Kauza Chen: Pre USA sú vzťahy s Čínou viac ako jeden disident

1,582
Kultúra smrti

3. mája 2012 (LifeSiteNews.com) – Čínsky disident Chen Guangcheng, ktorý trpel bitie a roky väzby za svoj odpor proti núteným potratom a sterilizáciám vo svojej rodnej krajine si myslel, že môže po svojom nedávnom úteku z domáceho väzenia nájsť prístrešie a priateľstvo na veľvyslanectve USA. Teraz zistil, že Obamova vláda podporujúca potraty, ktorá pomáha financovať rovnakú “politiku jedného dieťaťa” ako je tá, proti ktorej Chen bojuje, by radšej bola, keby zmizol.

Chenova prítomnosť na veľvyslanectve počas minulého týždňa bola trochu viac ako nebezpečný zdroj podráždenia pre ministerstvo zahraničia Hillary Clintonovej. Hlavným cieľom ministerstva je predovšetkým podpora a ochrana amerických obchodných záujmov v zahraničí a “ľudské práva” často poskytovali užitočnú zásterku pre kritizovanie režimov, ktoré sa vzpierajú amerického ekonomického tlaku. Chenova aféra avšak ohrozuje priateľské a veľmi výhodné vzťahy medzi USA a Čínou a nepredstavuje žiadnu „perspektívu“ pre americkú zadnú líniu.

Horšie pre Chena je jeho nepríjemná a trápna opozícia voči programu kontroly populácie v Číne a politike podporovanej Obamovou vládou a zvlášť Ministerstvom zahraničia, ktoré míňa desiatky miliárd dolárov na podobné programy po celom svete.

Hoci sa vláda USA oficiálne vyjadruje proti nútenému potratu a sterilizácii, pomáha financovať čínsku mašinériu kontroly populácie v podobe poskytovania desiatok miliónov dolárov pre Populačný fond OSN, ktorý napomáha spravovať čínsku brutálnu politiku jedného dieťaťa.

Možno toto je podľa Chena dôvod, prečo sa jeho americkí “hostitelia” začali viac podobať kolegom z medzinárodnej mafie na kontrolu populácie, ktorá zabíja jeho krajinu ako naivným obrancom “ľudských práv.”

Chen, ktorý vraj cítil nátlak, aby opustil veľvyslanectvo, dodal, že sa tak konečne rozhodol urobiť po tom, ako ho americkí predstavitelia informovali, že ak to neurobí, pomstychtiví čínski úradníci zbijú jeho ženu. Personál ambasády toto tvrdenie popiera, hoci pripúšťa, že Chenovi povedali, že jeho ženu vezmú do domu, kde bol tento pár už mnoho krát zbitý.

Dokonca “Human Rights Watch” podporujúci potraty slovami výkonného riaditeľa pripúšťa, že USA nevyslovilo tieto hrozby, aby Cheovej rodine ublížili, ale povedali, že budú navrátení na stranu zneužívania. Čo je to isté.”

Sicílska verzia by znela asi takto: “Máte takú peknú ženu, pán Chen…bola by škoda, keby jej niekto polámal nohy…”

Americké veľvyslanectvo bolo také priateľské ako šéf gangu, ktorý chce od teba láskavosť – v tomto prípade, aby si odišiel. Chena vo veľkom “objímali” a sľúbili mu, že sa s ním pekne prejdú do čínskej nemocnice, kde s ním zostanú, hovorí. Namiesto toho jeho a jeho ženu v nemocnici nechali. Jeho zúfalé volanie na veľvyslanectvo ostalo bez odpovede. Náhle bol Chen v “krajine slobody persona non grata.”

“Veľvyslanectvo mi povedalo, že ma celý čas bude niekto sprevádzať,“ povedal reportérom Chen. “Ale dnes, keď som sa dostal na oddelenie, zistil som, že tam nebol žiaden pracovník veľvyslanectva a tak som bol veľmi nespokojný. Cítil som, že mi v tejto veci nepovedali pravdu.”

Len čo sa Chen ocitol za múrmi veľvyslanectva, americká vláda mu odkázala, že sa nemá obťažovať vrátiť sa. “Toto bol mimoriadny prípad vrátane výnimočných okolností a nemyslíme si, že sa bude opakovať,” povedal nemenovaný úradník Obamovej vlády novinárom.

V prípade, žeby sa Chen chcel sťažovať sa starostlivosť, mu  jeho “priateľ” Jerome Cohen, poradca Rady  pre medzinárodné vzťahy podporujúcej kontrolu populácie, ktorá udržiava tesné vzťahy s Ministerstvom zahraničia, nechal ďalší odkaz.

Cohen, ktorý si získal Chenovu dôveru, keď mu v roku 2005 pomohol v rozhovoroch s čínskou vládou, hovoril o následkoch pre Chena, ak by sa Obamovej vláde znepáčil.

“Myslím si, že najsmutnejším výsledkom by bolo, keby sa teraz Chen dostal do sporu s americkou vládou, ktorá predstavuje jeho jedinú istú podporu,” povedal Cohen pre Time Magazine. “Mohlo by sa to ľahko stať prostredníctvom zmätku, ktorý by stvoril nedôveru medzi ním a USA, a to by bolo veľmi nešťastné.”

Naozaj veľmi nešťastné. Pochopili ste, pán Chen? Straťte sa… a už o nás nehovorte…