Obama chce zakázať homeschooling. Zástancovia domáceho vzdelávania sa búria

1,717
Kultúra smrti

WASHINGTON, D.C, 26. januára 2012 (LifeSiteNews.com) – Americkí rodičia vzdelávajúci svoje deti doma sa spojili proti Obamovmu návrhu v jeho utorkovej reči na tému Stav únie, že každý štát by mal požadovať, aby „všetci študenti zostali na strednej škole, kým ju nedokončia alebo nedovŕšia vek 18 rokov.”

Asociácia na právnu podporu domáceho vzdelávania (Home School Legal Defense Association - HSLDA) nazvala návrh „šokujúcim” a požiadala svojich členov, aby sa bránili s jasným odkazom: „Nechajte rozhodnutie o vzdelaní na rodičoch.”

HSLDA je nezisková advokátska organizácia, ktorá chráni a podporuje to, čo nazýva ústavným právom rodičov riadiť vzdelávanie svojich detí.

„Zdá sa, že neexistujú žiadne limity prezidentovej túžby po moci,” povedal Michael Farris prezident HSLDA v tlačovej správe. „Automobilky, banky, lekári a teraz školy a rodina. Tentokrát zašiel priďaleko.”

Počas svojho prejavu Obama povedal: „Vieme tiež, že keď študenti neutekajú pred vzdelaním, viacero ich uteká pred fázou získania diplomu. Keď nie je študentom dovolené odísť zo školy, je to pre nich lepšie. Preto dnes večer navrhujem každému štátu požadovať, aby všetci študenti zostali na stredných školách, kým ju nedokončia alebo kým nebudú mať 18 rokov.”

Will Estrada, riaditeľ pre federálne vzťahy HSLDA, pre LifeSiteNews povedal, že Obamov prejav obsahuje dve hrozby pre slobodu tých, ktorí si pre svoje deti vyberú domáce vzdelávanie.

„Po prvé, federálna vláda jednoducho preberá rolu toho, kto povie štátom, kedy majú študenti ukončiť školu alebo dokedy majú ostať na škole,” povedal a dodal, že „čím viac vidíme federálnu angažovanosť v tom, že hovorí štátom, čo majú robiť v politike vzdelávania, tým viac to ohrozuje slobodu všetkých rodičov, zvlášť poskytovateľov domáceho vzdelania vzdelávať svoje deti.”

„Ale druhé a oveľa viditeľnejšie nebezpečenstvo rodičov učiacich svoje deti doma je, ako to môže ovplyvniť definíciu, čo znamená „absolvovanie školy.”

„Povedzme, že deti skončia domáci školský program vo veku 17 rokov, bude to podľa federálnej definície absolvovanie strednej školy?” spýtal sa Estrada.

HSLDA žiada každého znepokojeného rodiča, či už vzdeláva svoje deti doma alebo nie, aby konal – uskutočnil dva telefonáty, jeden do Bieleho domu a druhý svojmu americkému zástupcovi v Snemovni reprezentantov.

„Jednoducho im povedzte,” povedal Estrada, „aby nechali rozhodnutie o vzdelávaní na rodičoch, nie na federálnych byrokratoch,” a že „prezident Obama (by mal) okamžite stiahnuť svoj príkaz na povinnú školskú dochádzku”.