Lichtenštajnský princ bojuje za nenarodene deti!

2,560
Kultúra života

18. august, 2011 (LifeSiteNews.com) - Alois Lichtenštajnský, dedičný princ malého európskeho štátu, vyjadril nesúhlas s depenalizáciou potratu, ktorý je v súčasnosti v jeho krajine predmetom referenda a teší sa vysokej popularite.

Alois využil národné oslavy kniežatstva, ktoré sa konali 15. augusta a oznámil, že ak bude podnet na návrh zákona schválený, bude oponovať jeho ratifikácii. Taktiež naznačil, že jeho otec, panovník krajiny, podobný zákon nepodpíše. Bez princovho podpisu navrhnutá legislatíva nenadobudne platnosť. 

Počas hlasovania lichtenštajnského parlamentu hlasovalo v prospech návrhu iba 7 členov z 25.

Princ Alois vyjadril znepokojenie o zabíjaní hendikepovaných detí, ktoré by nový zákon len uľahčil. Nenarodené deti s vrodenou vadou by tak boli vystavené hrozbe potratu až do okamihu narodenia.

Pod súčasným zákonom za potraty vykonané v Lichtenštajnsku alebo na domácich obyvateľoch mimo územia krajiny hrozí trest odňatia slobody na 1 rok.

Lichtenštajnsko je jednou z mála európskych krajín, v ktorých je potrat zakázaný. Ďalšími sú Írsko, Malta a Poľsko.

Postoj dedičného princa stojí proti spoločensky liberálnemu trendu, ktorý v poslednej dobe viedol k vytvoreniu občianskych zväzkov medzi ľuďmi rovnakého pohlavia. Tento návrh v referende schválilo až 80% obyvateľov a to aj napriek skutočnosti, že krajina sa nazýva katolíckou.