Šesť pro-life aktivistiov zatkli pred Bielym domom

1,857
Kultúra smrti

16. februára 2012 (LifeSiteNews.com) – Šesť pro-life aktivistov, vrátane katolíckeho kňaza, zatkli v pondelok (13. 2.) pred Bielym domom. Stalo sa tak počas pokojnej modlitbovej vigílie na protest proti smernici Obamovej administratívy na kontrolu pôrodnosti. Následne boli po zaplatení 100-dolárovej pokuty prepustení.

Otec Denis Wilde, pomocný riaditeľ Priests for Life (Kňazi za život) pre LifeSiteNews povedal, že protestujúci dúfali, že svojím zatknutím pošlú „dôrazné upozornenie“ prezidentovi Obamovi, že odpor proti jeho smernici neustupuje.

Šesť ľudí bolo zatknutých pre „porušenie zákonného poriadku“. Kňaz vysvetlil, že zatiaľ, čo je legálne viesť protesty pred Bielym domom, protestujúcim nie je dovolené, aby zostali stáť, vrátane toho, keď kľačia a modlia sa.

„Protestujúci Occupy Wall Street mesiace okupovali federálny majetok, no keď si v modlitbe kľakneme, hneď je privolaná polícia a my sme zatknutí,“ povedal otec Wilde. „Vedeli sme, že to bolo riskantné, keď sme sa dnes zhromaždili a urobíme to znova bez ohľadu na nebezpečenstvo. Čo je potrebné, aby veriaci, každej viery, urobili, je byť s nami.“

Okrem otca Wilda, boli zatknutí aj Jeff White a jeho dospievajúce dcéry Joanna a Jayne Whiteové zo Survivors, reverend Pat Mahoney z Christian Defense Coalition a miestny zástanca pro-life, John Randy Corish.

Otec Frank Pavone, riaditeľ Priests for Life, povedal pre LifeSiteNews.com: „Ľudia, ktorí dnes boli zatknutí, vrátane nášho pomocného riaditeľa, odkrývajú fakt, že reakcia na nespravodlivú Obamovu smernicu nemôže byť obmedzovaná súdmi, Kongresom ani tlačou. Musí nás priviesť na americké ulice.“

„Za tie roky sa opačná strana v tomto boji snažila prinútiť verejnosť, aby sa nás obávala, tým, že nás vykresľovala ako arogantných, nenávistných a násilných. V skutočnosti by sa práve opačná strana mala obávať, pretože sme pokorní, nenásilní a zbožní, pretože v tom spočíva sila, ktorá vyháňa nespravodlivosť zo spoločnosti.“

Z príspevku uverejneného na facebookovej stránke otca Pavoneho z Priests for Life ešte pred protestom, vyplýva, že protestujúci na modlitbovej vigílii vo štvrtok ráno počítali so zatknutím, hovorí však aj o tom, že „je vyžadovaná občianska neposlušnosť.“

Pro-life skupiny vrátane Christian Defense Coalition, Operation Rescue, Rock for Life, Students for Life of America a Survivors of the Abortion Holocaust zamýšľali, že sa pripoja k modlitbovej vigílii.

„Veriace spoločenstvo nikdy nemôže mlčať alebo byť ľahostajné, keď ide o spravodlivosť, ľudské práva a náboženskú slobodu. Chceme dať prezidentovi Obamovi jasne najavo, že kresťania radšej strávia čas vo väznici ako by mali byť donútení spĺňať smernicu, ktorá porušuje naše náboženské presvedčenie!“ povedalo v utorok Operation Rescue vo svojom vyjadrení.

Obamova smernica, ktorá všetkým zamestnávateľom pokrýva všetky služby kontroly pôrodnosti, vrátane liečiv spôsobujúcich potrat ako napríklad ella a sterilizácie, zjednotila kresťanov z mnohých denominácií v bezprecedentnej opozícii. Aj napriek „kompromisu“ Obamovej administratívy z minulého piatku, ktorý bol údajne navrhnutý, aby utíšil náboženskú opozíciu, protesty iba narástli vo svojej dôraznosti s tým, že Konferencia katolíckych biskupov USA kritizovala tento „kompromis“ ako nedostatočný.

Pastor Rick Warren zo saddlebackej cirkvi povedal, že by „radšej išiel do väzenia, ako by sa podvolil vládnej smernici, ktorá narúša to, čo nám nariaďuje Boh.“ Doktor Richard Land, prezident Komisie za etiku a náboženskú slobodu (Ethics & Religious Liberty Commission - ERLC) Južného baptistického zhromaždenia, tiež povedal, že kresťania pôjdu do väzenia, ak sa smernica nezmení.

Kemper poukázal na dvojitý meter v zaobchádzaní polície s pro-life aktivistami: zatiaľčo „protestujúci Occupy Wall Street môžu bývať na federálnom majetku... títo vedúci predstavitelia sa nemôžu modliť na verejnom majetku“ bez toho, aby neboli zatknutí. Kemper na svojom blogu uverejnil  fotky z protestu.