Austrálsky senát zaryto odmieta homosexuálne manželstvo

4,269
Kultúra života

CANBERRA, 11. júl 2011 (LifeSiteNews.com) - Austrálsky senát prehlasoval návrh strany zelených, ktorí federálnu vládu žiadali o podporu homosexuálnych manželstiev.

Podnet predniesla členka senátu Sarah Hanson-Youngová. Vyhlásila, že premiérka Julia Gillardová a opozičný líder Tony Abbott nezdieľajú so spoločenstvom v otázke uzatvárania manželstiev homosexuálov rovnaký názor. Obaja totiž boli proti akejkoľvek zmene Zákona manželstva z roku 1961.

"Premiérka a opozičný líder majú, samozrejme, právo na vlastný názor. Neverím však, že by svoje presvedčenie vnucovali aj zvyšku spoločenstva," povedala senátu na zasadnutí 6. júla.

Hanson-Youngová dodala, že hlasovanie za homosexuálne manželstvá by malo byť uskutočnené podľa svedomia, nie podľa postoja strany.

Podnet bol prehlasovaný v počte 31:9. Za boli len deviati členovia strany zelených.

Návrh Hanson-Youngovej je dostupný na strane 32, v dokumente Hansard zo 6. júla. Poukazuje na legislatívu o homosexuálnych manželstvách v Amerike a ostatných krajinách a zároveň tvrdí, že "Austrália je jednou z mála demokratických štátov, ktoré neposkytujú homosexuálom rovnaké práva na manželstvo, ako ostatným obyvateľom."

Reverend Fred Nile, predseda Kresťansko demokratickej strany, obvinil zelených z klamstva, keď vyhlásili, že iba pár demokratických štátov si udržiava tradíciu heterosexuálnych manželstiev.

"V skutočnosti iba 9 krajín zo 148 legalizovalo homosexuálne manželstvá," povedal tlači.

V novembri minulého roku parlament schválil návrh strany zelených a vyzval členov parlamentu, aby so svojimi voličmi konzultovali otázku homosexuálnych manželstiev. Ďalší návrh schválila Dolná snemovňa 5. júla. Výsledky konzultácií s voličmi by mali byť zverejnené v polovici augusta.

Média informovali, že Robotnícka strana prediskutuje nastolenú otázku s Národnou konferenciou v decembri.