Anglickí etici odsúdili lotériu oplodnenia in vitro (v skúmavke) s názvom „Vyhraj dieťa“

4,588
Kultúra smrti

 

LONDÝN, 14. Júla, 2011 (LifeSiteNews.com) –Za 20£ si môžu Briti kúpiť šancu vyhrať dieťa v lotérii sponzorovanej reprodukčnou charitnou organizáciou,čo je spôsob, ktorý bol napadnutý etikmi ako očividný príklad, že dieťa bolo ponížené na tovar umelého reprodukčného priemyslu.

Charitná organizácia To Hatch, ktorá ponúka rady ohľadom plodnosti, získala licenciu od Gambling Commission (Komisiu pre hazard), aby vyhlásila lotériu oplodnenia in vitro, v ktorej udelí víťazom mesačné výhry vo výške 25 000£ alebo iné liečenia plodnosti.

Súťaž je prístupná pre každého  - ženatý/ vydatá, slobodný(á), homosexuál alebo starší človek. Víťaz môže počas priebehu liečenia tiež využiť služby luxusného hotela a bude mať možnosť prepravy limuzínou s vlastným šoférom. Medzi službami je tiež ponuka "donor ova" (dodania vajíčok), reprodukčnej chirurgie a vynosenia dieťaťa.

„Táto lotéria sa zahráva so zúfalstvom žien,” povedal Anthony McCarthy, manažér vzdelávania a vydávania publikácií Spoločnosti na ochranu nenarodených detí (Society for the Protection of Unborn Children - SPUC).

 Celá koncepcia lotéria oplodnenia in vitro je, ako povedal „bez rešpektu k ľudským bytostiam a nevhodný spôsob ako plodiť ľudské bytosti, ktoré by mali prichádzať na svet prostredníctvom aktu zjednocujúcej lásky.”

„Voľba rodičovstva, ktoré zahŕňa deštrukciu ľudských bytostí a rozmnožovanie ľudských bytostí cez technologický reprodukčný proces, nie je zlúčiteľná s myšlienkou akceptovania dieťaťa bezpodmienečne ako dar. Myšlienka lotérie znehodnocuje toto prijatie.”

Nápad pochádza od zakladateľky To Hatch Camille Strachanovej, ktorá povedala, že víťazi získajú služby “na mieru”, ktoré vyhovujú ich osobitným potrebám. Povedala, že tento nápad je odpoveď na to, čo je podľa jej názoru nedostatočné financovanie oplodnenia in vitro Národnou zdravotníckou organizáciou, ktorá zanecháva tisíce párov neschopných dovoliť si odplodňovacie procedúry, ktoré vyžadujú 5 000£ za jeden pokus.

„Dúfame, že  lotéria To Hatch môže uvoľniť nápor na Národnú zdravotnícku organizáciu a trochu znížiť stres na tých, ktorí zápasia s týmto problémom,” povedala Strachanová.

Britská spoločnosť pre plodnosť vydala oznámenie hovoriac, že je lotériou oplodnenia in vitro veľmi znepokojená.

 

„Hoci prístup k efektívnemu liečenia plodnosti cez Národnú zdravotnícku organizáciu ostáva nejednotný a drahý, tým, ktorí si vyberú vlastnú cestu, nemôžeme prepáčiť tento druh aktivity,“ povedala  Alison McTavish, sekretárka BFS (Britskej spoločnosti pre plodnosť).

„Súťaž ako je táto, kde iba niekoľko šťastných dostane šancu založiť si rodinu, predstavuje zase voči Národnej zdravotníckej organizácii poskytnutie oplodnenia in vitro prostredníctvom lotérie založenej na šťastí a je teda úplne nespravodlivá.”

Josephine Quintavalle z Odborníkov na reprodukčnú etiku (CORE) povedala, že táto schéma „znevažuje celú prirodzenosť ľudskej reprodukcie.“ Vo svojom vyjadrení Quintavalle povedala: „Zmena procesu reprodukcie na prosté kúpenie si žrebu v lotérii je úplne neakceptovateľná a celkom možno porušuje Európske právo obchodných zvyklostí ľudských buniek.“

Väčšina súčasných umelých techník rozmnožovania boli odsúdené pro – life pozorovateľmi. Celý proces oplodnenia in vitro je vytvorenie väčšieho množstva ľudských embrií, ktoré môžu byť implantované do maternice matky. V niektorých krajinách, vrátane Spojeného kráľostva a Kanady, je legálne, aby rodičia „darovali“ svoje „zvyšné“ deti v embryonálnom štádiu pre medicínske experimenty alebo si ich dali natrvalo zmraziť.

Celkovo miera úspechu umelej reprodukcie nie je vysoká a doktori stále viac varujú ženy, zvlášť staršie ako 35 rokov, aby do tohto procesu nevkladali veľa nádeje.

Správa z rokov 2006/2007 vládnej spoločnosti Ľudská fertilizácia a embriológia analyzovala liečenie a údaje o úspešnosti liečenia z 1. apríla 2004 do 31. marca 2004. Pri oplodnení in vitro použitím „čertvých vajíčok“ správa ukázala mieru úspešnosti 28,2 percent u žien mladších ako 3ť rokov. Pre ženy vo veku 35-37, miera úspešnosti bola 23,6 percent a 18,3 pre ženy vo veku 38-39. Ženy vo veku 40-42 dosiahli ich 10,6 percent.