Chen Guangcheng odišiel z Číny. Prišiel do USA.

1,538
Kultúra života

NEWARK, New Jersey, 20. mája 2012 (LifeSiteNews.com) - Chen Guangcheng v sobotu večer pristál s manželkou a dvoma malými deťmi v Newarku, New Jersey. Tým tento oponent nútených potratov ukončil dlhý boj za slobodu proti čínskemu útlaku.

V príhovore na Newyorskej univerzite, ktorá mu poskytla možnosť stáže ako prostriedok na opustenie Číny, samovyštudovaný právnik vyjadril svoju vďačnosť za podporu americkému veľvyslanectvu ako aj veľvyslanectvám Švajčiarska, Kanady a Francúzska s poďakovaním „predovšetkým priateľom v médiách” a internetu a „bežným občanom Spojených štátov, ktorí mu vyjadrili podporu.”

Chen upozornil, že hoci jeho najbližšia rodina je teraz v bezpečí, osudy jeho vzdialenejšej rodiny a priateľov ostávajú neisté. Chenov synovec Chen Kegui bol zatknutý za „úmyselnú vraždu” po obrane svojej rodiny pred čínskymi úradníkmi počas nočného prepadu jeho domova v provincii Šan-tung.

Chen, ktorý bol vystavený pomste zo strany Komunistickej strany za jeho obranu čínskych žien nútených ísť na potrat kvôli politike jedného dieťaťa, povedal, že dúfa, že sa k nemu v jeho boji za spravodlivosť pripoja ďalší.

„Musíme sa zjednotiť v ďalšom boji za blaho sveta a bojovať proti nespravodlivosti. Verím, že každý bude so mnou spolupracovať na podpore spravodlivosti a slušnosti v Číne.”

Pred svojím príchodom na Newyorkskú univerzitu Chen pristál v Newarku v New Jersey. Tam ho privítal republikán Chris Smith, americký kongresman, ktorý poukázal na Chenov prípad dávno predtým, ako sa nepriaznivý stav slepého právnika a jeho útek na americké veľvyslanectvo na konci minulého mesiaca dostal na titulky svetových novín.

„Po rokoch stáleho fyzického a psychického mučenia, väznenia a nenávisti je tento muž, Chen Guangcheng, ktorý bránil čínske ženy pred zločinom núteného potratu, konečne na slobode,” povedal v sobotu Smith.

 Hoci Chenov príchod vítal s entuziasmom, zopakoval Chenove obavy o pomstu vykonanú na Chenových príbuzných.

„Veľkí lídri za ľudské práva neboli nikdy oddelení od veľkých káuz, ktoré hájili. Pomyslite na Lecha Walesu a Solidaritu, Nelsona Mandelu a opozíciu voči apartheidu, Aung San Suu Chi a demokraciu v Barme. Chenov prípad ukončuje čínsku politiku jedného dieťaťa a nútených potratov,” povedal Smith.
„Nie všetci Chenovci sú však na slobode a v bezpečí. Čínska vláda musí okamžite ukončiť svoje úbohé represie voči Chenovej rodine a priateľom, ktorí ostali v Číne.”