Vatikán podporuje európsku iniciatívu o poňatí človeka

1,150
Kultúra života

RÍM, Taliansko, 23. máj 2012 (LifeSiteNews.com) – Vatikán podporuje petičnú kampaň Európskej únie, ktorá sa snaží diskutovať o vnímaní človeka pre nenarodených od okamihu počatia.

Vatikánska Pápežská rada pre laikov hovorí, že kampaň, ktorá musí zhromaždiť najmenej milión podpisov zo siedmych európskych štátov do 11. mája 2013, je „významnou príležitosťou pre Európanov, aby sa zo svojho spánku prebrali.”

Hoci Európska únia nedokáže zmeniť zákony členských štátov na ochranu nenarodeného života, petícia má za cieľ zabezpečiť, aby Európska únia rešpektovala život vo svojich kompetenčných oblastiach, zvlášť ohľadom pomoci a vedeckého výskumu.

Komisia na organizáciu petície zahŕňa delegátov z 21 pro-life organizácií v 21 štátoch Európskej únie. Kampaň zahŕňa koordinovanú snahu kresťanských asociácií a hnutí na kontinente s podporou vzdelávacích a kultúrnych aktivít v každom z 27 štátov. Organizátori dúfajú, že zabezpečia oveľa viac ako milión podpisov.

Podľa Pápežskej rady pre laikov organizátori vidia svoje úsilie „oveľa viac ako potrebné” a hovoria, že „v skutočnosti je naliehavé.”

„Je úplne nevyhnutné, aby sme urobili všeobecnú mobilizáciu” všetkých, ktorí podporujú život, ako to žiadal Ján Pavol II. v encyklike Evangelium vitae (č. 95),“ napísala pápežská rada. Skutočná občianska a morálna obnova v čase krízy, nedôvera a rezignácia môžu začať totiž hovoriť za tých, ktorí túto možnosť nemajú.”

Organizácia Personhood USA, ktorá organizovala petície v USA žiadajúc dodatky o osobnosti, hovorí, že sú potešení, keď vidia, že Vatikán podporuje petičnú stratégiu ako prostriedok na dosiahnutie výzvy Jána Pavla II. o „všeobecnú mobilizáciu”.

„Petície sú úžasný spôsob ako spoznať, vzdelávať a aktivizovať prívržencov pro-life, zvlášť ak petičný protest je zaistený podporou pevných princípov s pevnými koreňmi stratégie za ním, povedal Gualberto Garcia Jones, riaditeľ pre legislatívnu analýzu Personhood USA.

Povedal, že vďaka 2270. odstavcu  katechizmu katolíckej cirkvi „je jasné”, že „legálne vnímanie človeka je základným kameňom pro-life hnutia.”

V tomto odstavci sa píše: „Od prvého okamihu jeho existencie je potrebné človeka uznať ako osobu so svojimi právami – medzi ktorými je aj neporušiteľné právo každej nevinnej bytosti na život.”

„Nuž, čo by mohol byť lepší katalyzátor ako petícia za definovanie pojmu človek v Európskej únii, v USA alebo v hocijakom inom národe, ktorý si želá rešpektovať život?” spýtal sa Garcia Jones.