Hlavnú ulicu v San Franciscu zaplnilo 50-tisíc priaznivcov prolife

1,526
Kultúra života

SAN FRANCISCO, 24. januára 2012 (LifeSiteNews.com) – Desiatky tisíc priaznivcov prolife hnutia sa zhromaždili pred radnicou v San Fransicu a následne zaplavili hlavnú ulicu mesta. Počas 8. výročného Pochodu za život na západnom pobreží 21. januára kráčali dve míle po Market Street k Embarcaderu.

Odhady, koľko chodcov sa na pochode zúčastnilo, sa rôznia: od 40 000 do 50 000. „Noviny The San Jose Mercury News hovoria o 50 000, povedal pre LifeSiteNews Gibbons Cooney, predseda mediálneho oddelenia Walk For Life West Coast. „Ale ja sa myslím, že ešte viac, pretože naša stacionárna kamera ukazovala ľudí prechádzajúcich bez prestávky po Obchodnej ulici hodinu aj desať minút.”

Organizátori povedali, že tohoročná nová trasa po Market Street urobila akciu ešte úspešnejšou. Účastníkom pochodu stredom San Francisca, ktorí hrali na bubnoch, gitarách a spievali „My sme prolife” a zastavovali všetku dopravu po viac ako míľu, poskytla väčšiu publicitu.

Demonštranti za práva na potrat, ktorí konali svoj vlastný míting nazvaný „Míting východného pobrežia pre reprodukčnú spravodlivosť”, ktorého sa údajne zúčastnilo okolo 80 ľudí, sa krátko pokúsili prerušiť Pochod za život ťahaním oranžovej plastickej ohrady po Market Street, ale polícia skupinu protidemonštrantov rýchlo zrušila.

„Mali jednu z tých oranžových plastových ohrád vybavenú hákmi na kabáty, ktorú sa pokúsili zavesiť na Market Street,” povedal Darwin Sayo, z mediálneho tímu Walk For Life West Coast. „Mohli podraziť nohy policajtom na bicykloch. V každom prípade, dobré policajné oddelenie San Francisca si ich rýchlo zobralo na starosti a zábranu prekonalo.”

Sayo poznamenal, že organizátori účastníkov pochodu inštruovali, aby prestali spievať, kým polícia obnovovala poriadok. „Je to pre nich jednoduchšie a majú tak o jednu obavu menej. Milujeme naše policajné oddelenie,” komentoval Sayo.

Anonymný fotograf, ktorý vystupuje pod menom Protest Shooter (Protestný kameraman), sa nakrátko zúčastnil mítingu za potratové práva, aby urobil nejaké fotky, predtým ako prejde na Pochod za život.

„Najskôr si pozrime Míting západného pobrežia pre reprodukčnú spravodlivosť. Nemôžem uveriť, že som sa dal týmito ľuďmi obalamutiť, aby som sa ukázal  na tejto veci. Osem ľudí a niekoľko stolov s brožúrami. Pozriem sa, ako pokračuje Pochod za život. To už je lepšie. Námestie je dosť plné – veľká masa ľudí tak ďaleko ako len oko dovidí,” opísal fotograf v titulkoch, čo videl.

Pochod za život západného pobrežia začal omšou v Katedrále nanebovzatia Panny Márie, kde podľa Catholic San Francisco sanfranciský arcibiskup George Niederauer v naplnenej katedrále povedal: „Ste prítomnosť a budúcnosť tohto problému.”

„Večný život prekonáva kultúru smrti,” povedal arcibiskup Niederauer počas homílie.

Fr. Aris Metrakos z gréckeho pravoslávneho kostola Sv. Trojice v San Franciscu hovoril tento rok prosby a organizátori povedali, že tam bolo celkom veľa pravoslávnych kňazov ako aj iných biskupov a kňazov z celej Kalifornie.

Dolores Meehan, spolupredsedkyňa Pochodu, ktorý sa konal v sobotu blízko výročia rozhodnutia Najvyššieho súdu v roku 1973 v spore Roe verzus Wade o legalizácii potratu privítala desiatky tisícov priaznivcov prolife zhromaždených na námestí Civic Center Plaza. „Sme tu, aby sme povedali, že život je voľba a potrat ženy zraňuje,” povedala.

Spolupredsedkyňa pochodu Eva Muntean žiadala od účastníkov, aby podpísali petíciu žiadajúcu oboznámenie rodičov o zámere mladistvého ísť na potrat a podporu pre štátnu iniciatívu na pozmeňovací návrh o postavení človeka od okamihu počatia.

Ďalším prednášajúcim bol napríklad Dr.Vansen Wong, gynekológ-pôrodník.” Ak ste zobrali život inému ľudskému stvoreniu, zdvihnite ruku,” požiadal dav Dr. Wong. Potom im rozpovedal svoj príbeh, ako vykonával potraty, aby splatil svoje lekárske účty. Povedal, že za sedem rokov práce na večernej potratovej klinike ukončil stovky životov.

„Zmenilo ma, že Boh sa ma drží...Teraz ľutujem stratu každého jediného vzácneho života,” povedal.

„Potrat je barbarský, potrat je netolerovateľný,” povedal Dr. Wong, ktorý teraz pracuje s prolife lekárskymi klinikami, kde tehotné ženy dostávajú ultrazvukové vyšetrenie. „Potrat nemá miesto v žiadnej civilizovanej spoločnosti.”

Bývalá Miss Západnej Virgínie Jacquie Stalnaker povedala, že ju jej priateľ zbraňou donútil ísť na potratovú kliniku a potrat jej zobral 24 rokov života. Rozprávala ako jej povedali, že len pôjde na vyšetrenie a potom, kým mala strašnú bolesť, počula anjeličkára povedať: „Počkajte, ešte jedna časť.” Následne odpadla na ulici a strávila tri dni v nemocnici.

Stalnaker, ktorá je teraz regionálnou reprezentantkou kampane Silent No More (Už viac nemlčím), organizácie žien, ktoré absolvovali potrat a teraz hovoria o ľútosti, ktorou trpia, žiadala dav, aby odporučili svojim priateľom, ktorí sú za možnosť výberu, navštíviť internetovú stránku tejto organizácie, aby si vypočuli príbehy žien, ktoré potratom prešli. „Sme skutoční ľudia, ktorí vám ponúkajú skutočné príbehy,” povedala.

Lori Hoye, manželka prolife hrdinu Rev. Waltera Hoyea, sa podelila so svojím príbehom – jej matka otehotnela v pätnástich – a vyjadrila svoje obavy o ničivom účinku potratu, ktorý má na Afroamerickú komunitu.

Predtým ako sa demonštranti pohli po Market Street, baptistický kazateľ Rev. Clenard Childress, ktorý hovoril na siedmich z ôsmich pochodov, žiadal účastníkov, aby sa zamerali na svetlo kultúry života, o ktorom svedčia a povedal, že Duch Svätý ich bude sprevádzať.

„Vy ste sviecou...vy ste svetlom...vy ste soľou zeme,” povedal Childress davu. „Toto je viac ako prolife hnutie. Toto je hnutie Ducha Svätého, pretože duch odpovedá na zlo.”

Fotografie a videá z Pochodu za život 2012 sú dostupné tutu, a tu.