2000 študentov na najväčšej pro-life konferencii sveta

1,076
Kultúra života

BETHESDA, Maryland, 26. január 2012 (LifeSiteNews.com) – Ten, kto sa cíti bezradný ohľadom budúcnosti pro-life hnutia, sa určite nezúčastnil americkej národnej konferencie Študenti za život.

Podľa pro-life lídrov, ktorí sa zhromaždili v Bethesda Marriott, sa v roku 2011 pomaly začala situácia potratov v krajine meniť: potratové kliniky sa zatvárajú, potratári svoje zamestnanie opúšťajú a mladí sú odhodlaní urobiť všetko preto, aby sa potraty stali minulosťou. O tom svedčí aj 2000 mladých ľudí, ktorí cestovali cez celú krajinu, aby sa zúčastnili konferencie a Pochodu za život.

Jednodňovej konferencie sa zúčastnili aj známe osobnosti ako guvernér Arkansasu Mike Huckabee a prezidentka Live Action Lila Roseová. Spomínalo sa aj na Kortney Blythe Gordonovú, jednu z dvoch pro-life aktivistiek, ktoré zomreli minulý rok počas tragickej nehody. 

Lídri poznamenali, že tento rok si krajina pripomenie 40. výročie sporu Roe vs. Wade. David Bereit z 40 Days for Life (40 dní za život) poukázal na biblický význam obdobia 40 rokov.

„(Izraeliti) strávili 40 rokov na púšti, pretože neboli verní,” povedal Bereit. A keďže prišiel rok 2012, „môžeme dúfať, že budeme svedkami zlomového okamihu.”

Organizátori najväčšieho svetového pro-life stretnutia tohto roku sa preto rozhodli, že konferencia sa bude niesť v tomto duchu. Hlavnou témou bol boj proti Roe vs. Wade.

Speakeri zdôraznili, že boj za ukončenie potratov budú zúčastnení viesť hlavne vo svojom každodennom prostredí.

„Potratový priemysel mieri aj na tvoju univerzitu. Aj tvoja univerzita je v bezprostrednom ohrození,” povedala výkonná riaditeľka SFLA Kristan Hawkinsová.

Niekoľko prednášajúcich poskytlo širší pohľad na otázku potratu, aby tak pomohli zúčastneným v ich boji proti potratom. Patrick Fagan z Family Research Council ( Rada pre výskum rodiny ) hovoril o tom, ako sú rýchle rozvody a nedostatok vernosti v manželstve príčinou nárastu potratov v spoločnosti.

„Keď muž a žena nie sú oddaní jeden druhému v manželstve...nebezpečenstvo pre nenarodené dieťa je obrovské,” povedal Fagan. „Spôsob, ako znížiť počet potratov, je cesta späť k láske.”

Hlavnú myšlienku, o ktorej hovorili a ktorú pripomínali niekoľkí študenti, priniesla Stephanie Grayová z Canadian Centre for Bioethical Reform (Kanadského centra pre bioetickú reformu): „Ak tí, ktorí sú bieli, nesmú zabíjať tých, ktorí sú tmavší, tak ani tí, ktorí sú starší, nesmú zabíjať mladších.”

Študenti s entuziazmom privítali Mikea Huckabeeho, ktorý pochválil energiu davu pred tým, ako pustil svoj dokumentárny pro-life film „Dar života”. „Ľudia v mojej generácii boli pomalí do boja,” povedal. „Vám sa to nestane.”

Bývalý arkansaský guvernér tiež odhalil jedno z najväčších prekvapení večera. Kourtney Blythe Gordonová, členka Students for Life (Študenti za život), ktorá tragicky stratila život spolu so svojou nenarodenou dcérou Sophy, sa objavila v dokumentárnom filme pozerajúc sa na sonografický snímok Sophy len týždeň pred ich smrťou. Rodičia Kourtney súhlasili, aby tento záznam ostal vo filme.

Kourtney, Sophie a Jon Scharfenberger, ďalší pro-life aktivista, ktorý zomrel na zranenia utŕžené počas tej istej nehody, boli poctení vytvorením troch ocenení Hrdina z každodenného života, ktoré niesli ich mená. Víťazmi sa stali Kathleen Wilsonová, spoluzakladateľka organizácie Mary’s Shelter; kalifornský poradca na ulici Don Blythe z At The Well Ministries a John-Paul Deddens, zakladateľ Students for Life v Illinois.

Niekoľko študentov, z ktorých niektorí sa zúčastnili konferencie už viackrát, si pochvaľovali akciu, ktorá naplnila svoj prísľub dodať energiu a poskytnúť informácie.

„Mojim priateľom poviem každú vec, ktorú som tu zažila. Dostala som tu toľko informácií,” povedala prváčka z univerzity v Jersey City Evette Martinezová.

Nick Pienta, druhák z univerzity v Ohiu, povedal, že konferencia bola „jednou z najsilnejších ukážok pro-life hnutia, akú kedy videl.”

„Toto nie je konferencia, kde prídeš a nadchýnaš sa, ako ideš ukončiť potraty,” povedal 19-ročný Pienta, ktorý bol na konferencii prvýkrát tento rok. „Je to skutočne poučné. Skutočne ma to zasiahlo ako osobná výzva.”

Ďalší deň, keď sa študenti pripojili k stovkám tisícok demonštrantom na Pochode za život, sa duch konferencie odrážal v jednej pozoruhodnej zmene.

Známy pokrik „Roe vs. Wade musí skončiť“ má nové znenie. „Roe verzus Wade čoskoro skončí.”