Klauni proti eutanázii

1,490
Kultúra života

26. marec 2012 (LifeSiteNews.com) - Francúzska televízia nedávno priniesla správu o pro-life zhromaždení na parížskom námestí “Parvis des droits de l’homme” (Námestie ľudských práv). Skupina "Alliance Vita" vyjadrila týmto spôsobom svoj nesúhlas s eutanáziou. Sedemsto ľudí rôzneho veku držalo červené srdcia s nápisom "Starostlivosť, nie zabíjanie", atmosféru s Eiffelovkou v pozadí dopĺňali tóny piesne Paula McCartneyho Live and Let Die (Ži a nechaj zomrieť).

Demonštrácia bola do poslednej chvíle starostlivo utajená, konala sa totiž v rovnakom čase ako verejná demonštrácia v prospech eutanázie, ktorú organizovala Asociácia za právo dôstojnej smrti (ADMD). Stovky demonštrantov boli namaľovaní ako klauni, nechýbali  im červené nosy a oblečenie pripominajúce igelitové vrecia.

Účastníci mali nacvičený spoločný tanec, pričom ukázali aj druhú stranu svojich srdcových transparentov, na ktorých bol nápis: "Solidárnosť voči tým najkrehkejším." Demonštranti si na znak úcty obetiam eutanázie poľahali na zem.

Prečo práve klauni? Paralelná udalosť na podporu eutanázie sa konala v známom parížskom Zimnom cirkuse, kde sa od roku 1852 vždy cez zimu konajú slávne vystúpenia. Organizátori však tvrdia, že protest symbolizuje smutných klaunov, ktorí milujú život a detský smiech a radi by varovali verejnosť pred zlom takzvanej "milosrdnej vraždy".

Existuje takisto paralela s červenonosými klaunmi ako postavičkami známymi z nemocníc, kde prezlečení dobrovoľníci navštevujú deti, aby ich povzbudili, pomohli a utešili.

Prezidentom "Alliance Vita" je v súčasnosti Dr. Xavier Mirabel, onkológ a otec dieťaťa s Downovým syndrómom. V roku 2002 zohral kľúčovú úlohu pri prijatí zákona, ktorý vo Francúzsku dovoľuje získať adekvátnu kompenzáciu za "nesprávne narodenie" dieťaťa. Počas nedávneho zhromaždenia na parížskom námestí vyzval obyvateľov, aby nepodliehali pokušeniu eutanázie a zdôraznil, že v prípade vykonania "vraždy z milosti" lekári a zdravotní pracovníci neplnia svoju náležitú úlohu starostlivosti, podpory a útechy starým a trpiacim.

Originálna myšlienka demonštrácie upútala pozornosť médií. V správach bola pri každej zmienke o populárnom zhromaždení za eutanáziu spomenutá aj protiakcia - "zhromaždenie klaunov".

"Alliance Vita" plánuje od 5. marca do 4. mája navštíviť 50 francúzskych miest, počas ktorých budú poprední zastupitelia organizácie viesť prednášky a konferencie, aby upovedomili populáciu o pokušení eutanázie.

Caroline Rouxová, ktorá má na starosti telefonické linky "Alliance Vita" a webstránky na podporu krízových tehotenstiev a otázok týkajúcich sa konca života, povedala, že iniciatíva sa zatiaľ javí ako úspešná.  

Táto ich "Tour de France" sa koná v tom istom čase ako oficiálna prezidentská kampaň, ktorú presunuli na začiatok mesiaca, pričom sa voľby uskutočnia v dvoch kolách a sú naplánované na 22. apríl a 6. máj.

"Alliance Vita" popiera akékoľvek spojenie s politikou alebo náboženstvom, zaujali však jasné stanovisko voči 21. návrhu socialistického kandidáta Françoisa Hollandesa, že vážne alebo dlhodobo chorí pacienti, ktorí neznesiteľne trpia na tele alebo na duši by mali dostať povolenie požiadať o "lekársku pomoc ukončiť svoj život dôstojne". Hollande tvrdí, že tento návrh nemá nič spoločné s eutanáziou či dekriminalizáciou milosrdnej vraždy. "Alliance Vita" tento návrh zamietla. 

Francúzsky senát zaznamenal žiadosť o legalizáciu eutanázie, pričom liberálna väčšina jeho členov je považovaná za zástancov praktík, ktoré konajú v neprospech ľudského života. V prípade, že ľavica v nastávajúcich voľbách obsadí prezidentské kreslo a tiež parlament, legalizácia eutanázie sa čoskoro môže stať veľmi reálnou.

V dôsledku nedávnej demonštrácie "klaunov" v Paríži dvaja prezidentskí kandidáti vyjadrili svoj pozitívny postoj a podporu eutanázii, nazývanej aj asistovaná samovražda. Na udalostiach v Zimnom cirkuse boli prítomní obaja kandidáti, predstaviteľ ľavice Jean-Luc Mélenchon a ekologička Eva Jolyová, ako aj socialista Bertrand Delanoë, primátor Paríža, ktorý sa v roku 1998 vo francúzskej televízii verejne priznal k svojej homosexuálnej orientácii.

Nicolas Sarkozy, Marine Le Penová a François Bayrou svoj odmietavý postoj voči eutanázii potvrdili aj pred verejnosťou. Súčasné právo ("loi Leonetti") je podľa ich slov nateraz postačujúce. Právo uprednostňuje upokojujúcu liečbu a stanovuje rozdiel medzi úmyselným zabíjaním a postupmi, ktoré uľahčujú utrpenie s rizikom urýchlenia smrti, nie však úmyselným. Povoľuje však ukončenie podávania stravy alebo kŕmiacich trubíc pri blížiacej sa smrti pacientov, ktorí sú ťažko chorí a nemajú nádej na uzdravenie.