WYD: Planéta zjednotená za kultúru života

2,702
Kultúra života

http://www.youtube.com/watch?v=6qxyT1LnArQ&feature=player_embedded

29. august 2011 (LifeSiteNews.com) - Predstavte si dva milióny ľudí. Nie dvadsaťtisíc, ani dvestotisíc. Dva milióny pútnikov, ktorí pricestovali zo všetkých kútov sveta, aby sa zjednotili do obrovskej rozvášnenej masy a podporili spoločný cieľ. Medzinárodné médiá tejto skutočnosti však venovali iba nepatrnú pozornosť.

Presne takáto predstava sa v auguste v Madride stala skutočnosťou. Pútnici svedčili o zbližovaní a dokázali, že ľudia toľkých národností, jazykov a rôznej farby pleti sú si v dnešnej dobe seberovní.

Hoci to bola katolícka udalosť, pre mnohých boli Svetové dni mládeže (SDM) viac než len zhromaždením mladých rovnakej viery. Bola to jasná správa o existujúcej budúcnosti pre konzervatívne spoločenské hodnoty. Hodnoty, ktoré budujú "kultúru života" pre budúce generácie.

Marc Barnes, autor blogu BadCatholic, ktorý bol jedným z účastníkov masovej udalosti, vytvoril pôsobivú videodokumentáciu o šiestich dňoch SDM. V rozhovore pre LifeSiteNews 18 ročný bloger prezradil, že by chcel tento rok nastúpiť na Univerzitu v Steubenville v štáte Ohio.

"Nie je to obyčajná udalosť. Žiadne zhromaždenie mladých nedosahuje taký rozmer. So všetkou noblesou by to mohla byť pokojne udalosť titulných stránok," konštatoval Barnes.

Mladíkovo video zachytáva ducha, ktorý zjednocuje mladých v Madride: energickosť, temperament, ba až eufóriu a radikálnu ortodoxiu, čo sa vzhľadom na množstvo ľudí môže zdať trochu zvláštne a netradičné.

"Objavila sa domnienka, že práve tento aspekt bude oslabený...kvôli množstvu ľudí," povedal tínedžer, ktorý SDM porovnával s tým, čo sám nazval chabou zbožnosťou tisícov ľudí na Národnej katolíckej konferencii mladých. "Ale Svetové dni mládeže, páni, tie boli vo veľkom štýle, ortodoxné a milosrdenstvo prúdilo na všetkých."

 

"Všade sa dialo plno zázrakov."

"Radosť v Madride nezastavil ani príval negatívnych skutočností. Množstvo správ vyzdvihovalo sekularistov a protestantov za práva homosexuálov alebo politizovalo niektoré aspekty SDM, ako napríklad pápežovo povolenie zúčastneným kňazom udeliť pri spovedi rozhrešenie matkám, ktoré podstúpili potrat".

"Pápež sa zahráva s ovocím Božej milosti pre exkomunikovaných, ktorí súhlasili s vykonaním potratu," oznamoval titulok časopisu Guardian. Článok ďalej pokračoval, že pápežská udalosť "vhodila do pléna rozdelenie medzi starými katolíkmi a novým liberálnym Španielskom."

"Katolíci s úctou počúvajú pápežove slová o antikoncepcii, bez váhania však naďalej používajú svoju obľúbenú značku prezervatívov," písal Miguel-Anxo Murado. "Nedeje sa tak pod ovplyvňovaním verejnosti, ale lobovaním vlády, ako cirkev v dnešnej dobe funguje." 

Niektorí konzervatívni veriaci vyslovili sťažnosť, že médiá prekrúcajú a zveličujú vplyv protestujúcich a SDM tak strácajú na kvalite.

"V prípade, že ste sa úspešne namotali, uvedieme veci na pravú mieru: Svetové dni mládeže nie sú luxusná oslava pre megalomanských osemdesiatnikov, ktorí žmýkajú ekonomiku rôznych krajín každé tri roky," písal Christopher Stefanick, mladý riaditeľ pre denverskú arcidiecézu.

Pokým sekularizácia v Španielsku nemôže byť spochybnená, v krajine sú od roku 2005 povolené homosexuálne "manželstvá" a od roku 2010 aj potraty na požiadanie. Zdalo sa, že svedkovia udalosti SDM sa so spôsobom rozdelenia stretávajú len v malej miere a utvárajú tak optimistickejší obraz. 

Podľa Barnesa mali SDM pozitívny dopad aj na okolité spoločenstvá. Nie napätými spormi, ale vyvolanou túžbou po dlhotrvajúcich spoločenských hodnotách.

"Ľudia to chcú. Prirodzene inklinujú k žitiu myšlienky kultúry života," povedal Barnes. "Ciele budú dostupné. Vždy to však bude o záležitostiach ako antikoncepcia, homosexuálne manželstvá, či potrat. Pôjde práve o tieto otázky."

"Bola tam čistá túžba...možno neviedla k žiadnemu konkrétnemu cieľu. Bola to však čistá túžba po lepšom živote."

Pozitívny dojem prekročil tradičnú "nálepku" katolíka a zdalo sa, že pohol aj neveriacimi. "Bolo pre mňa veľmi silné vidieť ľudí ovplyvnených niečím, s čím nikdy nesúhlasili," povedal Barnes, ktorý si spomenul na obzvlášť dojímavý rozhovor v bare s istým ateistom.

"Zdalo sa mi, že bol dojatý, keď vravel: ´Neverím tomu, ale príde pápež a bude vám všetkým hovoriť o láske,´ pričom dodal, aká je to preňho zmysluplná udalosť, hoci jej nerozumie."

Aj keď bol pápež pre mnohých vďaka vzdialenosti iba biely fliačik- každý si uvedomoval, aká významná osoba spojila široké more pútnikov.

Pápež Benedikt XVI., ktorý v nedeľnej kázni pred obrovskou masou ľudí vyzval mladých, aby "sa delili s ostatnými o radosť z viery", svojou prítomnosťou zanechával jasné stopy. Barnesovo video znázorňuje vzrušenie, ktoré panovalo medzi davom mladých tínedžeriek, keď pápež prechádzal okolo.

Katolícky bloger ponorený do kultúry mladých... Barnes nazval sám seba produktom verejného školského systému, pretože hovorí o špecifickom fenoméne.

"Bolo by určite jednoduchším argumentom, ak by sme povedali, že Ján Pavol II. nám "vymýval mozog". Ten chlapík bol neuveriteľný. Všetkých nás spojil. Súčasný nemecký pápež, to je už niečo iné."

"Je istým spôsobom jednoduchý. Ako človek je milý, ale nie je to... je príliš hanblivý, príliš tichý, niekedy rozpačitý. Myšlienka, že by mladým ľuďom "vymýval mozog" niekto ako Benedikt XVI.... musí v tom byť ešte niečo iné," povedal.

"Dáva to zmysel jedine vtedy, ak je to celé o viere, nie o ľuďoch."