Najvyšší anglický katolícky biskup podporuje civilné zväzky gayov

10,736
Kultúra smrti

1.decembra 2011 (LifeSiteNews.com) – Westminsterský arcibiskup verejne vyjadril podporu homosexuálnym občianskym zväzkom, čím sa dostal do rozporu s jasným vatikánskym dekrétom proti podpore takýchto zväzkov potvrdeným pápežom Jánom Pavlom II. a vtedajším kardinálom Jozefom Ratzingerom (terajším pápežom Benediktom XVI.) z roku 2003. Informoval o tom katolícky týždenník The Tablet.

Hoci manželstvo a registrované partnerstvo nie je na rovnakej úrovni, arcibiskup Vincent Nichols sa podľa The Tablet na tlačovej konferencii na konci minulého mesiaca vyhlásil: „Chceli by sme zdôrazniť, že občianske partnerstvá v skutočnosti poskytujú štruktúru, v ktorej ľudia rovnakého pohlavia, ktorí chcú doživotný vzťah a doživotné partnerstvá, môžu nájsť svoje miesto, ochranu a právne zabezpečenie.”

„Ako cirkev sme zaviazaní vedomím rovnosti, že sa k ľuďom treba správať rovnako v priebehu všetkých ich životných aktivit,” povedal údajne Nichols. „Cirkev kladie veľký dôraz na hodnoty záväzku v ľudských vzťahoch a činnostiach. Stabilita v spoločnosti závisí na zodpovednosti záväzkov, ktoré si ľudia dávajú. Môže byť v ponúknutí práce, ale hlavne v ich vzájomných vzťahoch. Rovnosť i záväzok sú veľmi dôležité a úplne ich podporujeme.”

Podľa The Telegraph Nichols povedal, že je „veľmi sklamaný” z vládnych plánov posunúť sa smerom k legalizácii homosexuálnych „manželstiev.”

Dodal však: „Rešpektujem premiérove naliehanie a dôraz na dôležitosť rovnosti vo vzťahoch a životnú dôležitosť záväzku. Sú to veci, ktoré vnímame ako veľmi dôležité pre zdravie spoločnosti.”

„Avšak záväzok plus rovnosť, nie sú rovné manželstvu,” pokračoval, „a charakteristická prirodzenosť manželstva je niečo, čo je veľmi dôležité pre blaho spoločnosti, pretože je to základ rodinného života ako ho poznáme a ako ho zažíva obrovská väčšina ľudí.”

Vyhlásenie vysiela ďalšie otrasy do britskej katolíckej cirkvi, ktorá sa v posledných rokoch potáca pre otvorenú spoluprácu medzi hierarchiou a homosexuálnym hnutím.

Komentátor William Oddie pre Catholic Herald poznamenal, že toto vyhlásenie nielenže protirečí pápežskému učeniu, ale taktiež, zdá sa, otvára dvere katolíckemu schváleniu homosexuálnych adopcií.

„Arcibiskup Nichols sa vyjadruje v prospech gayských občianskych zväzkov, čo však právne zahŕňa aj právo na adopciu. Tak prečo strácame naše adopčné agentúry?” pýta sa Oddie.

Poznamenáva, že anglickí biskupi boli v roku 2003 proti homosexuálnym občianskym zväzkom a dodáva: „Teraz nám predseda biskupskej konferencie povedal, že anglikánska cirkev podporuje občianske zväzky medzi homosexuálmi, ktorým bolo dané právo adoptovať deti.”

„Čo si máme myslieť? Že arcibiskup (uplatňujúc bushismus) „sa nesprávne vyjadril”, že v skutočnosti nemienil ten druh občianskych zväzkov, ktorý myslíme my, ale iný, ktorý predpokladá všetky práva, ktorým sa teraz takéto zväzky tešia okrem práva na adopciu deti?

Anglický kňaz Fr. Ray Blake, ktorý bloguje na cirkevné témy, poznamenal: „Zdá sa, že dokument Kongregácie pre náuku viery „Právne uznanie homosexuálnych zväzkov“ z roku 2003 sa týka iba manželstva samotného, nie „registrovaného partnerstva.” Očividne som nepochopil, čo vtedy biskupi urobili.

Vatikánsky dokument podpísaný pápežom Jánom Pavlom II. a vtedajším kardinálom Jozefom Ratzingerom (terajším pápežom Benediktom XVI.) tvrdí: „Cirkev učí, že rešpekt voči homosexuálnym osobám v nijakom prípade nemôže viesť k schvaľovaniu homosexuálneho správania alebo k právnemu uznaniu homosexuálnych zväzkov.”

„Spoločné dobro vyžaduje, aby zákony uznávali, podporovali a chránili manželský zväzok ako základ rodiny, primárnej bunky spoločnosti,” pokračuje dokument. „Právne uznanie homosexuálnych zväzkov alebo ich zrovnoprávnenie s manželstvom by znamenalo nielen schvaľovanie mylného správania, ktoré by sa následne mohlo považovať za model pre súčasnú spoločnosť, ale aj zahmlenie zmyslu základných hodnôt, ktoré patria do spoločného dedičstva ľudstva. Nie je možné, aby Cirkev pre dobro ľudí a celej spoločnosti takéto hodnoty nebránila.”

Nicholsove vyhlásenie nasleduje po jeho komentári k tejto téme, keď v interview pre BBC v septembri 2010 tvrdil, že biskupi v roku 2003 „neboli proti občianským partnerstvám gayov”.

„Uvedomili sme si, že v anglickom zákone môžu byť odôvodnené,” povedal Nichols. „stále však hovoríme, že to nie je to isté ako manželstvo.”

Vyhlásenie na túto tému publikované biskupskou konferenciou Anglicka a Walesu v roku 2003 však tvrdilo, že „vládny návrh vytvoriť registrované partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia nepodporí spoločné dobro.”