Nútené sterilizácie žien v Uzbekistane. Prečo?

1,638
Kultúra smrti

WASHINGTON, DC, 27. apríl (C-FAM) - Uzbecká vláda je obvinená z toho, že vedie tajný program násilnej sterilizácie žien, pravdepodobne kvôli tomu, aby naplnila ciele OSN týkajúcich sa úmrtnosti matiek. Vysielanie BBC World Service prinieslo správu o tomto znepokojivom trende nútených sterilizácií a povinných kvótach pre lekárov.

Táto správa sa objavila aj napriek tvrdeniu vlády Uzbekistanu, že sterilizácie sa nesmú vykonávať bez informovaného súhlasu pacienta. Avšak odborníci z oblasti zdravotníctva tvrdia, že dostávajú ročné plány, ktoré každému lekárovi nariaďujú, akému počtu žien má poskytnúť antikoncepciu a koľko ich má sterilizovať.

Zdroje z lekárskeho prostredia hovoria, že obzvlášť veľký tlak je vyvíjaný na uzbeckých lekárov na vidieku, kde sa od niektorých gynekológov požaduje, aby vykonali až 8 sterilizácií za týždeň.

„Existuje kvóta. Moja kvóta je štyri ženy za mesiac,“ povedal pre BBC gynekológ z hlavného mesta Uzbekistanu. 

Tieto príbehy ukazujú, s akou ľahkosťou je možné prekročiť hranicu od informovaného súhlasu k nátlaku, a to pri vláde, ktorá je známa nedodržiavaním ľudských práv a programom na kontrolu populácie.

„Na papieri by mali byť sterilizácie dobrovoľné, ale v skutočnosti nemajú ženy príliš na výber,“ hovorí hlavný lekár z vidieckej nemocnice, ktorý si neželá byť menovaný. „Je veľmi ľahké zmanipulovať ženu, obzvlášť ak je chudobná. Môžete jej povedať, že sa jej zdravotný stav zhorší, ak bude mať viac detí. Môžete jej povedať, že sterilizácia je pre ňu to najlepšie. Alebo môžete skrátka len vykonať tú operáciu.“

Ženy oznámili, že nevedeli, že boli sterilizované až kým nemuseli čeliť nečakaným komplikáciám po tehotenstve alebo neskôr, keď sa bez úspechu snažili otehotnieť.

Okrem kontroverzných nútených sterilizácií je skutočnou záhadou, prečo vláda pokračuje v tejto politike, zvlášť keď pôrodnosť v krajine  prudko klesla. Podľa organizácie UNICEF poklesla celková miera pôrodnosti v Uzbekistane od roku 1970 z 6,5 dieťaťa na ženu na 2,4 v roku 2010. CIA World Factbook dnes odhaduje pôrodnosť len na 1,86 dieťaťa na ženu, čo je pod hranicou 2,1 dieťaťa na ženu, mierou nevyhnutnou na zachovanie populácie.

Okrem nízkej miery pôrodnosti čelí krajina úbytku populácie, ktorý je spôsobený emigráciou. Uzbekistan s 28 miliónmi obyvateľov prišiel v roku 2010 o celkový počet 779 200 ľudí.

Popri programu na kontrolu výšky populácie existuje ešte jedna možná teória. Lekári a aktivisti za ľudské práva na celom svete špekulujú, že opatrenia vo forme sterilizácií sú taktikou na zníženie úmrtnosti matiek a detí, čo má zlepšiť medzinárodné postavenie Uzbekistanu v týchto oblastiach. Miléniové rozvojové ciele OSN zdôrazňujú zníženie miery úmrtnosti u matiek do roku 2015 o tri štvrtiny.

„Je to jednoduchý vzorec - menej žien bude rodiť, menej z nich zomrie,“ povedal istý lekár pre BBC.

„Zdá sa, že Uzbekistan je posadnutý číslami a medzinárodným hodnotením,“ hovorí Steve Swerdlow, riaditeľ úseku Strednej Ázie v organizácii Human Rights Watch. „Myslím, že pre diktátorské režimy je typická potreba vykonštruovať opis udalostí, ktorý sa zakladá na niečom, čo nie je pravdivé.“

Avšak ako opisuje reportérka BBC Natalie Antelavaová, vidina miznúcej úmrtnosti matiek a detí nezbaví bolesti ženy, ktoré pripravili o šancu mať viac detí. „Nigora patrí medzi mnoho žien, pre ktoré je nútená sterilizácia realitou. Podstúpila naliehavý cisársky rez. O deň neskôr jej povedali, že bola sterilizovaná. V ten istý deň jej novonarodené dieťa zomrelo. Nigora má 24 rokov a už nikdy nebude mať deti.“