otec.jpg

Dve ženy pri výchove dieťaťa?

200
Kultúra života

Dnešná mladá generácia je často nespokojná so svojím telom. Pochybnosti podľa výskumníkov začínajú v ranom veku, čo je pre mnohých zarážajúce. Dôležitú úlohu pri formovaní ženskosti preto zohráva otec a jeho prístup k dcére, uvádza denník The Independent.

V nedávnej správe odborníkov z Common Sense Media sa píše, že už deti vo veku 5 rokov vyjadrujú nespokojnosť so svojím telom, a taktiež, že 80 percent 10-ročných dievčat aspoň raz vyskúšalo diétu, pričom mnoho dievčat vo veku od 6 do 8 rokov si želá byť štíhlejšiu postavu.

Independent pritom uvádza, že súčasná pop-kultúra napomáha rozvíjaniu týchto negatívnych trendov, keďže až u 87 percent ženských postáv v detských televíznych seriáloch sa dá podľa odborníkov klasifikovať podváha.

Moderné kultúrne ideály sa samozrejme týkajú aj chlapcov. Štúdie však ukazujú, že medzi dievčatami je to omnoho rozšírenejšie.

Idealizované typy ženských tiel dokonca udržiavajú karikatúry hrdiniek, ktoré vyvolali pobúrenie medzi rodičmi za to, že svojim deťom predstavili nerealisticky tenké postavy a s malými očami (videli ste už niekedy obéznu princeznú Disney?).

Problémy dcéry sa zvyčajne považujú za zodpovednosť matky, keďže sa predpokladá, že je lepšie vybavená na to, aby sa identifikovala s perspektívou svojej dcéry. Otec v tom však v skutočnosti zohráva rovnako dôležitú, ak nie dôležitejšiu.

Mnohopočetné štúdie preukázali pozitívny vplyv silného vzťahu medzi otcom a dcérou, na sebaúctu v súvislosti so ženskosťou, pričom jedna dokonca dokazuje, ako je možné bojovať s častými poruchami prijímania potravy.

„Puto medzi otcom a dcérou je jedným z najdôležitejších. Buduje rámec toho, ako mladá žena vníma mužov, a teda jej vzťahy s mužmi po celý zvyšok jej života,“ vysvetľuje Emmy Brunnerová, zakladateľka a riaditeľka Recover Clinic.

„Ak sa cíti plne fyzicky prijatá otcom a dostatočne dobrá, tak to môže mať pozitívny vplyv na to, ako sa na seba fyzicky pozerá,“ dodala.

Čo môžu otcovia robiť, aby pomohli vychovávať dcéru so sebaistou?

Je potrebné sa zamerať na úspechy, ktoré sa netočia len okolo estetiky. Aj keď každý miluje komplimenty, je dôležité starostlivo vyberať to, čo hovoríte svojej dcére, pretože nikdy neviete, čo by sa jej mohlo dotknúť a ako by ju vaše pripomienky mohli ovplyvniť.

“Oceňte svoju dcéru za to, kým je, na rozdiel od toho, ako vyzerá,” radí Brunnerová.

Odborníčka ďalej radí: „Zdôraznite dôležitosť fyzickej starostlivosti o seba oproti fyzickej dokonalosti“. “Starostlivosť o zdravie a duševnú pohodu je oveľa dôležitejšie prihlásenie sa k akémukoľvek fyzickému ideálu.“

Čím viac budú podľa Brunnerovej otcovia učiť svoje dcéry, aby zdravie považovali skôr za prostriedok bytia, než prostriedok výzoru, tým lepšie.

“Tým, že svoju dcéru upozorníte na svoje vlastné telesné neistoty, môžete prirodzene zachovať model kopírovania správania,” dodala.  Štúdie však ukázali, že vonkajšie prejavy otcovej fyzickej neistoty môžu byť zvlášť škodlivé pre synov.

Samozrejme platí to pre obidvoch rodičov, pretože keď dieťa vidí matku alebo otca v úzkosti spôsobenej vonkajším vzhľadom, prirodzene to spôsobí, že každé zvedavé dieťa spochybní svoju vlastnú estetickú hodnotu.

“Naše deti sa naučia z toho, čo robíme, oveľa viac, ako z toho, čo hovoríme,” zdôrazňuje Brunnerová. 

“Buďte príkladom, ktorý bude viesť vaše dieťa,” dodala na záver.