Slovinský súd: Referendum proti manželstvu homosexuálov je v súlade s ústavou

1,842
Kultúra života

LJUBLJANA, 4. januára 2012 (LifeSiteNews.com) – Referendum, v ktorom by sa mali občania vyjadriť k novému slovinskému rodinnému zákonníku prijatému v júni 2011, ktorý priznáva párom rovnakého pohlavia právo na „manželstvo” a adopciu detí, schválil slovinský Ústavný súd 27. decembra 2011. Referendum iniciuje slovinská Občianska iniciatíva pre rodinu a práva detí.

„Ústavný súd oznámil, že odmietol požiadavku parlamentu pozastaviť referendum o kontroverznom rodinnom zákone, preto sa referendum uskutoční, ak budú navrhovatelia schopní zozbierať predpísaných 40 000 podpisov,” povedal pre LifeSiteNews Ales Primc, predseda Občianskej iniciatívy pre rodinu a práva detí.

Primc vysvetlil, že vláda v septembri požiadala súd o stanovisko k ústavnosti referenda. Odôvodnila ju tvrdením, že referendová kampaň by mohla byť „nedemokratická a netolerantná”,

„Sme šťastní, že môžeme pokračovať v zbere podpisov pre referendum po tom, čo bolo prerušené ústavnou kontrolou,” povedal Primc v tlačovej správe a poznamenal, že už bolo zozbieraných viac ako 27 000 podpisov.

Primc povedal, že organizácia tento týždeň znovu začne zber podpisov. Rozhodnutie Ústavného súdu potvrdzuje naše dlhoročné snahy o rešpekt ľudských a zvlášť detských práv. Sú najslabším článkom našej spoločnosti a preto potrebujú najväčšiu starostlivosť, ochranu a pozornosť.”

Občianska iniciatíva pre rodinu a práva detí, ktorá, ako poukázal Primc, má vyše 65 000 členov, ktorí sú proti kontroverznému Rodinnému zákonníku,  podporuje postoj, že dieťa potrebuje starostlivosť a lásku matky a otca.

„Rodinný zákonník by mal rešpektovať a chrániť najlepšie záujmy detí a odpovedať na najväčšie obavy v slovinských rodinách,” tvrdí iniciatíva na svojej internetovej stránke.

Spravodajský portál Slovenia Times oznámil, že aj katolícka cirkev v krajine privítala rozhodnutie slovinského Ústavného súdu povoliť referendum. 

Ľubľanský arcibiskup Anton Stres pre spravodajský portál povedal: „Znamená to, že snahy cirkvi nie sú v protiklade s ústavou a základnými ľudskými právami, ani v rozpore so základnými princípmi tolerancie.”

Na druhej strane vraj rozhodnutie sklamalo Ivana Svetlika, ministra rodiny a sociálnych vecí. Ten sa vyjadril, že Slovinsko by sa mohlo ocitnúť v „cirkvou nariadenej kultúrnej blokáde.”

Napriek tomu vyhlásil, že rozhodnutie Ústavného súdu treba rešpektovať.

Ales Primc pre LifeSiteNews povedal, že referendum sa uskutoční v marci alebo apríli 2012, aby sa zhodovalo s termínom konania parlamentných alebo samosprávnych volieb. Poznamenal však, že je treba ešte zozbierať viac úradne potvrdených podpisov.

Občianska iniciatíva pre rodinu a práva detí tiež navrhuje, aby organizácie a jednotlivci poslali protestné listy svojim ministrom zahraničným vecí, slovinským ambasádam vo svojich krajinách a priamo na Ms. Andreja Crnak Meglic, Chairwoman, Labor, Family and Social Issues Committee (predsedkyňu Komisie pre prácu, rodinu a sociálne otázky). (e-mail: Andreja.crnak-meglic@dz-rs.si alebo drzavni.zbor.rs@gmail.com)