Chen Guangcheng našiel útočisko na veľvyslanectve

2,378
Kultúra života

Šantung, ČÍNA, 27. apríla 2012, (LifeSiteNews.com) – Podľa zdroja, ktorý kontaktoval skupinu za ľudské práva  Women’s Rights Without Frontiers (Ženské práva bez hraníc) slepý oponent nútených potratov Chen Guangcheng “unikol” zo svojho dlhodobého domáceho väznenia čínskou vládou. Ďalšia čínska organizácia na podporu ľudských práv v piatok oznámila, že Chen je na 100% v poriadku a pravdepodobne našiel útočisko na americkom veľvyslanectve.

Yaxue Cao, kľúčový aktivista za ľudské práva, ktorý obhajoval Guangchenga, povedal organizácii Ženské práva bez hraníc, že hovoril s Chenovým synovcom Chenom Kegui. Keguiho matka  vypočula stráže, ktoré hovorili, že Chen Guangcheng “sa stratil” z domu, kde bol v prísnom domácom väznení. Ani obyvatelia dediny ani členovia rodiny nevedia, kde je. 

He Peirong povedala organizácii Ženské práva bez hraníc, že pomáhala Chenovi uniknúť na neznáme miesto mimo  Šantungu. Povedala, že jeho zdravotný stav je stabilný, ale bojí sa, že je v nebezpečenstve. Tiež tvrdila, že osud Chenovej ženy, dcéry a syna môže byť ohrozený. Očití svedkovia povedali, že Guangcheng a jeho rodina vyzerali vo februári vážne chorí.

“Sme vďační, že Chen už nie je v domácom väznení, ale bojíme sa o jeho a bezpečnosť a tiež bezpečnosť jeho rodiny,” povedala Reggie Littlejohn, prezidentka organizácie Ženské práva bez hraníc, ktorá kontaktovala ministerku zahraničných vecí Hillary Clinton, aby upozornila na Chenov prípad počas jej návštevy v máji v Pekingu.

Avšak, zakladateľ a prezident ChinaAid Bob Fu v piatok oznámil, že sa dostal do kontaktu s Chenovými priateľmi a rodinou a jeho zdroj, ktorý pomohol Chenovi sa dostať do Pekingu, mu povedal, že Chen nie je v nebezpečenstve, a že je na 100% v poriadku. Existuje domnienka, že Chen je na americkom veľvyslanectve v Pekingu.

New York Times oznámilo v piatok, že americkí úradníci nepotvrdili informácie, že Chen sa nachádza na pôde veľvyslanectva a zdroj oznámil, že čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti podporilo správu z predošlého dňa, že Chen sa tam nachádza.

ChinaAid povedala, že bola požiadaná v piatok oznámiť okolitému svetu Chenov zámer “bojovať do konca za slobodu mojej rodiny mimo Číny. Chcem žiť normálny život ako čínsky občan so svojou rodinou.”

Fu povedal, že Chen neplánuje utiecť z krajiny.

Fu oznámil, že polícia medzitým zaistila jedného z priateľov, ktorý pomáhal Chenovi 22. apríla odísť z domova. He Peirong komunikovala s ChinaAid, keď ju zaistili v jej dome v Nankingu, v pobrežnej provincii Ťiang-su v piatok o 11:11 ráno. Neskôr ju už nebolo možné zastihnúť.

Aj Fu aj Littlejohn oznámili, že polícia tiež zatkla Chenovho staršieho brata a jeho synovca Chena Guangfu a Chena Kegu, každého zvlášť. Otca a syna odviedli z domu v piatok skoro ráno. Potom, čo vládni úradníci vnikli do ich domu skoro ráno tak, že sa vyšplhali cez zadný múr, Chen Kegui si údajne myslel, že sú to lupiči a bodol ich.

Americké ministerstvo vnútra žiadalo Guangchengove prepustenie v roku 2006. On a jeho rodina boli údajne “nezmyselne bití” minulý február, po tom ako tajne uverejnili spravodajské video.

Hviezda filmu Batman Christian Bale upútal na tento prípad medzinárodnú pozornosť, keď ho ho natočili na video ako bol zmlátený, keď sa snažil navštíviť minulý rok  Guangchenga.

“Musíme oznámiť pravdivé fakty o tomto prípade a nenechať čínsku propagandistickú mašinériu, aby príbeh prekrútila, ako im to bude vyhovovať,” povedala Fu. “Stojíme za Chenom a pracujeme s medzinárodnou spoločnosťou a svetovými médiami na boji za jeho slobodu.”