Čínsky pro-life aktivista Chen Guangcheng pravdepodobne mŕtvy

5,688
Kultúra smrti

LINYI COUNTY, Čína, 7. október 2011 (LifeSiteNews.com) – Je známy čínsky pro-life aktivista Chen Guangcheng mŕtvy? Podľa organizácií ľudských práv sa v Číne objavili hrozivé správy o osude slepého právnika, ktorý trpel roky väzenia a prenasledovania za svoje otvorené stanovisko voči brutálnej čínskej politike jedného dieťaťa.

Rádio Free Asia prinieslo správu, že čínski predstavitelia zadržali skupinu najmenej deviatich aktivistov ľudských práv, ktorí sa pokúšali navštíviť Chena Guangchenga. Pri zásahu sa údajne strieľalo.

Najviac znepokojujúca je správa, ktorú priniesol Voice of America (VOA). Podľa slov miestnych dedinčanov by mal byť Chen mŕtvy.

VOA sa pokúša celú vec prešetriť, no vzhľadom na intenzívne bezpečnostné opatrenia, ktoré pretrvávajú okolo osoby Chena od jeho posledného odchodu z väzenia v októbri minulého roku, je ťažké dozvedieť sa niečo viac.

"Správa dedinčanov o Chenovej smrti nás znepokojuje," vyhlásil Littlejohn. "Ak je Chen mŕtvy, potom je Čínska komunistická strana plne zodpovedná za jeho umučenie, odmietnutie poskytnutia liečby a pomalé vyhladovanie. Ak je Chen nažive, urgentne židame, aby bola jeho rodina okamžite a bezpodmienečne prepustená a aby im bola poskytnutá zdravotná starostlivosť."

"Znepokojuje nás tiež správa, že predstavitelia zastrelili aktivistov, ktorí sa pokúšali Chena navštíviť," vyhlásil Bob Fu, prezident Čínskej asociácie pomoci. "Ukazujú rovnako odvážneho ducha, akého mal Chen. Vo svojich odvážnych pokusoch stretnúť sa s Chenom by mali určite pokračovať."

Vo veci zmiznutia Gao Zhishenga, ďalšieho obhajcu ľudských práv, Fu vyhlásil: "Gao a Chen sú pre ľudské práva v Číne svietiacimi majákmi. Ich šokujúce mučenie a Gaovo zmiznutie ukazuje ochotu Čínskej komunistickej strany udupať zákon."

Samovyučený právnik Chen odhalil systematické používanie nedobrovoľného potratu a nedobrovoľnú sterilizáciu pri realizácii čínskej politiky jedného dieťaťa. Časopis Time ho menoval v zozname Top 100 osobností roku 2006, ktoré ovplyvňujú náš svet v kategórii "Hrdinovia a priekopníci". Bol taktiež nominovaný na získanie Nobelovej ceny za mier.

Ženské práva bez hraníc a Čínska asociácia pomoci sú na čele medzinárodného úsilia za Chenovo oslobodenie. Krátke video o Chenovi a podpis petície si môžete pozrieť tu http://www.womensrightswithoutfrontiers.org/index.php?nav=chen-guangcheng.