Vzniknú mobilné tímy na vykonávanie eutanázie?

1,774
Kultúra smrti

Image: www.freeimages.co.uk

 

AMSTERDAM, 1.decembra 2011 – Mobilné tímy lekárov a zdravotných sestier, ktoré pomôžu ľuďom zomrieť v ich vlastných domoch. Aj to navrhuje Holandská skupina  obhajcov eutanázie - „Právo na smrť”.

Dňa 30. novembra ministerka zdravotníctva Edith Schippers povedala poslancom, že návrh hovorkyňe „Práva na smrť” Walburg de Jong na začiatku tohto mesiaca vytvoriť mobilné jednotky „pre pacientov, ktorí spĺňajú kritériá na eutanáziu, ale lekári nesúhlasia s jej vykonaním” je hodný zamyslenia.

„Ak si pacient myslí, že je to žiadúce, lekár ho môže nahlásiť mobilnému tímu alebo klinike,” napísala ministerka ako odpoveď na otázky poslancov Strany kresťanskej únie počas diskusie o zákonoch o eutánázii.

Počet eutanázií v Holandsku stále stúpa. Počet nahlásených smrtí vzrástol v roku 2010 na 19%  (3 136 osôb).

V roku 2010 „Právo na smrť” tiež tvrdilo, že holandskí vykonávatelia eutanázie nedostatočne obsluhujú ľudí s demenciou alebo chronickými psychiatrickými problémami a ponúklo zlepšenie situácie obhajobou rozšírenia kritérií spôsobilosti na eutanáziu a otvorením možnosti asistovanej samovraždy založenej na modeli známeho švajčiarskeho zariadenia „Dignitas.”

Riaditeľka „Práva na smrť” Petra de Jong v tom čase v rozhovore s Volkskrant povedala, že kým 80% z 204 holandských hospicov ponúka eutanáziu, mentálne chorí pacienti sú „prehliadaní.”

Momentálne je eutanázia v Holandsku technicky legálna iba keď je pacient duševne zdravý a schopný trvale vyjadriť želanie zomrieť. Akonáhle u neho nastane demencia, legálne to už nie je možné.

Nedávno bol však v mnohých médiách publikovaný prípad 64-ročnej Holanďanky s Alzheimerovou chorobou, ktorej vykonali eutanáziu. Išlo o „prvý” takýto prípad v krajine. Táto dlhodobá obhajkyňa eutanázie údajne prv než upadla do demencie zanechala správu vyjadrujúcu jej túžbu po eutanázii.

„Nie je vôbec prekvapujúce, keď príde z Holandska správa, že buď vláda, lekárski profesionáli alebo nejaká súkromná organizácia sa snažia rozšíriť priestor pre práva na eutanáziu,” napísal Stephen Drake, výskumný analytik skupiny pre práva handicapovaných „Ešte nie je mŕtvy” na návrh mobilnej eutanázie „Práva na smrť.”

Koniec koncov, stálym trendom v Holandsku je rozšíriť praktiky eutanázie a asistovanej samovraždy rozšírením kritérií spôsobilosti.”

Drake sa vyjadril nielen o návrhu vytvoriť „mobilné tímy”, ktoré vykonajú eutanáziu ľuďom s postihnutím, ale tiež o zaujatosti mienkotvorných médií, keď píšu o eutanázii a asistovanej samovražde a dezinformáciach, ktoré súvisia s týmto problémom.

„Bežne dochádza k situáciam, že agentúrni novinári rozširujú články o asistovanej samovražde, eutanázii a Holandsku, ktoré sú fakticky chybné – často vyložene chybné.

Napriek zákonu o novinárskej etike, o ktorom združená tlač tvrdí, že ho dodržiava, je jedna z najväčších vinníkov,” vyhlásil Drake.