Zakladateľ Zenitu Jesus Colina dostal "padáka"

1,073
Kultúra života

RÍM, 29. september 2011 (LifeSiteNews.com) - Štyridsiatnik Jesus Colina je jedným z najdynamickejších katolíckych laikov na svete. Pred štrnástimi rokmi založil spravodajskú agentúru Zenit, ktorá sa postupne stala najväčšou katolíckou spravodajskou agentúrou na svete. V rozhovore z Ríma pre LifeSiteNews nedávno povedal, že napriek jeho nápadom a úsiliu ho z agentúry Kristoví legionári prepustili.

O Colinovej novej zmene v kariére budeme onedlho určite počuť viac.

Za múrmi Vatikánu patril Colina k top 10 najdôležitejším ľuďom za rok 2006. Počas vedenia najväčšej spravodajskej agentúri vychoval so svojou ženou Giselle tri deti.

Zapojenie sa Kristových legionárov do Zenitu bola prirodzená vec, povedal Colina v telefonickom rozhovore. Sám bol členom Regnum Christi, laickej skupiny Legionárov. Zvykom vedúceho laika katolíckej organizácie bolo spojenie s náboženským rádom a tak zaručiť ortodoxiu. 

Colina napriek všetkému tento vzťah neľutuje. "Dokázali sme spolu krásne veci," hovorí bez roztrpčenia.

Hlavné príčiny sporu, ktoré viedli k jeho prepusteniu, len podnietili Colinove obavy o povesť Kristových legionárov a teda aj možný hroziaci vplyv na povesť Zenitu. "Ide najmä o krajiny, kde bol tento pracovný vzťah známy," povedal. Problémy nastali aj kvôli škandálu vodcu legionárov Fr. Macielovi.

Okrem toho chcel Colina zaručiť transparentnú finančnú zodpovednosť a dlhodobú udržateľnosť.

Na vyriešenie sporov navrhol otvorenie správnej rady pre ostatné náboženské spoločenstvá a vytvorenie redakčnej rady, ktorá by bola zložená z ďalších mediálnych odborníkov.

Nakoniec vyhlásil, že išlo skôr o stratu dôvery a tak sa Legionári rozhodli ukončiť spoluprácu.

Colin však neklesá na duchu. Má veľké plány, ktoré prezradí už onedlho a aj naďalej zostáva verný svojej misii pri šírení viery a života.