Exkluzívne: Poľsko hlasuje o historickom zákone, ktorý má zakázať všetky interupcie

3,629
Kultúra života

Varšava, Poľsko, 28. jún 2011 (LifeSiteNews.com) -  Po mesiacoch skrývania iniciatívy pred anglickými médiami sa organizátori masívnej prolife kampane masových voličov v Poľsku vyjadrili pre LifeSiteNews.com, že politici v krajine sú pripravení hlasovať tento týždeň o historickom zákone. Ten by ustanovil úplnú ochranu detí v maternici od momentu počatia.

Organizátori pre LSN povedali, že sa báli, že ak by tieto správy prenikli do anglicky hovoriaceho sveta, zahraničné iniciatívy pre interupciu by začali nalievať peniaze do krajiny, len aby zabránili ich všeobecným snahám.

Navrhovatelia zákona potrebovali zozbierať 100 000 podpisov počas troch mesiacov, aby podľa poľského politického systému predniesli zákon o interrupcii pred parlament. Za dva týždne ich získali 600 000.

Zákon, ktorý sa dostane na prvé čítanie v Sejme (Dolnej snemovni), je výsledkom obrovskej celonárodnej iniciatívy voličov iniciovanej Varšavskou Nadáciou PRO, podporovanej biskupmi krajiny a nedávno sformovanej prolife parlamentnej komisie.

Interupcia sa prvýkrát dostala medzi katolícky národ Poľska potom, ako Hitlerove tanky rozbúrili krajinu pred 70 rokmi, ale po porážke nacistov nasledovali desaťročia štátom reklamovanej interupcie na požiadanie pod sovietskou nadvládou.

„Tento projekt je šanca konečne odmietnuť dedičstvo nacizmu a komunizmu, ktoré prinieslo legálnu interupciu do Poľska,“ povedal Jacek Sapa z Nadácie PRO pre LifeSiteNews. „Boli to Hitler a Stalin, ktorí to Poľsku nariadili. Je najvyšší čas, aby sme sa jasne oddelili od týchto smrtiacich ideológií.”

Cirkev jasne učí, že je povinnosť katolíkov nechrániť momentálny kompromis, ale zamerať sa na úplnú ochranu života,” povedal kardinál Stanislaw Dziwisz, bývalý osobný asistent blahoslaveného Jána Pavla II. v interview pre najväčší poľský mienkotvorný týždenník Gosc Niedzielny. „Toto je riešenie, po ktorom volá cirkev. Podporujem všetky snahy zacielené na zvýšenie ochrany ľudského života.”

Momentálna pozícia interrupcie: Ilegálna, ale nie trestná, ak...

Odkedy boli komunisti v roku 1989 zvrhnutí, Poľsko pracovalo na obnove svojho kultúrneho a náboženského dedičstva. Ako časť tohto projektu krajina v roku 1993 vydala jeden z najprísnejších interrupčných zákonov na Západe. Odvtedy interrupcie dramaticky ustúpili. Ministerstvo zdravotníctva ukázalo pokles z 82 000 interrupcií v roku 1989 na 500 v roku 2008.

Podľa momentálneho zákona môže byť vykonaný potrat, keď je dieťaťu diagnostikovaná vážna porucha alebo choroba, keď je matke diagnostikovaný zdravotný problém alebo keď tehotenstvo pochádza z trestnej činnosti.

Avšak zákon a jeho výnimky často zneužívali lekári, ktorí boli zástancami interupcie. Za poruchu sa môže považovať aj drobnosť ako rázštep podnebia. A hoci interupcie by sa mali vykonávať iba do okamihu uskutočniteľnosti, najviac do 24. týždňa, v skutočnosti môžu doktori v súvislosti s dátumami zavádzať. Aj keď sa môže zdať, že tehotenstvá pochádzajúce z trestného činu by sa mali vzťahovať na dôsledky incestu alebo znásilnenia, môžu sa tiež aplikovať na teeenagerské tehotenstvá na základe zákona, ktorý zakazuje sex s osobou mladšou ako 15 rokov.

Interupcie na základe výnimiek sa vyskytujú bez pokút a často sa zabúda na to, že podľa momentálneho zákona je interrupcia v Poľsku ešte stále v nelegálna. Zákon totiž uvádza len to, že pri týchto výnimkách nie sú interupcie trestné. 

Zrušenie výnimiek

Občiansky zákon Nadácie PRO je prvá snaha ustanoviť úplný zákaz interupcií podľa momentálneho zákona vydaného v roku 1993. Aplikáciou momentálnych pokút vo všetkých prípadoch zákon zruší všetky tri výnimky interupčného zákona.

Podľa zákona doktori odhalení pri vykonávaní ilegálnych potratov čelia uväzneniu na 3 až 8 rokov, pokiaľ bolo dieťa schopné života. Rovnaké pokuty sa týkajú každého, kto by ženu do potratu nútil alebo jej pomáhať ho získať. Matka nečelí žiadnemu trestu.

Sejm bude diskutovať o zákone pri prvom čítaní vo štvrtok a hlasovať o jeho osude bude v rovnaký alebo nasledujúci deň. Ak získa nadpolovičný počet hlasov, predloží sa komisii na posúdenie. Potom sa vráti späť do Sejmu na druhé a neskôr tretie čítanie. Bude nasledovať hlasovanie v Senáte, a ak bude prijatý, prezident krajiny rozhodne, či ho podpíše. Ak to neurobí, potom parlament potrebuje získať dvojtretinovú väčšinu, aby zvrátil jeho veto.

Sapa povedal, že zákon má skutočnú šancu prejsť a poznamenal, že 90% parlamentných politikov sú katolíci, ktorí majú záujem objavovať sa na strane Cirkvi. „Politici, ktorí nesúhlasia s týmto prolife zákonom, riskujú otvorené vzoprenie sa cirkvi. Toto sa jednoducho neoplatí,“ vysvetlil. „Poliaci sú stále katolícky národ a politici sa počas volebných kampaní často snažia prezentovať samých seba ako verných katolíkov, aby si získali popularitu."

„Hlasovanie za interupciu by odporovalo ich katolíckemu verejnému imagu,“ dodal.

V roku 2007 snaha uchovať právo na život od narodenia po prirodzenú smrť v poľskej ústave získala podporu 60% politikov parlamentu. Zlyhala však, pretože potrebovala dve tretiny. Táto zmena by však nemala okamžitý efekt na odstránenie výnimiek potratu.

Podpora biskupov

Poľská Biskupská konferencia urobila kampaň za prijatie zákona prostredníctvom listov politikom, verejných vyhlásení a snáh mobilizovať veriacich modliť sa a lobbovať.

V liste podpísanom biskupom Kazimierzom Gornym, hlavou biskupskej Rady pre rodiny, povedali politikom: „Osud nášho národa je vo Vašich rukách. Nech má každé počaté dieťa – či už zdravé alebo nie – právo na život, a to bez výnimky, a nie je ohrozené zákonom umožňujúcim jeho zabitie,“ napísali.

„Musíme zastaviť vlnu zabíjania v poľských nemociach. Musíme štylizovať zákon tak, aby v ňom bolo jednoznačne vložené právo na život pre každé dieťa, vrátane chorých detí,“ povedal minulý týždeň arcibiskup Stanislaw Gadecki, arcibiskup metropolita Poznanu.

Mobilizovanie prolife politikov

Bogumil Lozinski z najväčšieho národného katolíckeho týždenníka Gosc Niedzielny povedal, že snaha voličov nielen mobilizovala populáciu, ale aj prolife politikov. „Jeden z najväčších efektov celej diskusie je, že sa vnútri parlamentu sformovala skupina na ochranu života,” povedal. „Parlamentní politici, ktorí ju vytvorili, otvorene vyhlásili, že ich hlavným cieľom je prijať takýto zákon a povzbudiť svojich kolegov, aby zaň hlasovali.”

Táto prolife parlamentná komisia sa môže pochváliť členmi zo všetkých politických strán, okrem prointerrupčne orientovanej a komunistickej Demokratickej ľavicovej aliancie. Jeden zo zakladajúcich členov komisie je Jacek Zalek z vládnej strany Občianska platforma (Platforma Obywatelska).

„Ochrana života a dôstojnosť ľudí je povinnosťou každej spoločnosti a nie je to otázka viery,“ napísal Zalek do hlavného denníka Rzeczpospolita. „Nemusíte byť veriaci, aby ste boli schopný odlíšiť dobré od zlého. Potvrdenie hodnoty života pochádza z prirodzeného práva a presahuje politické boje medzi stranami.”

Vytváranie podmienok pre úspech

Mariusz Dzierżawski z Nadácie PRO povedal pre LifeSiteNews, že kampaň bola podporovaná veľkou kultúrnou zmenou smerom k životu v posledných rokoch, kedy sa Poliaci zasadzovali za úplnú ochranu nenarodených detí. Ako hovorí, zmena nastala vďaka húževnatej snahe prolife aktivistov, ktorí organizovali výstavy, manifestácie a iné kampane, vzdelávajúce verejnosť.  

Výskum z 3. júna ukázal, že  65% Poliakov súhlasí s tým, že zákon má bezpodmienečne chrániť život všetkých detí od okamihu počatia. Iba 23% podporilo interrupcie v prípadoch, keď bola nenarodeným deťom do 23. týždňa diagnostikovaná vážna choroba.

Dôležitým faktom je, že 76% opýtaných vo veku 15-24 bolo za úplnú ochranu nenarodených – ani jedna veková skupina nemala také vysoké percento. Najmenšia podpora prišla od najstarších, 55-70 ročných, ale aj vtedy podporilo úplnú ochranu nenarodených 57%. 

Jaroslaw Kniolek z Nadácie PRO poznamenal, že táto staršia generácia vyrástla za komunizmu, keď bol potrat rozšírený a natláčaný. „Na druhej strane mladí ľudia nielen poznajú fakty o interupcii, ale tiež majú nádherné vzory, predovšetkým katolíkov generácie Jána Pavla II.,“ povedal.

Iba pred siedmimi rokmi, v roku 2005, spoločnosť na prieskum verejnej mienky CBOS (Centrum Badania Opinii Spolecznej) zistila, že 57% Poliakov by dovolilo skoré interupcie, kým 36% bolo proti. V roku 2009 výsledky prieskumu ukázali, že iba 31% by súhlasilo s interupciami, kým 64% bolo proti. Na začiatku tohto roka prieskum ukázal, že až 85% poľských občanov sa identifikuje ako prolife, kým iba 9% podporilo prístup k interupcii.

„Máme teraz veľkú spoločenskú základňu pre zmenu v zákone a zmeníme zákon, aby bol prolife," povedal Dzierżawski. „Ak aj nie tento rok, stane sa to v nasledujúcich rokoch.“