Argentína zakazuje sexuálne reklamy

3,920
Kultúra života

BUENOS AIRES, Argentína, 15. júl, 2011 (LifeSiteNews.com)- Argentínska prezidentka Cristina Fernández de Kirchnerová zakázala akúkoľvek reklamu na prostitúciu v novinách alebo iných masmédiách v juhoamerickej krajine. Jej snahou je bojovať proti násiliu a sexuálnemu obchodu so ženami.

Trojstranové vyhlásenie, ktoré vláda vydala na začiatku týždňa, zakazuje ,,reklamy podporujúce platený sex alebo priame či nepriame odkazy na ľudí ponúkajúcich sexuálny obchod." Akékoľvek odkazy či znázorňovanie ,,podporujúce zneužívanie žien" alebo ,,hrubé zaobchádzanie, hanobenie, diskrimináciu, ponižovanie, potupovanie či ohrozovanie dôstojnosti ženy," je protizákonné.

Úrad pre sledovanie zverejnených reklám sexuálneho obchodu, bude sídliť ma Ministerstve spravodlivosti. jeho úlohou bude kontrolovať dodžiavanie zákazu. A hoci ho vláda ešte neschválila, už dnes je platný.

Argentínsky minister spravodlivosti Julio Alak vyhlásil, že ďalším cieľom zákazov, ktoré sa týkajú sexuality, budú internetové reklamy. ,,Začalo to tlačovými médiami a bude to pokračovať internetom," povedal Alak.

Prezidentka Kirchnerová vo svojom vyhlásení  ostro vystúpila proti veľkým novinám v celej krajine, v ktorých často prebiehajú rozsiahle reklamy. ,,Sexuálne ponuky v inzercii prinášajú tučné zisky žurnalistickému biznisu, ktorý prinášatakéto veci," povedala Kirchnerová.

Takto zameraný je predovšetkým Grupo Clarin SA, jeden z obchodov, ktorý vlastní najväčšie argentínske noviny a televizny kanál. Ako povedala prezidentka Kirchnerová, novinová sekcia Priestor 59 je známa svojou rozsiahlou sexuálnou inzerciou.

Minulý rok bol argentínsky šéf kabinetu Aníbal Fernádez spoločnosťou  obvinený z  ,,dvojitej morálky". Podľa ministra kabinetu sa v novinách obajavovali stĺpčeky zamerané proti sexuálnemu obchodovaniu s ľuďmi, zatiaľ čo publikovanie stoviek reklám pre prostitútky prinieslo spoločnosti zisk takmer 250,000 dolárov mesačne.

Mnoho ženských skupín, vrátane americkej veľvyslankyne, si želajú zákaz a úsilie prezidentky Kirchnerovej  proti sexuálnemu obchodu. ,,Veľa krajín ocení účinky, ktoré táto vyhláška prinesie v boji  proti tejto trestnej činnosti," napísala americká veľvyslankyňa Vilma Martinez v otvorenom liste Kirchnerovej.