Rodičia dostali ODŠKODNÉ 4,5 milióna USD od nemocnice ZA NEPOTRATENIE postihnutého syna

3,512
Kultúra smrti

WEST PALM BEACH, FL, 19. september 2011 (LifeSiteNews.com) – Porota odmenila rodičov z West Palm Beach sumou 4,5 milióna dolárov. Narodilo si im totiž dieťa bez ruky a nôh. Pradoxom však je, že keby o postihnutí svojho syna vedeli ešte pred narodením, dieťa by si nechali vziať.

Porota zložená zo štyroch mužov a dvoch žien sa domnieva, že pri vyšetreniach gynekologička Dr. Marie Morelová nedôsledne čítala výsledky ultrazvuku a sonografu, ktoré by vypovedali o postihnutí dieťaťa. Rodičia Ana Mejiová a Rodolfo Santana boli odmenení polovicou z 9-miliónovej sumy, ktorú pár pôvodne požadoval.

"Nenachádzam slová," tešila sa Mejiová v rodnej španielčine. S manželom očakávajú, že peniaze úplne zmenia život ich syna Bryana.

Pár sa domnieva, že všetky potreby ich syna budú stáť asi 9 miliónov dolárov. Získané peniaze pokryjú protézy, invalidný vozík, operácie a opatrovateľov na približne 70 rokov života.

Advokát Mark Rosen, ktorý zastupuje Morelovú a kliniku pôrodníckych a gynekologických špecialistov v Palm Beach a perinatálnych špecialistov vyhlásil, že proti rozsudku podá odvolanie.

"Dr. Morelová nechce pre Bryana Santanu nič viac, ako šťastný a zdravý život," povedal. "Neznamená to, že sú za vec zodpovední. Je podľa vás fér obviňovať lekárov zo zákonov prírody?"

Rosen zdôvodňuje, že pár odmietol odber plodovej vody, ktorá mohla ukázať postihnutie. Existuje totiž šanca 1 k 500, že pri takomto testovaní nastane spontánny potrat.

"Súdne procesy ohľadom "chybného narodenia" by mali byť zakázané. Popierajú rovnocennú hodnotu ľudského života ako takú a podkopávajú rovnosť medzi ľuďmi," komentoval pre LifeSite Wesley Smith, senior fellow Discovery Institute.

Smith argumentoval, že takéto žaloby "narúšajú dôležitú zásadu, že by sme mali všetky deti milovať bezpodmienečne, bez ohľadu na ich zdravie a schopnosti. Takéto žaloby podporujú eugenický potrat v prípade, ak sa lekári obávajú zlyhania pri určení prenatálnej diagnózy, ktorá by mohla viesť k finančnýcm dôsledkom".

"Okrem toho, som si istý, že aktivisti za práva postihnutých sú zdesení, ak je nejaká porota presvedčená o tom, že je "lepšie byť mŕtvy, ako postihnutý".

"Takýto druh prístupu musí byť okamžite zmietnutý zo stola."