Gayovia polygamistov nepodporujú

3,651
Kultúra smrti

SALT LAKE CITY, 15. júl, 2011 (LifeSiteNews.com) - Polygamné hviezdy reality seriálu na kanáli TLC plánujú napadnúť zákon štátu Utah proti bigamii. Argumentujú, že je to porušovanie práva voľby životného štýlu, ktorý je dôsledkom ich náboženského presvedčenia. 

Pro-life aktivisti už dlho varujú, že predefinovanie manželstva, ktoré by zahŕňalo dvoch mužov alebo dve ženy by nevyhnutne viedlo k polygamii. To by prinieslo ďalšie reči o rovnosti“ s právami homosexuálneho hnutia. Avšak zástancovia homosexuálnych práv sa ihneď dištancovali od žiadosti o polygamiu. Spolu s ďalším prominentným moderátorom to nazvali „politickým darčekom pre anti-homosexuálne skupiny.“

Jonathan Turley, právny zástupca hviezd z „Sestry manželiek“, povedal v e-maili tlačovému združeniu, že podá návrh na súdne konanie. Turley zastupuje Kodyho Browna a štyri ženy, ktoré Brown nazýva svojimi manželkami: Meri, Janelle, Christine a Robyn.

Nenárokujeme si  na uznanie polygamného manželstva,“ píše Turley na svojom blogu. „Chceme len napadnúť štátny zákon, ktorý môže žalovať ľudí za ich súkromné vzťahy. Žiadame rovnosť v zaobchádzaní s ďalšími občanmi, ktorí žijú podľa svojho presvedčenia.

Ako uvádza Turley, súdny proces „má spochybniť to, že táto zmena bude prospešná len pre polygamných občanov. Podporovaní by mali byť všetci občania, ktorí si želajú žiť podľa vlastných zásad. Aj keď tieto zásady sú v rozpore s väčšinou v štáte.

Hovorca generálneho prokurátora Utahu Paul Murphy tlačovému združeniu povedal, že štát bude zákon brániť: „Doteraz súdy vždy  rozhodli, že štát má záujem na usmerňovaní manželstva.

V predošlom rozhovore sa Kody Brown usiloval o sociálne akceptovanie svojej definície manželstva ako „občianskeho práva“. „Jedným z našich dôvodov, prečo s tým chceme vyjsť na verejnosť, je, že tento príbeh musí byť vypovedaný, povedal Brown pre New York Daily News.

Na spravodajských gay stránkach a blogoch bol právny proces obšírne rozpísaný. Mnoho z nich aktívne stiera rozdiely medzi polygamiuou a homosexuálnymi „manželstvami. Joe Jarvis na blogu nazval žalobu „politickým darčekom pre anti-homosexuálne skupiny v celom štáte, a článok v Queerty odrádzal gay aktivistov, aby podporili Brownov súdny proces.

Bo Shell z Hlasu GA súhlasí, že takýmto porovnávaním sa miešajú hrušky s jablkami. Napriek tomu však pripustil jedno významné spojenie.

„Som pevne presvedčený, že Brownovci nehovoria nič o manželskej rovnosti. Začínajú boj, ktorý apeluje na súcit všetkých homosexuálov - právo robiť to, čo si zvolili doma v súkromí, na svoje osobné záležitosti, do ktorých vláda nemá nezasahovať, napísal Shell.