Pochod za život v Ríme prevýšil všetky očakávania

1,488
Kultúra života

Rím, 14. máj 2012 (LifeSiteNews.com) – Talianski pro-life aktivisti veria, že mimoriadna účasť a mladícke nadšenie 15 000-ového davu Pochodu za život, ktorý sa konal uplynulý víkend v Ríme, prinesie otázku potratov, spolu s novou talianskou vládou, späť na politický stôl. Účastníci uviedli pre LifeSiteNews.com, že ich prišlo najmenej 3-násobne viac, ako sa očakávalo a to nielen z celého Talianska, ale aj z celej Európy.

„Otázka potratov bude určite opäť otvorená,“ povedal jeden z organizátorov pre LifeSiteNews.com. „Umierneným politikom, ktorí sa nechcú dostať do problémov, sa takýmto pochodom vysiela odkaz, že táto sporná otázka je stále aktuálna.“.

Aj keď téma potratov v Taliansku, rovnako ako vo väčšine západných krajín, nie je stredobodom záujmu politikov, Alberto Carosa, organizátor pochodu a líder katolíckej poprednej organizácie Culturale Lepanto pre LifeSiteNews.com uviedol, že „obyčajní ľudia“ „nie sú veľmi naklonení vrchným vrstvám“ politických tried.

„Ľudia v podstate žiadajú jasný záväzok, ktorého výsledkom by malo byť zrušenie zákona o potrate. V tejto súvislosti sa však už politici jasne vyjadrili v zmysle, že parlamentná diskusia k tejto otázke sa konať nebude,“ povedal Carosa, dodávajúce, že cieľom Pochodu bolo priniesť tento predmet sporu späť na rokovací stôl.

„Kým sa len rozprávajú a dohadujú, aspoň slovne, na lepšej aplikácii zákona, jeho vylepšení a podobne, v zásade politici stále veria, že “právo rozhodnúť sa“ zostane v platnosti aj naďalej.“.

Organizátori protestu očakávali skromnejšiu účasť, najviac 5 000 ľudí, podľa počtu účastníkov na minuloročnom Pochode, kedy ich prišlo 600. Dnes sú nadšení mimoriadnou odozvou.

Obrovský rad ľudí vo veku 20-tich a 30-tich rokov sa prehnal historickým centrom mesta v smere od Kolosea, popri nádvorí Castel Sant’Angelo až k Bazilike Sv. Petra. Najviac viditeľnými boli mladí kňazi, seminaristi a rehoľníčky, všetci oblečení v tradičných sutanách a habitoch, rovnako ako veľký a hlučne veselý kontingent Poliakov, ktorí prišli do Ríma kvôli tejto udalosti.

Monsignor Ignacio Barreiro, riaditeľ rímskej pobočky organizácie Human Life International, ktorý pomáhal Pochod organizovať, prednášal v sobotu na konferencii k otázkam života ohľadom politickej situácie v Taliansku.

Pre LifeSiteNews.com povedal, že azda najdôležitejší odkaz Pochodu bol určený prúdu “oficiálnych“ pro-life organizácií, ktoré už boli príliš dlho “spokojné“ s požiadavkou, aby potraty boli zrušené úplne. Prebudenie nielen politikov, ale práve týchto organizácií, bude obrovským úspechom tejto akcie, povedal.

Pochod je „demonštráciou nového záväzku na ochranu života“, v Taliansku zvlášť medzi mladými, Msgr. Barreiro.

„Rovnováha v hnutí pro-life sa na základe pochodov ako tento zmení.“. Msgr. Barreiro tiež poznamenal, že organizátori už plánujú budúcoročnú akciu.

„Čo je poľutovaniahodné,“ Msgr. Barreiro konštatoval, „v Taliansku existuje sektor pro-life hnutia, ktoré nie je pripravené striktne sa postaviť v prospech úplného zrušenia potratov. Hovoria, že “to nie je politicky možné“. Tu v Taliansku, hlavné, oficiálne pro-life hnutie je umiernené. Ich ovplyvnenie je v podstate to, o čo sa snažíme.“.

„Dôjde k vyváženiu síl, pretože doteraz  rozličné skupiny, ktoré sú za zrušenie potratov, mali slabé postavenie a toto ich posunie smerom dopredu, aby mali hlavné slovo v tejto otázke.“.

„Je možné, že je to politicky neprijateľné,“ povedal, „ale to neznamená, že cieľom pro-life hnutia by nemal byť úplný zákaz potratov. Ako by sa to niekedy mohlo stať uskutočniteľným, ak to ani nenavrhnete?“.

Msgr. Barriero, ktorý bol pre vysvätením za kňaza právnikom a skúseným diplomatom OSN povedal, že zatiaľ taliansky hlavný prúd pro-life hnutia nedokázal pochopiť, že v politike „sa začína vyjednávanie s prednesením tvrdých, nekompromisných postojov. Musíte začať tak, aby pochopili, že neakceptujete vykonanie jediného potratu. Ak vaše postoje na začiatku nebudú silné, nič nedosiahnete.“

Taliansky zákon o potratoch z roku 1978 povoľuje potrat na žiadosť do 3. mesiaca tehotenstva a je platený štátom. Aj keď krajina je formálne stále katolícka, časy stereotypných veľkých, hlučne veselých talianskych rodín skončili, nakoľko percento celkovej pôrodnosti v krajine sa udržuje katastrofálne nízko; na 1 ženu pripadá 1,3 dieťaťa. 

Zatiaľ čo niektoré miestne vlády, aby podnietili zvýšenie pôrodnosti, ponúkli matkám bonusy vo forme peňazí, na národnej úrovni politikov v skutočnosti nie je žiadny záujem o problém pôrodnosti krajiny alebo o prípadný ekonomický kolaps, keďže neexistuje žiadna ďalšia generácia, ktorá by nastúpila do zamestnania ako pracovná sila. Potraty nie sú na platforme žiadnej veľkej politickej strany a hroziaca demografická kríza alebo povedomie o pravdepodobnom vplyve na dlhodobé ekonomické vyhliadky krajiny, nie sú pre vyššie kruhy novej Montiho vlády takmer vôbec zaujímavé. 

V jednom ohľade bol Pochod v Ríme radikálne odlišný od pochodu konaného v USA, konkrétne bol zaznamenaný obrovský záujem mainstreamových médií, z ktorých väčšina bola nepriateľských.

Monsignor Barriero sa smial, keď zaregistroval, že jedny talianske noviny nazvali pro-life pochodujúcich „xenofóbmi“, pričom na príslušných fotografiách boli africký seminarista a čínsky kňaz. Barriero povedal, že jednou z najviac pozoruhodných znakov pochodu bola jeho medzinárodnosť, do značnej miery spôsobená veľkou účasťou mladých študentov na Rímskych Pápežských univerzitách, osobitne z rozvojových krajín.

Aj napriek tomu, že v Taliansku majú viac-menej tolerantný zákon o potratoch, dostupnosť k nim je tu obmedzená, pretože v celej krajine je 70 % lekárov, ktorí ich odmietajú vykonávať a v Laziu, oblasti Ríma, je to až 85 %.

Americká novinárka žijúca v Ríme, Ann Schneible, povedala pre LifeSiteNews.com: „Bola som prekvapená, ako dobre to bolo zorganizované, koľko ľudí z celej Európy prišlo a ako veľmi sa to podobá mojej skúsenosti zo zúčastnenia sa pochodu v D.C. – s výnimkou, samozrejme, počasia, pretože v Ríme bolo podstatne teplejšie.“.

Pri poznámke o veľkej účasti kňazov a rehoľníčok, Schneible tiež povedala: „Som povzbudená tým, koľko mladých laikov prišlo, mnohí z nich vo veku skorých 20-tich rokov a neskorých teenagerov.“.

„Pochod obohatili o svoju mladistvosť a živosť,“, čo je „silný úkaz.“.

„Európania majú povesť nie veľmi aktívnych, pokiaľ ide o pokusy o ovplyvnenie ich vlád. Akokoľvek, dnes bolo krásne byť svedkom toho množstva ľudí z celého sveta, ktorí sa postavili kultúre smrti a ktorých hlasy bolo počuť.“.

„Tento pochod skutočne posilnil taliansky ľud.“.