Uruguaj je naďalej pro-life

1,497
Kultúra života

3. apríla 2012 (LifeSiteNews.com) - Pokus Uruguajskej vládnucej koalície socialistických strán legalizovať interrupciu počas prvých dvanástich týždňov tehotenstva bol po hlasovaní v poslaneckej snemovni koncom decembra zadržaný.

Hoci hlasovanie o tomto opatrení bolo naplánované na marec, zatiaľ sa žiadne také hlasovanie neuskutočnilo. Podľa Soledad Gonzálezovej, hovorkyne koordinátora za legalizáciu interrupcie, v dolnej legislatívnej komore nie je dostatočná podpora na schválenie tohto opatrenia.

„V skutočnosti to je všetko o nátlaku na poslancov, pretože občania podľa prieskumov za posledných 15 rokov sú za legálnu interrupciu a za zmenu v súčasných zákonoch,“ povedala v nedávnom interview pre španielsku informačnú agentúru EFE.

Gonzálezová hovorí, že jej skupina tlačí na zákonodarcov, aby podporili toto opatrenie. Robí to skrze verejné demonštrácie a lobovanie v parlamente, aby ich tak presvedčila, že ak nehlasujú v prospech, nie sú „zástupcovia“.

Zatiaľ, čo sa pro-interrupčné sily snažia rozbehnúť svoju iniciatívu za legalizáciu, zástancovia pro-life vyjadrujú svoj nesúhlas jedinečnými spôsobmi.

Počas každoročnej oslavy Patria Gaucha 10. marca, ktorá vzdáva úctu „Gauchovi“ alebo farmárskej kultúre Uruguaja a susedných krajín kráčal so sprievodom 4000 koní s 2400 jazdcami aj uruguajský prezident José Mujica so sloganom „áno životu,“ informovalo EWTN Noticias.

Pochodujúci taktiež neozdobili obraz Panny Márie, ktorý je nesený počas tohto pochodu na protest proti zvažovanej pro-interrupčnej legislatíve.

Na konci pochodu bol Mujicovi doručený list vyjadrujúci pro-life postoj. Mujica však prisľúbil, že podpíše interrupčný návrh zákona ak bude schválený v parlamente.

Pro-interrupčná legislatíva bola v roku 2008 schválená oboma komorami uruguajského kongresu, no bola vetovaná vtedajším prezidentom Tabarém Vazquezom, ktorého pro-life postoj bol v opozícii s postojom koalície politických strán Široký front (špan. Frente Amplio), ktorej bol členom.