Príbeh čínskeho hrdinu

1,523
Kultúra života

2.mája 2012 (MercatorNet.com) Slepý čínsky roľník dal celému svetu lekciu o sile jedinca. Chen Guangcheng sa stal po obrane žien v jeho provincii, ktorá nanútila potraty v rámci politiky jedného dieťaťa, jedným z najznámejších čínskych aktivistov za občianske práva.

Teraz, po dramatickom úteku z domáceho väzenia sa zdá, že našiel útočisko na americkom veľvyslanectve v Pekingu. Jeho útek bol veľmi dobre načasovaný v zhode so závažnými rokovaniami medzi ministerkou zahraničných vecí Hillary Clinton a ministrom financií Timothy Geithnerom a ich čínskymi náprotivkami.

Bez pochýb “bosý právnik” Chen  zistil, že doviedol obidve vlády do slepej uličky. Odhalil jedno z najodpornejších čínskych zneužití ľudských práv a vyzval Obamovu vládu, aby skutočne urobila ľudské práva – podľa prezidentových slov - základným záujmom národnej bezpečnosti a základnou morálnou zodpovednosťou.”

Chen môže byť slepý, môže byť biedne vzdelaný, môže byť len roľníkom – ale porazil dve najmocnejšie vlády na svete. Žiadna z nich nechce odhaliť politiku jedného dieťaťa svetovým médiám.  Ale teraz sa o nej diskutuje po celom svete.

Štyridsaťročný Chen je výnimočne odvážny a inteligentný muž. Slepý skoro od narodenia bol vychovaný na klasických príbehoch odvážnych hrdinov bojujúcich proti skorumpovaným úradníkom. Pochádza z chudobnej rodiny a začal chodiť do školy, až keď mal 17 rokov.

V roku 1996 začal lobovať za práva postihnutých v provincii Shandong asi 500 km južne od Pekingu. Ako "bosý právnik" bol taký úspešný, že sa miestni ľudia naňho sťažovali. Stal sa známym v celej krajine, keď viedol protesty proti nelegálnym daniam, znečisťovateľom životného prostredia a diskriminácii postihnutých.

Miestni úradníci ho začali zastrašovať, keď spustil protest proti nelegálnemu zavedeniu politiky jedného dieťaťa. Zdokumentoval zneužívanie a pracoval s obeťami a právnikmi na zorganizovaní kolektívnej žaloby proti úradníkom rodinného plánovania v roku 2005. Toto zlyhalo, ale jeho reputácia rástla.

Potom sa mu sami miestni úradníci pomstili. Dali mu pokutu za “úmyselné poškodzovanie verejného majetku a zhromažďovanie, ktoré narušilo dopravu. V roku 2006 bol odsúdený na štyri roky väzenia.

V roku 2010 Chen bol prepustený, ale spolu so ženou a synom ostal v nezákonnom a niekedy aj brutálnom domácom väzení. Jeho strážcovia vyzerali ako Keystone Cops (Keystonskí strážnici – neschopní policajti v nemeckých groteskách), a tak Chen ušiel v noci na 22. apríla. Jeho podporovatelia ho zobrali do Pekingu.

Z tajného miesta Chen odoslal výzvu na youtube premiérovi Wen Jiabaovi s otázkou, či úradníci ktorí zaútočili na jeho rodinu budú stíhaní, a či bude vláda stíhať prípady korupcie podľa zákona. Odvolanie sa na zákon sa môže zdať donkichotské, ale ak drakonské zákony plánovania rodiny sa podriadia výzve, ženy by mali byť ušetrené hrôzy nútených potratov a sterilizácií. 

Hrôza nie je príliš silné slovo. Aktivistka Annie Jing Zhang, z Women’s Rights in China (Práv žien v Číne) v roku 2009 na zasadaní amerického kongresu povedala, že niektoré mestá uvádzali slogany ako napríklad: „Tehotenstvo povolené”, „Keď vás polícia požiada, aby ste išli na interrupciu a vy nepôjdete, váš dom bude zničený a váš majetok bude skonfiškovaný,“ Choď na interrupciu, zabi ho, ukonči to. Nemôžeš ho porodiť“ alebo „Radšej by sme krvácali ako rieka ako dovoliť, aby sa narodilo dieťa navyše.“

Chen ukončil svoju výzvu na youtube týmito slovami:

“Premiér Wen, veľa ľudí nerozumie týmto nezákonným aktivitám. Miestni úradníci Strany neposlúchajú zákony alebo majú podporu centrálnej vlády?  Myslím, že v blízkej budúcnosti musíte verejnosti jasne odpovedať. Ak dôkladne vyšetrujeme a povieme verejnosti pravdu, výsledky sú očividné. Ak toto budete naďalej ignorovať, čo si verejnosť pomyslí?”

Chenova odvážna aktivita znepokojuje aj USA. Hoci prezident Obama nedávno zriadil Výbor na prevenciu krutostí, jeho vláda nemala ochotu sa svojho najväčšieho obchodného partnera pýtať na notoricky známu politiku jedného dieťaťa. Ministerka zahraničných vecí Hillary Clinton povedala v roku 2009 novinárom, že ľudské práva by sa nemali miešať do praktických záležitostí:

“Úspešné vlády a čínska vláda sa znova a znova vyrovnávali s týmito témami a naďalej musíme na ne tlačiť. Ale náš nátlak na tieto témy sa nemôže miešať s globálnou ekonomickou krízou, krízou klimatickej zmeny na globálnej  úrovni a s krízou bezpečia.”

Taktiež viceprezident Joe Biden hovoril minulý rok na Sečuánskej univerzite tak diplomaticky o politike jedného dieťaťa, že sa zdalo, že  ju schvaľuje: “Vašej politike úplne rozumiem – myslím, že ja nie som horší – jedno dieťa na jednu rodinu.”

Teraz je čas pre Obamovu vládu, aby ukázala odvahu a postavila sa za Chena a jeho rodinu. V podstate sú jeho požiadavky skromné. Všetko, čo požaduje, je ochrana čínskeho zákona, Dokonca aj jeho aktivita proti politike jedného dieťaťa sa zameriava na získanie úradníkov, aby zachovávali  informovaný súhlas zakotvený v zákone, a nie ho porušovali.

Okrem toho, je možné, že reformátori v horných vrstvách Komunistickej strany ako Wen Jiabao vítajú Chenovu iniciatívu. Nekompromisného šéfa bezpečnosti Zhou Yongkang, ktorý zorganizoval Chenovo prenasledovanie, už vyľakalo stranícke čistenie malého kniežaťa Bo Xilaia. Súcit s Chenom oslabuje jeho vlastnú pozíciu.

V každom prípade je čoraz viac jasnejšie, že politika jedného dieťaťa je pre Čínu katastrofa ako nedávno poukázal The Economist.

Množstvo starších ľudí v Číne rastie a množstvo mladších daňových poplatníkov sa scvrkáva. Už existuje nedostatok pracovníkov. Napriek svojej momentálnej sile je Čína krajina, ktorá zostarne predtým, ako by zbohatla. Chen pripomína nielen brutalitu svojej vlády, ale jej bláznovstvo, keď pohrdla zákonmi ekonomického rastu.

Osud Chena Guangchenga teraz závisí od dohôd medzi dvoma vládami, ktoré si obidve želajú, aby ho prešlo auto. Ale je spôsob ako ho podporiť. Nominovať ho na 30 .výročie populačnej ceny OSN za „výnimočný príspevok k rastu informovanosti o populačných otázkach.”

V minulosti cenu získali odporní aparátnici plánovania rodiny a diktátori ako napríklad egyptský prezident Hosni Mubarak a indonézsky prezident  Suharto. V roku 1983 ju získal indická premiérka Indira Gandhi po svojej notoricky známej kampani za nútené sterilizácie v 70.-tych rokoch a Qian Xinzhong, tvorca čínskej politiky jedného dieťaťa.

Lavína nominácií Chena Guangchenga by ukázala, že svet sa konečne zriekol jednej z najviac opovrhnutiahodného nezmyselného porušenia ľudských práv kedy nariadeného vládou proti svojim vlastným ľuďom.