Obama nariaďuje antikoncepciu a sterilizáciu

3,664
Kultúra smrti

WASHINGTON, D.C., 1. augusta 2011 (LifeSiteNews.com) –  Obamova administratíva dnes ráno oznámila, že súčasťou povinného zdravotného poistenia bude aj poskytnutie dobrovoľnej sterilizácie a antikoncepcie, ktorá zahŕňa lieky vyvolávajúce potrat ako Plan B a Ella.

Sekretárka Health and Human Services (Ministerstvo zdravotníctva, ďalej ako HHS) Kathleen Sebeliusová v správach zahrnula tieto lieky do základného balíčka „preventívnej” starostlivosti. „Historicky nové smernice, ktoré zaistia ženám prijatie preventívnej zdravotnej starostlivosti bez žiadnych dodatočných poplatkov, dnes ľuďom oznámilo americké Ministerstvo zdravotníctva,” povedala.

HHS oznámilo, že v balíku sú „antikoncepčné metódy a rady ohľadom antikoncepcie,” zatiaľčo CNN poznamenala, že preventívne smernice zahrňujú sterilizácie.

Rozkaz prichádza po masívnom niekoľko mesačnom pretláčaní zriadenia slobodnej kontroly pôrodnosti pre Američanky interrupčným obrom s názvom Plánované rodičovstvo. Proti tejto kampani silno protestovala Konferencia katolíckych biskupov.  

„Tehotenstvo nie je choroba, plodnosť nie je patologická situácia, ktorá by mala byť potlačovaná akýmikoľvek možnými technickými spôsobmi,“ povedal minulý mesiac prolife predseda Konferencie amerických katolíckych biskupov, kardinál Daniel DiNardo.

Ministerstvo zdravotníctva tiež vyzvalo ku komentáru o možnom dodatku k regulácii, ktorý dovoľuje náboženským inštitúciám, ktoré ponúkajú poistenie svojim zamestnancom, aby si vybrali, či budú alebo nebudú poskytovať možnosť antikoncepcie.

Toto oznámenie však neupokojilo konzervatívcov. Anna Franzonello, personálna poradkyňa Zjednotených Američanov pre život (Americans United for Life), povedala pre Politico, že takýto dodatok pravdepodobne onedlho vypadne zo zákona.

„Obamova administratíva opakovane demonštrovala, že jej svedomie je obmedzené a ochrana občana povrchná a nezmyselná,“ povedala.

Podľa Politico medzinárodné nezhody ohľadom balíka starostlivosti oddialili oznámenie skoro o týždeň.

Arland Nichols, národný riaditeľ Human Life International (HLI), povedal, že rozhodnutie bolo „veľmi neuspokojivé“, pretože bolo neodmysliteľne ideologické.

„Federálne vyhlásenie hovorí, že tehotenstvo je choroba a že deti sú nepriateľom zdravia a blahobytu ženy,“ povedal Nichols v emaili pre LifeSiteNews.com.

Správa Lekárskeho inštitútu vystavená Ministrom zdravotníctva menovala lekársky benefit kontroly pôrodnosti ako „schopnosť plánovať si rodinu a dospieť k optimálnemu rozostupu medzi deťmi“ a zároveň ako liečenie akné a nepravidelnej menštruácie.

Tá istá správa dokonca odporučila, že voliteľná interrupcia by sa mohla považovať za povinnú „službu prevencie“ nebyť federálneho zákona. Autori poznamenávajú, že potrat má byť neprístupný „napriek benefitom pre zdravie a blaho niektorých žien“.

Nichols tiež poukázal na „akceptovanie vedľajších účinkov“ spojených s použitím antikoncepcie, ako je tabletka kontroly pôrodnosti. Hormonálna tabletka kontroly pôrodnosti bola klasifikovaná ako 1. skupina karcinogénov, resp. ako „definitívna“ príčina rakoviny podľa Svetovej zdravotníckej organizácie.