenarodených detí.”

Keňania budú voliť 4. marca 2013 v prvých parlamentných voľbách od roku 2010, t.j. od schválenia ústavného dodatku, ktorý dovoľuje potrat, „ak je zdravie matky v nebezpečenstve”. Stará ústava potrat zakazovala okrem záchrany života matky.

Nová ústava dovoľuje potrat, aj keď ho dovoľuje „iný písaný zákon”, čím otvára dvere ďalšej legislatívnej erózii zákazu potratov.

„Katolícka cirkev v Keni sa čoraz viac zaujíma o ustanovenia článku 26(4) o potrate,” napísali kenskí biskupi v komuniké vydanom 2. mája spolu s oveľa detailnejším pastoračným listom s názvom Kenský záväzok pre pokojné parlamentné voľby vo svetle spravodlivosti, zhovievavosti, uzdravenia, zmierenia a  pokoja.

Pastoračný list hovorí o následkoch krvavého násilia, ktoré nasledovalo po voľbách v roku 2008, keď bolo približne 1300 mužov zabitých a 350 000 stratilo domov do dvoch mesiacov.

„Opakujeme, že život začína počatím a končí prirodzenou smrťou. Akékoľvek ustanovenie pre potrat v právnom nástroji je do značnej miery považované za zneuctenie dôstojnosti nenarodených detí a podporu fyzického násilia vykonávateľov potratu,” tvrdí komuniké biskupov.

„Ak sa život nerešpektuje a nenarodeným sa odopiera právo na život, potom pre koho pripravujeme tento národ? Ctite si ľudský život, dokonca aj život nenarodených detí, a Boh vás požehná.”

Biskupi tiež odsúdili násilie na ženách a pokusy legalizovať prostitúciu.

„Ako biskupi tiež odsudzujeme akúkoľvek formu násilia na ženách, na ľudskej osobe, jej majetku a na životnom prostredí. Mali by sme pamätať, že Boh nás urobil správcami stvorenstva,” napísal biskup a ďalej tvrdí: „Želáme si čo najdôraznejšie odsúdiť všetky pokusy o legalizáciu prostitúcie v tejto krajine.”

Komuniké povzbudzuje ženy v posvätnom povolaní materstva a vyzýva ich, aby „nikdy nedovolili žiadnemu tlaku, aby ich priviedol k ukončeniu ľudského života.”

„Milé matky a ženy,” dodávajú biskupi, „máte Bohom danú výsadu a skutočné božské právo byť matkami. Vaše deti môžu rásť v zdraví a šťastí. V duchu materstva nikdy nedovoľte žiadnemu nátlaku, aby vás ovplyvnil do takej miery, žeby ste ukončili ľudský život, ktorý začal existovať prostredníctvom Boha a túži po vašej starostlivosti.”