Filipínska poslankyňa pripustila, že kontroverzný zákon slúži na kontrolu populácie

1,232
Kultúra smrti

29. august 2011 (HLIWorldWatch.org) –  Ako diskusia o kontroverznom zákone o reprodukčnom zdraví v stredu vo filipínskej Snemovni reprezentantov pokračovala, spolunavrhovateľka zákona pripustila, že tento zákon je prostriedok kontroly veľkosti populácie chudobných Filipínčanov, čo očividne protirečí vyhláseniu iných navrhovateľov zákona.

Spolunavrhovateľka zákona, poslankyňa snemovne Kimi Cojuangcová z provincie Pangasinan, počas rozhovoru s poslankyňou snemovne Ma. Milagros Magsaysayovou zo Zambales pripustila, že zákon o reprodukčnom zdraví, široko kritizovaný filipínskymi pro-life vodcami a katolíckou cirkvou, je prostriedok kontroly populácie.

Vyjadrenie poslankyne snemovne prekvapilo ďalších podporovateľov zákona. Samotná poslankyňa sa snažila rýchlo odvolať svoje vyhlásenie.

Podľa konferencie katolíckych biskupov Filipín pre Life blog sa dialóg odvíjal takto:

„Je zákon o reprodukčnom zdraví spôsob obmedzenia populácie?“ spýtala sa poslankyňa Magsaysayová.

„Samozrejme,“ odpovedala poslankyňa Cojuangcová.

„Samozrejme? Je to prostriedok na obmedzenie populácie? Aby sa obmedzila chudoby? Potrebujete obmedziť chudobu?“ spýtala sa poslankyňa Magsaysayová.

„Určite,“ povedala poslankyňa Cojuangcová.

„Inými slovami, protirečíte názorom všetkých ďalších spolunavrhovateľov, ktorí povedali, že to nie je nástroj na obmedzenie populácie, že to nie je spôsob uľahčenia od chudoby,“ povedala poslankyňa Magsaysayová.

Poslankyňa Cojuangcová potom počkala pár sekúnd. Potom dodala: „Dobre, to nie je populácia...hm, je to obmedzenie populácie, ale nie je to kontrola populácie.“

Po ďalšej chvíli ticha v hale Cojuangcová nástojila: „Je to obmedzenie populácie, ale nie je to kontrola populácie.“

Filipínski pro-life vodcovia tvrdia, že zákon o reprodukčnom zdraví sa snaží zaviesť agendu kontroly populácie západom cez antikoncepciu a iné služby „reprodukčného zdravia“. Šokujúci zákon by tiež potrestal alebo poslal do väzenia oponentov programov zákona, ak by poskytli „falošné alebo zavádzajúce“ informácie o zákone.

Vodca väčšiny vo Filipínskom senáte Vicente Sotto najnovšie vyjadril obavu z „podozrivej“ snahy o kontrolu populácie niektorých  prívržencov zákona.

„Za zákonom stoja skupiny, neštátne neziskové organizácie, farmaceutické spoločnosti alebo obchodné záujmy, ktoré ho podporujú. A to k našim obavám prispieva,“ povedal Sotto.

Sotto citoval organizáciu plánovania rodičovstva Filipín, ktorá je medzi skupinami lobujúcimi za prijatie zákona o reprodukčnom zdraví.  Podľa Sotta je organizácia najväčšia neštátna skupina plánovania rodiny v krajine a členom Medzinárodnej federácie plánovaného rodičovstva založenej Margaret Sangerovou.

„Ona (Sangerová) vymyslela alebo objavila eugeniku, ktorá je vedeckou stratégiou zníženia počtu chudoby, slabých, neužitočných a nevzdelaných,“ prízvukoval Sotto.

Zákon tiež protirečí ochrane života a rodiny garantovanej v ústave Filipín podľa článku 2, odseku 12: „Štát uznáva svätosť rodinného života a má chrániť a posilňovať rodinu ako základnú autonómnu spoločenskú inštitúciu. Má rovnako chrániť život matky a život nenarodeného od počatia.“

Human Life International nedávno vytvoril krátky dokumentárny film „Filipíny chrániace kultúru života“, ktorý zdôrazňuje boj proti zákonu o reprodukčnom zdraví ako jeden z najdramatickejších spoločenských a politických bojov za život a rodinu vo svete. Film mal premiéru na Eternal Word Television Network (EWTN) vo Filipínach minulý týždeň a momentálne sa premieta v Spojených štátoch a v Kanade.