‘ Nie som hrdinom’: odkazuje Chen Guangcheng americkému Kongresu

1,486
Kultúra života

WASHINGTON, 15. máj 2012 (LifeSiteNews.com)  Chen Guanchcheng - čínsky odporca nútených potratov očakáva pas, ktorý by mu mal priniesť slobodu. Avšak niektorí sa obávajú, že ho vôbec nemusí dostať. Preto jeho podporovatelia volajú po pokračujúcej pozornosti médií, nakoľko hrozí, že celá kauza bude zametená pod koberec diplomatických vzťahov medzi USA a Číny.

Na zasadnutí amerického Kongresu sa v utorok prízvukovalo, že rozsiahla pozornosť medzinárodných médií je kľúčový faktor pre Chenovu bezpečnosť. Táto pozornosť bola dôležitá aj pre ženu, ktorá pomohla Chenovi utiecť. Tá vyjadrila názor, že ak by sa kauze nevenovala toľká pozornosť, úradníci, ktorí ju uniesli, by určite siahli po bitke alebo dokonca ešte horších praktikách.

„Chcel by som ich úprimne požiadať, aby nezabúdali na pána Chena a jeho rodinu, najbližšiu i vzdialenú, i na ostatných, ako je napríklad He Peirong, ktorí pre neho riskujú vlastnú bezpečnosť a životy,“ povedal predsedajúci zasadnutia Kongresu Chris Smith (R-NJ).

Samotný Chen Guangcheng zatelefonoval počas zasadnutia, čím zopakoval dramatickú situáciu zo začiatku mesiaca, kedy neočakávane zavolal počas obdobného zasadnutia.

Chen opäť vyjadril vážne obavy o jeho vzdialenú rodinu, obzvlášť o jeho synovca Chen Keguia, ktorý bol obžalovaný z úmyselnej vraždy, čo Chen označil za vykonštruované a totálne absurdné. Chen doložil správy, že žaloba sa vzťahuje na pokus jeho synovca obrániť seba a jeho matku a otca, ktorých vládni úradníci, ktorí vtrhli do ich domu kvôli Chenovmu úteku, kruto zbili. Chen tiež zdôrazňuje, že jeho synovec úradníkov nezabil, iba zranil.

Okrem toho Chen vyjadril vďaku jeho priateľom za morom a zdôraznil , že on nie je hrdinom.

„Robím iba to, čo mi prikazuje moje svedomie. Nemôžem mlčať, nemôžem byť ticho, keď mám pred očami tieto krivdy vykonávané voči ženám a deťom. Preto to musím robiť. Nemôžem mlčať, keď všetci vidíme a čelíme týmto krivdám.“

Kongresman Chris Smith počas otvárajúcej reči povedal, že teraz, jedenásť dní po tom, ako Chen opustil americkú ambasádu, polícia naďalej bráni jeho odchodu z nemocnice tak ako aj  návštevám jeho priateľov, médií alebo diplomatov USA. Hoci Čína mala dostať Chenovu žiadosť o pas v nedeľu, čo by mu umožnilo prijať ponuku od USA spolupracovať s univerzitou, doteraz neprišla z čínskej strany žiadna odozva.

Chen povedal, že i napriek tomu, že zástupcovia USA ho nemohli navštíviť osobne, „každý deň“ má možnosť s nimi komunikovať na ďiaľku.

Jedno svedectvo zo zasadania môže objasniť časť Chenovo zápasu: Wei Jingsheng, bývalý čínsky politický väzeň a  zakladajúci člen Zámorskej Čínskej Demokratickej Koalície, povedal, že z jeho vyjednávaní s čínskymi úradníkmi sa naučil, že ich vláda, ktorú nazval „skazeným kultom“ nie je „ jeden celok, ale je zložená z niekoľkých záujmových skupín.“

„Sľuby jednej frakcie sa často stávajú predmetom odporu pre tú druhú,“ povedal Wei. „Sú viazaní iba svojimi záujmami, nie sľubmi.“

Reggie Littlejohn z organizácie Práva žien bez hraníc podala správu o tom, že Chenov spojenec, He Peirong, je v bezpečí i po jej prepustení zo zadržania kvôli úlohe, ktorú zohrala pri oslobodení Chena z jeho domáceho väzenia v provincii Shandong. Littlejohn opísala, ako sa vládni úradníci správali k pani He, vrátane udalostí z roku 2011, počas ktorých bola unesená, okradnutá, udretá po tvári 30 až 40 krát a sexuálne zneužitá.

Zasadnutie sa zaoberalo aj krutosťou politiky jedného dieťaťa, čo predstavovalo ťažnú silu Chenovej obhajoby: medzi svedkami bola aj jedna Číňanka Mei Shunping, ktorá opisovala, ako bola nútená potratiť päť detí. Priložený materiál poukazuje na to, že vzniknutý manželský stres spôsobil to, že sa s ňou jej manžel rozviedol. Ona sama sa pokúsila o samovraždu.

Russ Carnahan povedal, že Chenov príbeh “predstavuje pravdepodobne prelomový moment pre USA-Čínske vzťahy,“ zatiaľ čo Smith opäť poukázal na nespravodlivosť politiky jedného dieťaťa, ktorú Chen odhodlane odkrýval.

„Keď hovoríme o takom druhu zneužívania žien, ktorý sa ešte doteraz počas celých dejín ľudstva nevyskytol,.....ktorému Obamova vláda a EU takmer vôbec neoponujú... je to zatieranie skutočnosti, ktorá nemá obdobu,“ povedal Smith.

„Mojou nádejou je, že sa nachádzame v procese prehodnotenia pravidiel hry a našich postojov k tomu, ako sú ľudské práva v Číne podhodnocované. Vedome či nevedome povoľujeme tento hrozný zločin nútených potratov a sterilizácie, keď sa mu prizeráme a tvárime sa, akoby sa nič nedialo.