Americká štúdia: Menej pôrodníkov vykonáva interrupcie

4,232
Kultúra smrti

25. augusta 2011 (LifeSiteNews.com) – Hoci sa interrupcia často označuje ako základná zložka ženskej zdravotníckej starostlivosti, štúdia uverejnená tento týždeň ukázala aktuálnu úroveň akceptovania tejto procedúry medzi americkými pôrodníkmi v novom svetle.

Podľa štúdie publikovanej v periodiku Obstetrics and Gynecology tento týždeň, sa 97% pôrodníkov stretlo s pacientkami žiadajúcimi interrupciu, ale len 14% z nich ju chcelo vykonať.

 Podľa správy National Public Radio o štúdii, príslušnosť k cirkvi  indikovala ochotu vykonávať potraty: štúdia zistila, že 1% evanjelických pôrodníkov vykonávalo potraty, kým do tej istej kategórie spadalo 9% katolíkov/pravoslávnych a 10% protestantov neevanjelikov.

Napriek odporu prolife lekárskych skupín v posledných rokoch, hlavne Študentov medicíny pre život (Medical Students for Life), snaha normalizovať interrupciu v lekárskej komunite ostáva stále vysoká.

Dr. Lorna Cvetkovich, lekárska riaditeľka organizácie Sanctity of Life Ministries vo Fairfaxe, Va. povedala  v júli na bioetickej konferencii, že veľa medicínskych programov v U.S.A. tlačí študentov do toho, aby vykonávali interrupcie ako časť svojho medicínskeho vzdelania.

„Veľa programov nie je otvorených pre prolife kandidátov,” povedala Cvetkovitch, ktorá tiež poznamenala, že otázka svedomia sa práve teraz objavuje na národnej scéne za Obamovej vlády.

„Budeme mať šancu alebo praktikovať antihypokratovský typ medicíny podporujúci možnosť voľby a udržíme si zamestnanie – alebo praktizovať hypokratovskú prolife medicínu a stratíme prácu, “ povedala.

Tisícky veriacich lekárov protestovali, keď prezident Obama zmenil pravidlá federálnej regulácie nariadené prezidentom Georgom W. Bushom, ktoré pomáhali prolife doktorom uplatniť svoje právo a nezúčastniť sa interrupcie, vrátane predpisovania „tabletky po“ s abortívnym účinkom.

Výskum verejnej mienky z roku 2009 zistil, že 90% veriacich lekárov by zanechalo svoje povolanie, ak by boli nútení prestať sa správať podľa svojho morálneho presvedčenia.

Boj za právo na výhradu svedomia nedávno roznietilo, keď bol vložený do federálneho zákona o zdravotníckej starostlivosti základný príkaz o „preventívnej starostlivosti”, ktorý vyžaduje, aby osobné poistenie v sebe zahŕňalo všetku antikoncepciu bez doplatkov pacienta. Verejní predstavitelia amerických katolíckych biskupov, ktorí dôrazne lobovali, aby antikoncepcia nebola súčasťou základného balíčka, vyjadrili  pobúrenie nad slabou ochranou svedomia zahrnutou v nariadení.

„Ministerstvo zdravotníctva si musí myslieť, že katolíci a iné náboženské skupiny sú blázni, “ povedala na svojom oficiálnom blogu 1. augusta riaditeľka komunikácie americkej konferencie katolíckych biskupov sestra Mary Ann Walsh.

Tlak podradiť sa ostatným tiež pochádza z vnútra zdravotníckeho zriadenia. Americké kolégium pôrodníctva a gynekológie, vedúca národná nezisková organizácia pôrodníkov  opäť zdôraznila, že „hoci je dôležité rešpektovať svedomie, odmietanie vykonávať potraty pre výhradu v svedomí má byť limitované, ak sa náboženské a morálne presvedčenie využíva smerom k pacientom.”