Poľsko: Uplný zákaz potratov NEPREŠIEL

1,712
Kultúra smrti

Varšava, Poľsko, 31. augusta 2011 (LifeSiteNews.com) – Historický poľský zákon zakazujúci všetky druhy interrupcie nebol  v stredu prijatý v poľskom parlamente v tesnom hlasovaní 191 ku 186. Piati poslanci sa zdržali hlasovania. 78 zákonodarcov sa nezúčastnilo hlasovania.

Hovorkyňa poľského združenia Pochod za život Anna Borkowska-Kniolek povedala pre LifeSiteNews, že vládnuca strana Platforma obywatelska „zaviedla stranícku disciplínu”, aby donútila svojich členov hlasovať proti zákonu a „dokonca predtým zakázala svojim členom hlasovať podľa svojho svedomia o ideologických otázkach.”

Prolife líderka povedala, že poľskí prolife lídri však „oceňujú” správanie 15 poslancov Platformy obywatelskej, ktorí sa vzopreli straníckemu nariadeniu a volili  vprospech zákona, hoci neboli schopní preklopiť váhy na stranu zákona.  

Historický prolife zákon bol výsledkom mohutnej kampane masových voličov. Organizátori potrebovali zozbierať 100 000 podpisov v priebehu 3 mesiacov, aby bol zákon interrupcií prinesený pred parlament podľa poľského politického systému.

Podľa aktuálneho zákona môžu byť interrupcie vykonávané, keď je dieťaťu diagnostikovaná vážna porucha alebo choroba, keď matke je diagnostikovaný zdravotný problém alebo keď tehotenstvo pochádza z „trestného činu”. Zákon sa snažil zrušiť tieto výnimky vysvetlením, že vražda nie je odpustiteľná za nijakých okolností.

V júli poľskí zákonodarci volili 254 ku 151 proti snahe proaborčného Sojuszu Lewicy Demokratycznej, aby sa zákaz interrupcií zrušil. Na začiatku tohto mesiaca však nezáväzné hlasovanie komisie poľského parlamentu odmietlo zákon hlasovaním 45 ku 22. Zákonodarci zo Sojuszu Lewicy Demokratycznej a vládnucej  Platformy obywatelskej totiž proti nemu spojili svoje sily.

Počas toho, ako strana oznamovala, že je proti zákonu, poslankyňa Platformy obywatelskej Janina Okragly tvrdila, že existujúce ustanovenia ohľadom interrupcie, ktoré boli podľa nej „vytvorené so širokou účasťou mnohých”, „sú prijímané veľkou väčšinou našej spoločnosti” a „nevyvolávajú emócie”, na rozdiel od úplného zákazu interrupcií, o ktorom sa diskutuje.

Boleslaw Piecha zo strany Prawo i Sprawiedliwość však vystúpil na obranu v prospech zákona, aby bol zmenený existujúci zákaz interrupcií. Poukázal, že „tento zákon navrhlo 18 zákonodarcov a podporilo ho 600 000 ľudí.”

Všetci 160 poslanci  Prawa i Sprawiedliwośći sa zúčastnili hlasovania pre zákaz interrupcií.

Dvadsaťdva zákonodarcov prítomných z menšej strany vládnucej koalície Polskie Stronnictwo Ludowe, ktoré dovolilo svojim členom, aby slobodne hlasovalo ohľadom zákona, hlasovalo proti.

Proaborčná strana Sojuszu Lewicy Demokratycznej, pozostatok po bývalej komunistickej strane, tiež volila proti zákonu.

Napriek stredajšej porážke prolife komentáror a editor Fronda.pl  Tomasz Terlikowski vyjadril optimizmus ohľadom budúcich poľských prolife snáh.

Napriek „nespornej porážke celého projektu, to bol veľký úspech”, povedal Terlikowski v interview pre LifeSiteNews. „Úspechom je zavedenie verejnej diskusie o úplnom zákaze interrupcií, nemysliteľnej v iných európskych krajinách.”

„Ochrancovia života v Poľsku, medzi ktorých sa rátam, určite neprestanú. V ďalšom parlamente opäť predložíme zákon zakazujúci všetky interrupcie,” povedal.

Poľské parlamentné voľby sú plánované na 9. októbra. V očakávaní volieb Nadácia PRO, organizácia za zákaz interrupcií, „schváli” poslancov a parlamentných kandidátov podľa ich prolife a prorodinného postoja.

Tiež v stredu dolná komora Poského parlamentu  zrušila proaborčný zákon navrhovaný Sojuszom Lewicy Demokratycznej. Zákon, ktorý sa snažil legalizovať interrupcie počas prvých 12 týždňov tehotenstva, poskytnúť vládne financovanie antikoncepcie a požadovať sexuálnu výchovu v školách, bol zrušený zdrvujúcim hlasovaním 369 proti 31. Dvaja poslanci sa zdržali.