Prečo média ignorujú nový výskumu kmeňových buniek?

1,325
Neutral

21. november, 2011 (LifeSiteNews.com) Média dlhé roky propagovali výhody embryonálnych kmeňových buniek. Rok po roku korporácia Gedon vyhlasovala, že jej liečba akútnych zranení miechy pomocou embryonálnych kmeňových buniek získa – už budúci rok – schválenie FDA [i] k testovaniu na ľuďoch. A rok po roku média poslušne informujú čitateľov a divákov, že liečba je na dosah. Keď FDA konečne povolilo malý experiment na desiatich pacientoch v januári 2009, správy sa rozleteli po svete. A je to tu: prišla éra embryonálnych kmeňových buniek!

Nie celkom. V novembri Geron vydal stručné vyhlásenie, že nielenže výskum ruší, ale kvôli finančným problémom opúšťa aj celú oblasť embryonálnych kmeňových buniek.

 Mysleli by ste si, že zlyhanie firmy Geron bude na titulných stránkach novín. Avšak ako sa zdá, médiá zbystria pozornosť len v prípade, keď výskum embryonálnych kmeňových buniek prosperuje – a to je zatiaľ iba vo výskume na zvieratách. Keď sa takýto výskum rúca a zlyháva, do správ sa to nedostane.

Jedinou svetlou výnimkou boli noviny Washington Post, ktoré neustále predbiehajú svojich konkurentov v spravodajstve o biotechnológii. Odhalili skutočnosť o všeobecne rozširovanom a neodôvodnenom tvrdení, že embryonálne kmeňové bunky mohli vyliečiť Ronalda Reagana z Alzheimerovej choroby. Väčšina tých istých spravodajských zdrojov, ktoré firmu Geron vynášali do nebies kým vyhlasovala domnelé prelomy v medicíne, teraz zdráhavo informovali o návrate firmy k produkcii liekov proti rakovine.

Medzi najväčších vinníkov patria noviny The Los Angels Times, chronický podporovatelia výskumu embryonálny kmeňových buniek firmou Geron. Keď FDA vydalo povolenie experimentovať na ľuďoch 24. Januára 2009, na titulnej strane uviedli príbeh s názvom „Uvádzame novú éru medicíny...“ Noviny sa témy držali. V októbri 2010 ohlásili, že sa podala prvá injekcia prvému pacientovi, a pár dní na to uviedli rubriku o štúdii pod názvom „Nádej pre pacientov s problémami miechy.“ Počas toho však noviny neinformovali o povzbudivých výsledkoch prvotných pokusov liečby zranenia miechy pomocou dospelých kmeňových buniek.

Minulý máj tieto noviny ospevovali Kalifornský Inštitút Regeneračnej Medicíny za pôžičku v sume $25 miliónov na výskum firmy Geron, keďže výskum firmy v kmeňových produktoch na potkanoch prebiehal ako sa dúfalo. Ale ani deň po tom, čo Geron zrušil oddelenie výskumu embryonálny kmeňových buniek Times nedokázal nájsť vo svojich novinách priestor na zverejnenie tejto správy. Objavila sa iba o deň neskôr na ich blogu.

Podobne sa zachovali aj noviny San Francisco Chronicle. Keď Geron spustil svoje neúspešné pokusy, na titulnej stránke zverejnili akúsi miestnu firmu. Negatívne výsledky pokusu uviedoli len krátkym oznámením na zadnej strane v podnikateľskej sekcii. Noviny New York Times, ktoré sa vždy idú pretrhnúť keď sa jedná o výskum embryonálnych kmeňových buniek, tieto správy v krátkosti uviedli na konci druhej strany tiež v podnikateľskej sekcii. Ďalšie médiá o tom len ticho informovali – väčšina sa zamerala na dôsledky biznisu firmy Geron a na cenu jej akcií alebo na ďalšie dve štúdiá embryonálnych kmeňových buniek práve pripravované firmou Advanced Cell Technology v oblasti zrakových funkcií.

Nikoho by tento dvojitý štandard nemal prekvapovať. Médiá vždy zastávali výskum embryonálnych kmeňových buniek. So zatajeným dychom naďalej podávajú klamlivé výroky hovorcov firiem o ich najnovších aktivitách, akoby to boli najdôležitejšie správy. Tento prístup vychádza z mediálnej antipatie voči hnutiu pro-life, ktoré je najvýznamnejším oponentom výskumov ničiacich ľudské embriá. A ešte je tu prizma proti George W. Bushovi, cez ktorú vedeckí žurnalisti a iní reportéri tieto otázky skúmali. Takmer celé prezidentské obdobie Geoga W. Busha média zneužívali túžby ľudí po liečení. A to všetko kvôli jeho rozhodnutiu obmedziť federálne financovanie výskumných projektov kmeňových buniek, ktoré sa už začali, a tak nebolo potrebné ďalšie ničenie ľudských embrií. Len zriedkakedy sa  v týchto kritikách nachádzala informácia, že počas Bushovej administratívy Národný Inštitút Zdravotníctva (NIH) minul viac ako $600 miliónov na výskum embryonálnych kmeňových buniek.

Ba čo viac, aj keď je už Bush mimo národnej scény, väčšina médií naďalej ignoruje rad pokrokov dosiahnutých v liečení ľudí pomocou dospelých kmeňových buniek. V ten istý deň ako sa Geron zbalil, bolo zverejnené nádejné liečenie kardiovaskulárnych ochorení pomocou dospelých kmeňových buniek. Vo Veľkej Británii z toho bolo veľké haló. Titulka spravodajstva Telegraph to nazvala „Najväčší prelom v liečení infarktov celej generácie.“ Písali:

V pokuse sa použili srdcové kmeňové bunky na opravu vážne poškodených srdcových svalov šestnástich pacientov. Toto bolo prvý krát prevedené na ľuďoch. Po roku sa ôsmim pacientom zlepšila výkonnosť pumpovania srdca o viac ako 12 percent. U všetkých pacientov, pod striktným dohľadom, sa zaznamenalo zlepšenie. Aj keď je liečba ešte v počiatočnom štádiu a ďalšie štúdia sú potrebné, vedci veria v sľubnosť tohto liečenia s veľkými dôsledkami.

A ako to zverejnil The New York Times? Nijako. L.A. Times? Len príspevkom na blogu. USA Today? Nič. San Francisco Chronicle? Aspoň to bolo v novinách – na strane A16, pod nič nehovoriacim názvom „Pokrok v pomoci pacientom so srdcovým ochorením.“ A tak ďalej.

Predstavte si, ak by testovanie na ľuďoch ukázalo, že embryonálne kmeňové bunky zlepšujú stav zničených ľudských sŕdc. Hneď by ste našli veľké titulky v New York Times a na televíznych staniciach správy so zatajeným dychom. Aj takýto myšlienkový pokus dáva jasne najavo priestupky, ktoré ničia spravodajstvo v tomto smere – čo je dvojnásobne poľutovaniahodné, pretože nielenže redaktori a reportéri podkopávajú už aj tak veľmi poškodenú reputáciu nestrannosti, ale hlavne veľa trpiacich ľudí a ich rodiny stále nepočuli o nádejných správach etických pokrokov regeneračnej medicíny.

 


[i] FDA = Food and Drug Administration – je vládna organizácia, ktorá reguluje stravu, stravné doplnky, lieky, kozmetiku, vakcinácie, krv a biologické materiály, tabakové produkty a produkty vyžarujúce rídioaktívne žiarenie. Viac info na: http://www.fda.gov/