Katolícka charita musí byť spojená s hlásaním Evanjelia, tvrdí kardinál

5,537
Kultúra života

RÍM, Taliansko, 15. Júl, 2011 (LifeSiteNews.com) - Katolícke dobročinné snahy musia byť viac ako “hľadanie spravodlivosti” a musia byť integrálne prepojené s hlásaním Evanjelia, tvrdí Kardinál Robert Sarah, prezident Pápežskej rady Cor Unum (Jedným srdcom), ktorá dohliada na Cirkevné dobročinné inštitúcie.

“Hlásanie Evanjelia, ktoré nie je prozelytizmom, je integrálnou súčasťou dobročinných aktivít,” napísal kardinál v piatkovom článku pre L’Osservatore Romano. Zvýraznil tým 40. výročie Pápežskej rady Cor Unum. “Svedectvo charity nachádza svoje merítko v Kristovi. Hľadanie spravodlivosti samo o sebe nenapĺňa úlohu charity.”

Aktivity Cor Unum sa zaoberajú “privádzaním tejto inšpirácie k evanjelizácii ku všetkým Cirkevným dobročinným aktivitám,” povedal.

Kardinál Sarah stál na popredí značného úsilia Vatikánu na obnovu Katolíckej identity Cirkevných rozvojových agentúr. Agentúry boli centrom škandálov pre financovanie pochybných skupín v mnohých krajinách, vrátane Kanady, Ameriky, Británie, Francúzska a Rakúska.

Podľa kardinála, videl Pápež Pavol VI potrebu posilniť evanjelizačné svedectvo už 15. júla 1971 keď zakladal Cor Unum. Toto svedectvo videl ako odpoveď na “niektoré nedorozumenia ktoré podlomili správne porozumenie charity v cirkvi. Toto sa časom, bohužiaľ, potvrdilo.”

Vysvetlil, že Cor Unum bolo založené vo “chvíľkovej pochybnosti, keď bola podstata kresťanského svedectva vo svete spochybňovaná.” V tom čase skúšok, riskovala cirkev rozpor, ktorý mohol “skryť evanjelizačné svedectvo a misionárske zapálenie za nekonečné velebenie pozemských skutočností.”

Kardinál Sarah poukazuje na to, že aj blahoslavený Ján Pavol II znovu zdôraznil dôležitosť evanjelizácie pre vývoj cirkvi a to už v jeho prvom  pápežskom stretnutí s Cor Unum v novembri 1978. “Musíme sa snažiť dôkladne vsádzať povýšenie do kontextu evanjelizácie, ktorá je plnosťou ľudského povýšenia, pretože hlása a ponúka človeku úplné vykúpenie,” povedal zosnulý pápež.

Podľa kardinála pokračuje pápež Benedikt XVI v dôraze na hlásanie evanjelia. Rozumie, “že neprítomnosť Boha je najhorší problém, ktorý mučí a oslabuje modernú kultúru.”