Odvážny nový svet: Tehotenstvo ako choroba?

2,326
Kultúra smrti

NORWICH, U.K., 23. január 2012 (LifeSiteNews.com) – Na základe komentárov kritiky, že situácia v dnešnom svete je znepokojujúco podobná známemu dystopickému románu Aldousa Huxleyho, "Odvážny nový svet", britskí etici argumentovali tzv. "rodovou nerovnosťou" medzi pohlaviami. Ženy by mali byť oslobodené od "bremena a rizika otehotnenia" a to prostredníctvom použitia umelo vytvorených materníc.

"Tehotenstvo je stav, ktorý spôsobuje bolesť a trápenie, postihuje iba ženy. Skutočnosť, že muži nikdy nemôžu otehotnieť a tým pádom nemôžu byť geneticky spojení s dieťaťom, je prirodzene nerovná," uviedla Dr. Anna Smajdorová v nedávno zverejnenom článku cambridgeského štvrťročníka o zdravotníckej etike.

V článku Defense of Ectogenesis (obrana umelovytvorených materníc), ktorý bol zverejnený na webe v decembri minulého roku, predstavuje Smajdorová tehotenstvo ako "lekársky problém, ktorý spôsobuje bolesť a utrpenie". Doktorka vedie prednášky na Škole lekárstva, zdravotnej etiky a praxe na východoanglickej univerzite.

"Ak by existovala choroba, ktorá spôsobuje symptómy a riziká podobné tehotenstvu, bojovala by som za to, aby jej pripisovali adekvátnu závažnosť a mali by sme dobré dôvody poistiť sa pred ňou," vyhlásila Smajdorová, ktorá hádže tehotenstvo do jedného vreca s dlhotrvajúcimi "chorobami", ako sú napríklad osýpky.

"Súčasní muži poberajú z tehotenstva partnerky všetky výhody, zatiaľ čo ženám ostane zdravotné riziko a ťažkosti. Ženy sú ako skupina v nevýhode, pretože muži sa môžu rozmnožovať bez rizika otehotnenia.

Inými slovami, žena je podľa Smajdorovej z biologického hľadiska na vyššej úrovni ako muž.  Aby sa to zmenilo, ženský vrodený a prirodzený potenciál rodiť deti a starať sa o ne musí byť potlačený a prenechaný vede a technike. Iba vtedy, keď žiadny ľudský tvor nebude prinášať nový život, nastane pravá rovnosť.

"Nie všetky nevýhody spojené so ženským pohlavím zapríčiňuje práve tehotenstvo," priznáva Smajdorová,"zmiernenie tohto "problému" by však určite pomohlo."

V Huxleyho "Odvážnom novom svete" si nadvládu nad reprodukciou vzal pod patronát tzv. štát sveta, v ktorom sú deti vytvárané, "odliate" a umiestnené do "inkubátorov" či "formovacích centier".

Pre Smajdorovú je táto otázka záležitosťou sexuálnej rovnosti: "Buď sa budeme naďalej pozerať na ženy, ktoré vynosia dieťa a musia podriadiť všetky svoje záujmy dobru detí, alebo si priznáme, že sociálne hodnoty a úroveň lekárskej kvalifikácie nie sú viac zlučiteľné s "prirodzenou" reprodukciou," uzavrela.