Kanada: Konzervatívci chcú znovu financovať potraty

4,064
Kultúra smrti

OTTAWA, Ontario, 22. september 2011 (LifeSiteNews.com) – Konzervatívna väčšina kanadskej vlády znovu finančne podporí Medzinárodnú federáciu plánovaného rodičovstva (IPPF), najväčieho svetového vykonávateľa potratov. Informovali o tom CBC News.

IPPF údajne dostane počas najbližších troch rokov 6 miliónov dolárov, pričom podpora je vyhradená aj pre krajiny, kde je potrat ilegálny.

Peniaze budú poskytnuté Afganistanu, Bangladéšu, Mali, Sudánu a Tanzánii, určené budú najmä na pokrytie výučby sexuálnej výchovy a antikoncepciu.

Správa CBC sa dostala do sporu s nedávnym výtlačkom magazínu Toronto Star, v ktorom IIPF aj vláda doposiaľ správy o finančnom príspevku nepotvrdili. Hovorkyňa medzinárodnej spolupráce, ministerka Beverly Odová, pre Star objasnila, že o schválení žiadosti IPPF ešte stále rozhodujú. Hovorca IPPF Paul Bell odkázal, že na odpoveď už netrpezlivo čakajú.

Hovorcu Agentúry kanadského medzinárodného rozvoja sa však nepodarilo zastihnúť.

Potratový gigant, ktorý ročne dostane 6 miliónov dolárov nebol financovaný od konca roku 2009 a to vďaka petícii, ktorú zorganizoval konzervatívec Brad Trost zo Saskatchewanu. Počas volebného obdobia v apríli verejne vyhlásil, že skupina bola "defundovaná", čím si od premiéra Stephena Harpera a jeho hovorcu vynútil vlnu výčitiek.

Trost vyhlásil, že by bolo totálnou hanbou, keby plánované rodičovstvo dostalo čo i len cent od kanadských daňových poplatníkov. "Tieto peniaze mali byť radšej rozdelené výkonnejším organizáciám, súcitnejším a starostlivejším."

V tom čase Odová odpovedala, že IPPF dostane peniaze, ak žiadosť spĺňa kritériá v rámci programu G8 iniciatívy zdravia matiek.

"Ak plánované rodičovstvo predloží žiadosť, ktorá spadá do vládnych parametrov G8, dostanú peniaze," hovorí Odová vo vyhlásení.

Vládna iniciatíva pre zdravie matiek, ktorá bola na čele stretnutí G8 v roku 2010 spôsobila v Kanade rozruch. Stalo sa tak po oznámení, že financie nebudú použité na potraty v zahraničí.