Rumunské mestá sa spojili v Pochode za život

1,358
Kultúra života

BUKUREŠŤ, 19. marec 2012 (LifeSiteNews.com) - Podľa rumunskej pro-life organizácie Pro-Vita sa 24. marca po prvýkrát spojilo dvadsať rumunských miest a súčasne usporiadali pochody za život.

„Pochod za život je v Rumunsku hlavnou pro-life udalosťou,“ povedala pre LifeSiteNews Larisa Iftimová, prezidentka Mediálneho združenia Pro-Vita, „a po prvýkrát je táto udalosť národného charakteru, pretože sa bude konať súčasne v okolo 20 mestách Rumunska.“

Tento pochod sa koná každoročne okolo 25. marca, kedy katolíci podľa tradície slávia sviatok Zvestovania Pána. Samotný pochod je organizovaný skupinami, medzi ktoré patrí Pravoslávna pro-life federácia Rumunska, Rumunský zväz rodín a Mediálne združenie Pro-Vita.

Iftimová zdôraznila, pričom zarátala len oficiálne počty, že od roku 1990 sa obeťami potratov stalo 8 miliónov detí a tiež podotkla, že všeobecný pokles populácie, ktorý činí v posledných dvoch desaťročiach 4 milióny ľudí, má za následok demografickú krízu.

„Cieľom tohto podujatia je zvýšiť povedomie o genocíde rumunského národa za 55 rokov praktizovania potratov a o demografickom poklese, ktorý sa deje priamo pred našimi očami,“ vyjadrili sa organizátori Pochodu za život.

„Bezodkladne musíme podniknúť kroky, ktoré povedú k rešpektovaniu nenarodeného života, k propagácii plodnosti a k podpore mnohodetných rodín. Inak sa naša krajina stane spoločenskou a ekonomickou katastrofou, aká nemala obdobu. Aby Rumunsko prežilo ako národ po viac ako dvoch storočiach, bude potrebné vzdelávať ďalšie dve alebo tri generácie v silnom duchu rodiny a pro-life.“

Tento rok vydali rumunské pro-life organizácie manifest, ktorý bude zverejnený v médiách a odovzdaný politikom počas pochodu.

„Týmto manifestom žiadame o implementáciu nového postoja a novej legislatívy, ktorá bude zvýhodňovať život a rodiny. Je to dôležité obzvlášť kvôli tomu, že Rumunsko má spomedzi krajín EU najvyšší počet potratov a trpí viditeľnou degradáciou dôležitosti rodiny v spoločenskom živote,“ vysvetlila Iftimová.