Úžasná správa: Slepý odporca čínskych nútených potratov je údajne nažive

5,601
Kultúra života

LINYI, Čína, 5.decembra 2011 (LifeSiteNews.com) – Organizácia Women’s Rights Without Frontiers (Práva žien bez bariér) na základe informácie z dôveryhodného zdroja v Číne oznámila, že odporca nútených potratov v Číne Chen Guangcheng je nažive. Správa prišla po nepotvrdenej informácii zo začiatku októbra, že Chen zomrel počas domáceho väzenia.

Podľa zdroja, ktorý požiadal o anonymitu: „Jeho matke sa dovolili vzdialiť, aby nakúpila jedlo, hoci ju strážia traja strážcovia, a jeho zdravie sa tiež zlepšuje.” 

Zdroj prisúdil zlepšenie Chenovej liečby faktu, že „Chenova situácia bola odhalená a získala veľký záujem verejnosti.”

Chen sa stal predmetom hnevu čínskeho režimu potom ako odhalil fakt, že v roku 2005 sa v prefektúre Linyi pre čínsku politiku jedného dieťaťa vykonalo 130 000 nútených potratov a sterilizácií. Bol odsúdený na štyri roky a tri mesiace, počas ktorých bol mučený a bolo mu odmietnuté lekárske ošetrenie. On a jeho rodina sa dostali do domáceho väzenia.

Jedna kampaň, ktorá značne zverejnila Chenovu kritickú situáciu, bol prúd znepokojených občanoch snažiacich sa ho navštíviť 12. novembra pri príležitosti jeho 40. narodenín. Mnohých občanov bili a zadržali.

Okrem toho kampaň „Chen Sunglasses Freedom” („Sloboda pre Chenove slnečné okuliare”) v Číne ako aj mimo Číny zvýšila informovanosť o tomto prípade. Tieto kampane zverejňujú fotografie ľudí so slnečnými okuliarmi na Chenovu podporu.

Zdroj oznámil: „Myslím si, že je to skvelé. Myslím si, že to veľmi pomáha ľuďom na celom svete ukázať, že sa prostredníctvom kampane Slnečné okuliare o Chena zaujímajú. Myslím, že je veľmi dôležité ukázať podporu vnútri a mimo krajiny – že môžeme spolupracovať.”

Tieto kampane pod vedením Práv žien bez hraníc a Dark Glasses Portrait (Portrét v tmavých okuliaroch) môžete nájsť tu a tu.

Zdroj tiež pochválil video: “Osloboďte Chena Guangchenga.” Hovorí, že pozeranie tohto videa inšpirovalo mnohých konať. „Ľudia v Číne plakali, keď ho videli,” povedala.

Zdroj pokračoval: „Chenova situácia sa skutočne zlepšila. Práve som mu poslala nejaké lieky a pokryla náklady pre jeho rodinu na trhu...Niektorí príbuzní môžu navštíviť jeho matku a pod dohľadom jej doniesť nejaké predmety.”

Zdroj však varoval, že malé zlepšenie podmienok Chenovho domáceho väzenia nie je dôvod na poľavenie v kampani na jeho oslobodenie. Väčšine príbuzných Chena a jeho ženy, vrátane ich syna a rodičov jeho manželky, nie je dovolené ich navštíviť. Okrem toho fakt, že Chenovi je dovolené jedlo a lieky „je stále ďaleko od našej základnej požiadavky, a to, aby bol Chen hneď oslobodený na základe vlastných čínskych zákonov.”

Podľa zdroja prenasledovanie Chenových podporovateľov pokračuje. Aktivistka, ktorá oznámila, že bude tento víkend nosiť slnečné okuliare na hlavnom námestí v Linyi, bola vo štvrtok zatknutá. Tiež vo štvrtok iný aktivista z Yantai a spisovateľ z Pekingu boli v Šan-tungu zaistení, keď sa snažili distribuovať igelitky a balóny s obrazom Chena na počesť Medzinárodného dňa osôb s poruchami, ktorý sa oslavuje 3.decembra.

Reggie Littlejohn, prezidentka Práv žien bez bariér vyhlásila: „Sme dojaté a uľavilo sa nám, že Chen je nažive a jeho zdravie sa zlepšuje. Táto zlepšená starostlivosť ukazuje silu spolupráce vnútri a mimo Číny, aby sa zlepšila informovanosť o jeho prípade. Veľmi obdivujeme statočných občanov v Číne, ktorí riskujú svoju bezpečnosť a postavili sa za Chena.” 

Littlejohn dodala: “Chválime odvážnu a vytrvalú snahu poslanca Chrisa Smitha navštíviť Chena a žiadať čínsku vládu, aby mu udelila víza. Tiež žiadame amerického veľvyslanca v Číne Garyho Locka, aby Chena navštívil. Požadujeme okamžité bezvýhradné prepustenie Chena Guangchenga a jeho rodiny. Chenove trvalé domáce väzenie je nelegálne a jeho zdravotný stav ostáva oslabený.