Napriek hrozbe pokuty moskovská vláda opäť zakazuje „gay pride“

1,151
Kultúra života

18. máj 2012 (LifeSiteNews.com) - Vedenie mesta Moskvy odmietlo povoliť pochod „gay pride“ už siedmy rok po sebe, a to napriek nariadeniu Európskeho súdu pre ľudské práva z roku 2010, čo malo za následok pokuty v desiatkach tisícov dolárov.

Aktivista za práva homosexuálov Nikolai Alexeyev prisľúbil, že „sa odvolá na Tverský súd“ a dodal, že „pochod každopádne usporiadajú.“

V minulých rokoch sa aktivisti snažili vzoprieť tomuto zákazu zorganizovaním pochodu, ale  polícia ich rýchlo zadržala alebo rozohnala.

Webová stránka Gay Russia informuje, že na tohtoročnú petíciu moskovská vláda reagovala vyhlásením, že takýto pochod by spôsobil „negatívne reakcie v spoločnosti“.

„Podľa názoru občanov sú aktivity spojené s debatou o sexuálnych vzťahoch na verejných miestach provokáciou, ktorá deťom a mladistvým spôsobuje morálnu ujmu,“ vyjadrila sa vláda. Dodala, že takéto pochody „sú urážkou náboženského a morálneho cítenia“ občanov a sú obrazom „pokleslých pomerov zbavených ľudskosti.“

Navrhované miesto pochodu, ako poznamenala vláda, je „historické centrum Moskvy, ktoré je obľúbeným miestom rodín s deťmi ako aj turistov. Z tohto hľadiska môže usporiadanie verejných podujatí podnietiť nedovolené zakročenie voči osobám, ktoré nezdieľajú rovnaké presvedčenie.“ Vláda varovala, že ak verejné demonštrácie prebehnú podľa plánu, účastníci „budú predpísaným spôsobom postavení pred súd“.

Sľuby organizátorov pochodu, že vylúčia znevažujúce spôsoby a nahotu, nestačili na presvedčenie autorít, aby pochod povolili. Homosexuálne „pride“ pochody, ktoré sa uskutočňujú po celom svete, sú často ukážkou nahoty, obscénnych gest a symbolov, zosmiešňovaním náboženstva a simulovaním, či dokonca predvádzaním pohlavných stykov medzi osobami rovnakého pohlavia, a to na očiach širokej verejnosti.

Terajší starosta Moskvy Sergei Sobyanin, ako aj jeho predchodca Yury Luzhkov, ostro nesúhlasili s pochodmi počas celých siedmich rokov, odkedy sa ich aktivisti dožadovali. Luzhkov takéto podujatia dokonca nazval „diabolskými“.

Podobný nesúhlas vyjadrili vodcovia všetkých veľkých náboženských skupín v Rusku, vrátane patriarchu Ruskej pravoslávnej cirkvi Alexeja II., vrchného rabína Ruska Berl Lazar a muftiho Talgat Tajuddin, hlavy ruskej Centrálnej duchovnej správy moslimov.

Podľa prieskumov verejnej mienky drvivá väčšina obyvateľov Ruska je proti homosexuálnej propagande.

Tohtoročný prieskum štátnej agentúry VTsIOM ukázal, že 86 % z 1600 respondentov z celej krajiny podporilo zákaz propagácie homosexuálnych vzťahov. Prieskum verejnej mienky z roku 2010 potvrdil, že 74 % Rusov zastáva názor, že homosexuáli majú „nedostatočnú alebo nezriadenú morálku“. Rusi  podľa prieskumu tiež veria, že homosexualita je „nemorálna mentálna odchýlka“.